Iδιαίτερα πετυχημένη και ενθαρρυντική για τη συνέχεια θεωρείται η συμμετοχή της Λάρισας, στην Πρώτη Διεθνή Συνάντηση των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν» (Learning Cities), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Hangzhou της Κίνας .
Η πόλη της Λάρισας, πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση να παρευρεθεί στην πρώτη συνάντηση των πόλεων-μελών του Δικτύου και ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης κλήθηκαν να παρουσιάσουν στους επίσημους προσκεκλημένους αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης την πρόταση της πόλης στο πλαίσιο της δράσης η «Πόλη που Μαθαίνει».
Στην παρέμβασή τους στην ολομέλεια, αλλά και στο forum των δημάρχων, όπου ήταν τιμητικά προσκεκλημένοι, επισημάνθηκε ο σχεδιασμός και υλοποίηση οργανωμένων, καινοτόμων δράσεων με τη συμμετοχή ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών σε μια προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Η παρέμβαση των αντιπροσώπων της πόλης αποτέλεσε και το έναυσμα να συζητηθούν παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO κ. Arne Carlsen τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και οι τρόποι με τους οποίους «οι Πόλεις που Μαθαίνουν» καλούνται να αφυπνίσουν του πολίτες τους σε μια δύσκολη εποχή, όπου η αλληλεγγύη και η κριτική σκέψη αποτελούν όρους επιβίωσης απέναντι στα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, που δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες.
Υπενθυμίζεται ότι «η Πόλη που Μαθαίνει» είναι ο κεντρικός τίτλος μιας πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Δήμος Λαρισαίων τον Μάρτιο του 2015 σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έναν από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς φορείς στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη χώρα, αποσκοπώντας στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας και την ουσιαστική δικτύωση όλων των τοπικών φορέων της πόλης μας στη βάση και της διά βίου εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί εδώ, ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνδιάσκεψης η αντιπροσωπεία της Λάρισας είχε την ευκαιρία σημαντικών κατ’ ιδίαν συναντήσεων, τόσο με τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, Δήμαρχο της πόληςHangzhou, όσο και με υψηλόβαθμoυς παράγοντες της UNESCO, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης κ. Arne Carlsen και ο Υπεύθυνος Πολιτικών Δια Βίου Μάθησης και συγκεκριμένα του παγκόσμιου δικτύου «Learning Cities» κ. Raul Valdes Cotera.
Τόσο από τις συζητήσεις για την Λάρισα ως «Πόλη που Μαθαίνει» στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, όσο και από τις άλλες επαφές διαφάνηκε η πρόθεση της UNESCO να αντιμετωπίσει την Λάρισα ως «πόλη – πιλότο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εκφράστηκε και η διάθεση περαιτέρω στήριξης εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού, της προσπάθειας που καταβάλλει η πόλη σε ένα δύσκολο περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.