Αυτός είναι ο τίτλος της έκδοσης που επιμελήθηκε το Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ και εντάσσεται στη δραστηριότητα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ που αναπτύσσουν η Κεντρική Επιτροπή, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.
Η ΚΝΕ απευθύνεται στους μαθητές της περιοχής μας, και τους λέει ότι χρειάζεται να ψάξουν, να αναζητήσουν και οι ίδιοι την ιστορική αλήθεια, που δε θα βρούνε γραμμένη στα σχολικά εγχειρίδια.
“Στα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας του λαού και του τόπου μας συναντά κανείς τους νέους της ηρωικής ΟΚΝΕ, τους ματωμένους ταξικούς αγώνες της δεκαετίας του ’30, το αγροτικό κίνημα να εξεγείρεται. Ειδικά η περίοδος 1940-1949 στιγματίζεται από τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ στις πόλεις και τα βουνά, τα συγκλονιστικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα, τον κορυφαίο αγώνα του ΔΣΕ. Μέσα σε αυτό το ιστορικό – κοινωνικό πλαίσιο ανασυγκροτούνται οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, εκατοντάδες αντιστασιακά έντυπα διακινούνται από χέρι σε χέρι, δίνεται η μάχη της σοδειάς, αναπτύσσεται μαζικό αντάρτικο κίνημα σε μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα στρατηγικής σημασίας. Οι στίχοι «Αντάρτης κλέφτης παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός» συμπυκνώνουν την ουσία των γεγονότων”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ και συνεχίζει:
“Απευθυνόμαστε σε φοιτητές που αγκομαχάνε μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους, που μετατρέπονται σε ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, λέγοντας τους ότι η ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, είναι αυτή που μπορεί να τους δώσει απαντήσεις, ότι τα πράγματα αλλάζουν, ότι ο συσχετισμός δύναμης δε μένει αναλλοίωτος, δεν είναι ποτέ στατικός. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε με τους σπουδαστές της κατάρτισης, τα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους, που περιπλανώνται από την μερική απασχόληση, στην ανεργία και στην κατάρτιση για να ορθώσουμε τείχος αντίστασης, απέναντι στην πολιτική που μας κλέβει μια ζωή με δικαιώματα, για να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε.
Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στους αγωνιστές της εποποιίας του ΕΑΜ, στους μαχητές και μαχήτριες της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στους απογόνους τους. Η μεγάλη στρατιά αυτής της γενιάς πάλεψε για το ταξικό της δίκιο, μεγαλούργησε με το όπλο στο χέρι, με την πένα, με το τραγούδι, αγωνίστηκε ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες για τα συμφέροντα του λαού. Ταυτίστηκε ή σε μεγάλο βαθμό εμπνεύστηκε από τα οράματα και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Αυτή η ιστορική κληρονομιά διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές κομμουνιστών, νέων αγωνιστών, συνέβαλε κρατώντας την σημαία του Κόμματος ψηλά σε κάθε καμπή της ιστορίας, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης 1989-1991 αλλά και στη συνέχεια.
Έκφραση αυτής της μεγάλης κίνησης μαζών, του λαϊκού ταξικού αγώνα είναι ο λαϊκός πολιτισμός που δημιουργήθηκε, από τον ίδιο τον αγωνιζόμενο λαό. Το θέατρο του βουνού και τα αντάρτικα τραγούδια είναι δυο χαρακτηριστικές «στιγμές» τέτοιας λαϊκής δημιουργίας. Γι΄αυτό και σήμερα τραγουδιούνται, χορεύονται, συγκινούν. Οι στίχοι τους φωτίζουν μάχες, γεγονότα και λαϊκούς ήρωες που παραδειγματίζουν ως τις μέρες μας. Ακτινοβολούν και δείχνουν την υπεροχή των κομμουνιστικών ιδεών που έπαιρναν και παίρνουν τη μορφή περήφανης στάσης απέναντι σε κάθε αντίπαλο”.
Η ΕΚΔΟΣΗ
Οι στίχοι αρκετών τραγουδιών που υπάρχουν στην έκδοση συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 1982 ύστερα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Στην συνέχεια, τον Σεπτέμβρη του 1982, κυκλοφόρησαν σε ένα μικρό βιβλιαράκι του Σ.Π. με τίτλο «Ανέκδοτα Αντάρτικα Τραγούδια». Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια είναι ανέκδοτα και δεν έχουν ηχογραφηθεί. Μεταδόθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Επίσης, η έκδοση του 1982 περιείχε «Τα 12 τραγούδια του αγώνα» που είχε τυπώσει το ΕΑΜ μουσικών το 1944. Ήταν μια πρώτη συμβολή στην προσπάθεια ανάδειξης του αντάρτικου τραγουδιού στην περιοχή μας.
Η έκδοση περιλαμβάνει 4 ενότητες με γνωστά και άγνωστα αντάρτικα τραγούδια που επιλέχτηκαν από διάφορες πηγές. Ξεχωρίζουν οι νέες προσθήκες με τραγούδια της ΕΠΟΝ Βόλου καθώς και από την περιοχή της Αγιάς. Φυσικά ελλείψεις υπάρχουν παρά τις σημαντικές προσθήκες που έγιναν στη νέα έκδοση. Τα τραγούδια αυτά, όπως το 1982 έτσι και σήμερα, συγκεντρώθηκαν με την ξεχωριστή και ουσιαστική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης και παλαίμαχων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που τα «τραγούδησαν», από την Λάρισα, το Βόλο, το Πύθιο, την Μαρμάριανη, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα.
Η έκδοση κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Δεκέμβρη και θα διακινείται από τις οργανώνεις της ΚΝΕ στην Θεσσαλία.