Μία νίκη με πολλούς «πατέρες» και μόνο έναν ηττημένο… Πανωλεθρία για τον Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα-παγίδα που έστησε στον εαυτό του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί υπέρ του «όχι» κοντά στο 60% -ήττα ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.
Ο ίδιος εμφανίστηκε στο Παλάτσo Κίτζι και ανακοίνωσε την παραίτησή του, προς ικανοποίηση της αντιπολίτευσης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαβανομένων του Βερολίνου και του Παρισιού. Η όποια αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ αναμένεται το πρωί.
Με ενσωματωμένο το 86% των εκλογικών τμημάτων το «όχι» βρίσκεται μπροστά με 59,6% έναντι του 40,4% του «ναι».
Μετά την ψηφοφορία ο εκλογικός χάρτης της Ιταλίας διαμορφώνεται ως εξής (παράσινο=ναι, κόκκινο=όχι):
Περίπου μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης και ενώ το «όχι» είχε καλπάσει, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Παλάτσο Κίτζι, παραδέχτηκε την ήττα του, είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα παρουσιαστεί ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.
«Δεν χάσατε εσείς. Εγώ έχασα. Και το λέω με δυνατή φωνή. Αλλά και έναν κόμπο στον λαιμό» είπε απευθυνόμενος στους «φίλους» του «ναι» μιλώντας από το Παλάτσο Κίτζι μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που σηματοδοτεί τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του και προκαλεί κύμα ανησυχίας σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον αντίκτυπο της εισόδου της Ιταλίας σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας με τις τράπεζες και την οικονομία της στο «κόκκινο».
Ο κεντροαριστερός Ρέντσι, πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, συνεχάρη το «στρατόπεδο» του «όχι» και τους έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι με τη νίκη αναλαμβάνουν ευθύνες. «Οι ηγέτες του μετώπου του ‘όχι’ θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου» τόνισε.
«Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη της ήττας. Ήθελα να μειώσω τις καρέκλες [πολιτικών, γερουσιαστών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης]. Αλλά η καρέκλα που φεύγει είναι η δική μου. Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας» ανέφερε.
«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ» ανέφερε ο Ρέντσι ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο αφού πρώτα συγκαλέσει την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλου.
Και κλείνοντας ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου» ανέφερε.
Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα μιλώντας από το «αρχηγείο» του κόμματος λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκαν τα exit poll και ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.
Παραίτηση Ρέντσι «τα επόμενα λεπτά» και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».
«Το τρένο αναχώρησε» έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.
Τι «είπαν» τα exit poll
Οι πρώτες προβολές αποτελέσματος έδειχναν επικράτηση του «no» με ποσοστό 58-61%.
Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο Rai έδωσε στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%. Η προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, έδωσε ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7.
Επικράτηση του «όχι» με ποσοστό 54%-58% έναντι 42%-46% του «ναι» έδωσε το αρχικό exit poll της Rai που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.
Ρεκόρ κατέγραψε η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση άνω του 70%, ενώ ψήφισε το 30,89% των Ιταλών του εξωτερικού.
Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.
Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).
Ευαγγελία Μπίφη – in.gr