“ΛΕΜΟΝΑΥΛΗ” ΚΑΙ “ΔΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ” ΑΠΟ ΤΟ 6ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Η “Λεμοναυλή” του μαθητή Ιωάννη Ιωάννου είναι ένα θεατρικό έργο που στην πορεία συνδιαμορφώθηκε από όλη τη θεατρική ομάδα του περιβαλλοντικού προγράμματος “Το περιβάλλον στην πόλη” του 6ου ΓΕΛ Λάρισας.

Το έργο έχει θέμα τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δραστηριότητας στα δέντρα και γενικά τα φυτά της πόλης. Μέσα από το έργο οι μαθητές βιώνουν επιστημονικά θέματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την όξινη βροχή, την τρύπα του όζοντος, αλλά και φαινόμενα οικολογικά, όπως οι πυρκαγιές, η αποψίλωση, η ερημοποίηση. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους για όλα αυτά και προτείνουν λύσεις για την αειφορία στο μέλλον.

Επίσης το έργο συνδέει και συσχετίζει έντεχνα τα περιβαλλοντικά προβλήματα με την ψυχολογία του εφήβου και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Έτσι οι μαθητές με τη χρήση του λόγου, της μουσικής, της ποίησης, του χορού και της εικόνας μελετούν, ερευνούν, εμβαθύνουν και εμπεδώνουν γνώσεις, μέσω πολλαπλών εξωτερικών αναπαραστάσεων. Δημιουργώντας, επεξεργάζονται δικές τους νέες εσωτερικές αναπαραστάσεις, τις οποίες εξωτερικεύουν, εκ νέου, εκφράζοντας ηχηρά και αισιόδοξα την άποψή τους.

Η δημιουργία του θεατρικού έργου του 6ου Λυκείου έγινε με την ευκαιρία της συμμετοχής του σχολείου σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Το Περιβάλλον στην Πόλη», στο οποίο εντάχθηκε μεταξύ άλλων και η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα απ’ το Θέατρο», μια πρωτοβουλία της ScienceView σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των φυσικών επιστημών (InquiryBasedScienceEducation) καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι μαθητές μαθαίνουν επιστήμη μέσα από μία θεατρική παράσταση. Αναλυτικότερα, μέσω της δράσης αυτής, οι μαθητές θα κατανοήσουν επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα, θα αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, θα συμμετάσχουν ενεργά στην διαπραγμάτευση επιστημονικών εννοιών και θα αναπτύξουν δημιουργικές και κριτικές δεξιότητες. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα αναπτυχθούν επαγγελματικά, μέσω της μεταξύ τους συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και εκπαιδευτικού υλικού (είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά μέσω κοινοτήτων μάθησης).

Τέλος, ένας από τους απώτερους στόχους είναι η κινητοποίηση περισσότερων εκπαιδευτικών & μαθητών και η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής κοινότητας που θα συνεργάζεται, θα ανταλλάσσει απόψεις, υλικό και καλές πρακτικές για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και μετά το πέρας της δράσης.

Το θεατρικό έργο «Λεμοναυλή» θα συμμετάσχει επίσης σε Πανελλήνιο διαγωνισμό, στα πλαίσια της δράσης «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο «Νόησις», 9/4/2017, στις 12 το μεσημέρι). Μαζί με την παρουσίαση του έργου «Λεμοναυλή» στο Χατζηγιάννειο, θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους «Δάκρυα από Πέτρα», που δημιούργησε η ομάδα του 6ου Λυκείου και η οποία απέσπασε το 1ο Βραβείο ανάμεσα στα σχολεία του νομού Λάρισας σε σχετικό με το Νερό διαγωνισμό, που διοργάνωσε η ΔΕΥΑΛ και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Βθμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ