ΜΕ ΣΤΟΛΕΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργούνται οι έλεγχοι των οδηγών –και η έρευνα στα αυτοκίνητα τους- από τους δασικούς υπαλλήλους οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα φορούν υπηρεσιακή στολή και θα εφοδιαστούν με νέες υπηρεσιακές ταυτότητες και σήματα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, οι δασικοί υπάλληλοι δύναται να προβαίνουν σε ελέγχους της ταυτότητας οδηγών και να διενεργούν έρευνα στα αυτοκίνητα τους. Και στην περίπτωση που κάποιος από τους οδηγούς αρνηθεί τον έλεγχο, τότε οι δασικοί υπάλληλοι θα ζητούν αμέσως τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και του Λιμενικού ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως εξηγούν, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι δασικοί υπάλληλοι – ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι- έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους σε οδηγούς και εκτός δασών με την επίδειξη πάντα της υπηρεσιακή τους ταυτότητας.

Για παράδειγμα, θα μπορούν να κάνουν ελέγχους –ακόμη σε εθνικές οδούς- σε φορτηγά αυτοκίνητα για το οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν ξυλεία από λαθροϋλοτομία.

Επιπλέον, οι δασικοί υπάλληλοι ( των υπηρεσιών ΔΕ Γεωτεχνικών και ΥΕ Δασοφυλάκων) υποχρεούνται να φορούν υπηρεσιακή στολή (χειμερινή ή καλοκαιρινή) , πηλήκιο τύπου τζόκεϊ με το σήμα της Δασικής Υπηρεσίας και να διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα.

Όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα, η χειμερινή στολή αποτελείται:

.από χιτώνιο τύπου τζάκετ χρώματος σκούρου πράσινου.

.από παντελόνι χρώματος σκούρου πράσινου.

.από πουκάμισο χρώματος λαδί.

.από μαύρη ζώνη.

.από μαύρο μποτάκια.

.από πηλήκιο τύπου τζόκεϊ σκούρου πράσινου χρώματος.

Η καλοκαιρινή στολή αποτελείται:

.από πουκάμισο χρώματος λαδί, με κοντά μανίκια.

.από σκούρο πράσινο παντελόνι.

.από ανοιχτό πράσινο γιλέκο.

.από μαύρη ζώνη.

.από μαύρα μποτάκια.

.από πηλήκιο τύπου τζόκεϊ χρώματος σκούρο πράσινο.

Σε ό,τι αφορά τα διακριτικά:

.στο αριστερό ημιθωράκιο του μπουφάν, του πουκαμίσου και στο τζόκεϊ, θα υπάρχει το σήμα της Δασικής Υπηρεσίας ενώ σε αυτοκόλλητο θα αναγράφεται το όνομα του υπαλλήλου, ο κλάδος και η υπηρεσία που υπηρετεί.

tanea.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com