ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

 

Δραματικές εξελίξεις στο Δ.Ο.Λ. μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που στήριξε τις Τράπεζες

Μέσα σε πέντε γραμμές της απόφασης του Πρωτοδίκη  για τον ΔΟΛ, που βγήκε το πρωί της Τρίτης, επιχειρείται να σβήσει η ιστορία του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι σε αυτή τη διαδικασία «της φωτιάς» υπερίσχυσε το τραπεζικό δίκαιο.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και των «ΝΕΩΝ», στη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενημέρωση των αναγνωστών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και θα το κάνουν αυτό για όσο διάστημα υπάρχει ακόμα χαρτί για την εκτύπωση της εφημερίδας. Ωστόσο, το χαρτί τελειώνει, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να εκχωρήσουν μέρος των καθημερινών εισπράξεων από τις πωλήσεις του ΔΟΛ για τη στοιχειώδη λειτουργία του Οργανισμού.

Παράλληλα, όμως εξαντλούνται και οι αντοχές των απλήρωτων επί εφτά μήνες εργαζόμενων, οι οποίοι με αξιοπρέπεια εξακολουθούν να κρατούν στη ζωή τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», το ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM», το «In.gr» τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες. Με την απλήρωτη εργασία τους, διατηρούν έτσι και την αξία των πλέον πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων που επιδιώκουν να πουλήσουν οι τράπεζες για να πάρουν πίσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χορήγησαν στον ΔΟΛ και τον εκδότη του.

Στην πραγματικότητα οι περίπου 500 εργαζόμενοι του ΔΟΛ είναι τα μοναδικά θύματα όλης αυτής της υπόθεσης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των μεγαλύτερων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Κυβέρνηση και τραπεζίτες βάζουν  λουκέτο στο μεγαλύτερο Δημοσιογραφικό Οργανισμό της χώρας, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ελεύθερη Ενημέρωση των πολιτών και στην πολυφωνία του Ελληνικού Τύπου, εγκαθιδρύοντας έτσι την “Δημοκρατία των Τραπεζών των Δανειστών”.

Πίσω από το εν εξελίξει σκάνδαλο φαίνεται ότι βρίσκονται άλλα “αρπακτικά” της πολύπαθης Ενημέρωσης, που θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να λαφυραγωγήσουν το ΔΟΛ, υφαρπάζοντας τους πολύτιμους τίτλους του (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΒΗΜΑ FM κ.λ.π) έναντι πινακίου φακής, και ρίχνοντας στον “Καιάδα” τους εργαζόμενους, των οποίων οι απλήρωτες δεδουλευμένες αποδοχές και οι αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, οι τράπεζες, στην περίπτωση του ΔΟΛ, επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους το στίγμα της διαπλοκής με τους mediaρχες, αλλά και να κλείσουν όπως όπως τα παλιά τευτέρια των “εξυπηρετήσεων” και των κινούμενων στα όρια της νομιμότητας αποφάσεών τους για τους “ισχυρούς”.

Η ΕΣΗΕΑ

Στις εξελίξεις στον ΔΟΛ με αφορμή τη δικαστική απόφαση που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους αναφέρεται η ΕΣΗΕΑ. Με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και τα πολιτικά κόμματα πάρουν θέση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μια δικαστική απόφαση στα μέτρα των Τραπεζών, επιχειρείται να κλείσει η ιστορία του ΔΟΛ.

Τα πραγματικά θύματα, όμως, αυτής της εξέλιξης, είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αν και επτά μήνες απλήρωτοι, με την δική τους αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά ‘Το Βήμα’, ‘Τα Νέα’, τα περιοδικά, το ‘ΒΗΜΑ FM’ και τα διαδικτυακά Μέσα του Ομίλου.

Η ιδιοκτησία εξακολουθεί μετά από τόσους μήνες να έχει αιχμαλώτους τους εργαζόμενους και να διαπραγματεύεται τα δικά της συμφέροντα, ώστε να μπορέσει να δραπετεύσει με τις λιγότερες απώλειες.

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν στο όνομα της πολυφωνίας και της Δημοκρατίας, να μην επιτρέψουν να κλείσουν δύο ιστορικές εφημερίδες και να βρεθούν στο δρόμο 550 εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε στη Βουλή πρωτοβουλία για θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου, οφείλει άμεσα να φέρει το θέμα στη Βουλή και να καλέσει τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ώστε να δώσουν λύση στο αδιέξοδο.

Η ΕΣΗΕΑ αποσαφηνίζει για μια ακόμη φορά, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.

Είναι η ώρα που όλοι κρίνονται: οι Τράπεζες, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ, οι πολιτικοί. Δεν θα γλιτώσουν από τις ιστορικές τους ευθύνες.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σε ανακοίνωση της προσωρινής επιτροπής των εργαζομένων στο ΔΟΛ αναφέρονται τα εξής:

«Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες σε ένα εκ προμελέτης έγκλημα.

Οι τραγικές εξελίξεις στον ΔΟΛ αποτελούν βαρύ πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κόσμο, την πολυφωνία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Οι συνάδελφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ έδωσαν έναν ηρωϊκό αγώνα να κρατήσουν ανοιχτά τα μέσα του οργανισμού, παρότι ήταν για μήνες απλήρωτοι και οι ελπίδες λιγοστές.

Μετά και τη χθεσινή απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που θα επέτρεπαν την ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να μην απαξιωθεί η τραπεζική, πλέον, περιουσία, η μόνη λύση που απομένει είναι η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στην Βουλή.

Την πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβουν ΟΛΑ τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να την αποδεχθεί ώστε να απαλλαγεί από το στίγμα πως η φίμωση μη αρεστών Μ.Μ.Ε. είναι σχέδιό της. Εκτός, βέβαια, αν θέλει να το επιβεβαιώσει, μαζί και τις πληροφορίες πως αποσκοπεί στη μεταβίβαση των μέσων του συγκροτήματος σε φιλικά… χέρια και σε εξευτελιστική τιμή, ως συνέπεια της ενδιάμεσης σιωπής-απαξίωσης.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Για όλους.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»

ΤΟ IN.GR

Στην αρχική σελίδα της ενημερωτικής ιστοσελίδας in.gr υπάρχει το παρακάτω κείμενο που δείχνει τα αδιεξοδα που έχουν δημιουργηθεί:

«Το in.gr δεν απευθύνθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στους αναγνώστες του σε πρώτο ενικό. Το κάνει για πρώτη φορά τώρα, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, σε μία δύσκολη στιγμή που μαζί με τα άλλα μέσα του ΔΟΛ οδηγείται σε ασφυξία.

Σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον όπου η «κοινοτοπία του κακού» είναι το μέτρο, το in.gr προσπάθησε -και ομολογουμένως πέτυχε- να γίνει όλα αυτά τα χρόνια το σημείο αναφοράς για την έγκυρη ενημέρωση, στοιχείο που διατήρησε αναλλοίωτο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι σήμερα και εκτιμήθηκε από τα εκατομμύρια αναγνωστών του κάθε μήνα. Είναι η home page της ενημέρωσής τους. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας που το κατατάσσουν στις κορυφαίες προτιμήσεις του κοινού στη διαδικτυακή ενημέρωση.

Η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία: Αναμφίβολα, τα εύσημα ανήκουν κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενούς του, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς. Οι ίδιοι ανθρωποι που ενώ παραμένουν για έβδομο μήνα απλήρωτοι, χρηματοδοτούν με την εργασία τους και τα έξοδα μετάβασής τους στον εργασιακό χώρο τη λειτουργία του in.gr, υπηρετώντας την ενημέρωση και προασπίζοντας ένα δημιούργημα που, για όσους είχαμε την τύχη να το υπηρετήσουμε, αποτελεί έργο ζωής.

Το in.gr έχει συναίσθηση της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάει. Είναι η συνέχεια σε μία μακρά αλυσίδα από βαρείς και ιστορικούς τίτλους, όπως Το Βήμα, Τα Νέα, οι Εποχές, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος και αμέτρητες άλλες εκδόσεις που αφήσαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη σύγχρονη Ιστορία μας. Είναι ο κρίκος που συνέδεσε ένα παραδοσιακό συγκρότημα Τύπου με το μέλλον της δημοσιογραφίας και τον ανεξάντλητο κόσμο του Internet.

Ο ΔΟΛ συνολικά και κατ’ επέκταση το in.gr βρίσκονται στο τέλος μιας πορείας. Έφθασε η στιγμή που όλοι κρίνονται: οι τράπεζες, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ και οι πολιτικοί. Όλοι βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους.

Η χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου επισφράγισε την ασφυξία που μας επεβλήθη. Με την απόφαση αυτή κλείνει η οδός ενδιάμεσης χρηματοδότησης του ιστορικού συγκροτήματος, που θα επέτρεπε τη στοιχειώδη λειτουργία του, την έκδοση δηλαδή των εντύπων του, την ενημέρωση των δικτυακών του τόπων και τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, μέχρι την τελική εκκαθάριση από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «θα μείνει αμετάβλητη η περιουσιακή κατάσταση» του ΔΟΛ. Ωστόσο, είναι γνωστόν τοις πάσι πως η περιουσία του ΔΟΛ είναι τα μέσα του. Είναι απορίας άξιον πώς θα καταφέρουν οι τράπεζες να κρατήσουν αμετάβλητη την περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας χωρίς να λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης. Προφανώς, δεν πείθουν και προφανώς η απάντηση στο ποιο είναι το ζητούμενο πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ μπορούν -αν μη τι άλλο- να είναι υπερήφανοι για την ευρεία συναίνεση που προκάλεσαν. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τράπεζες, «κοράκια» της αγοράς, κολλημένα τρολ, πληρωμένοι (;) ή απλήρωτοι καλοθελητές όλοι βρέθηκαν, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, στην ίδια πλευρά… Υπό συνθήκες ομαλότητας αυτό θα ήταν παράσημο τιμής για έναν δημοσιογράφο.

Το λουκέτο στο in.gr, όπως και στα άλλα μέσα του ΔΟΛ, φαίνεται πλέον αναπόφευκτο λόγω αδυναμίας λειτουργίας του και μόνο μία κίνηση που θα ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορεί να το αποτρέψει.

Ελπίζουμε να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση. Το in.gr θέλει να παραμείνει η home page στην ενημέρωσή σας».

Με πληροφορίες από typologies.gr και in.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com