Στη Βουλή των Ελλήνων συζητήθηκε την Παρασκευή 28/4 το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση, που όπως είχε δεσμευθεί η Άννα Βαγενά, κατέθεσε στις αρχές του Απριλίου. Όπως τόνισε, μάλιστα, η κ. Βαγενά σκοπός της ερώτησης, πέρα από το πολύ σοβαρό ουσιαστικό θέμα,
είναι μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να αναδειχτεί και ίδιο το μνημείο, που έτσι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη προβολή και επικοινωνείται σε πανελλαδικό επίπεδο, για να γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη ενός τέτοιου μοναδικού θησαυρού στην καρδιά της πόλης μας.
Η Άννα Βαγενά ερώτησε την Υπουργό ποια είναι η στρατηγική του Υπουργείου για το μνημείο και ποιο το χρονοδιάγραμμά του, ώστε να φτάσουμε στο να παραδοθεί ανοικτό, έτοιμο και ασφαλές στο κοινό για να λειτουργήσει ως ορόσημο αναβάθμισης του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά από την ενημέρωση της Υπουργού σχετικά με την υπό σύνταξη τεχνική μελέτη και την θέση ενός πρώτου χρονοδιαγράμματος, έως το καλοκαίρι, για την ολοκλήρωση αυτής, η Λαρισαία βουλευτής είπε:
«Αυτό το θέατρο έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους αρχαιολόγους της Λάρισας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαρίσης. Μέχρι τη στιγμή της διακοπής των εργασιών, είχε γίνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας και ήταν έτοιμο να δεχθεί τουλάχιστον δύο χιλιάδες κόσμο με τις ενδιάμεσες κλίμακες που έχει ήδη. Το ξέρω πάρα πολύ καλά το έργο, το παρακολουθώ μέρα με τη μέρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο για τους Λαρισαίους, ακόμη περισσότερο για μας τους παλιούς. Εμείς έχουμε μεγαλώσει σε αυτά τα χώματα, έχουμε περπατήσει εκεί, όταν δεν υπήρχε αρχαίο θέατρο και υπήρχαν μαγαζιά και δρόμοι. Είναι η γειτονιά μας και το ξέρουμε πολύ καλά. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι ίσως χάνουμε χρόνο».
Εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της προόδου του έργου, η κ. Βαγενά ξεκαθάρισε: «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι οι μελέτες είναι χρήσιμες. Διερωτώμαι, όμως, αν χρειαζόταν ένας ενδιάμεσος φορέας και 175.000 ευρώ από τον Δήμο και, νομίζω, 180.000 ευρώ από το Ίδρυμα Κανελλόπουλου για να εκπονηθεί μία επιπλέον μελέτη, από τις πολλές που έχουν γίνει, και αυτό το θέτω μόνον και μόνον γιατί φοβάμαι ότι μένουμε πολύ στις μελέτες». Η κ. Κονιόρδου απάντησε ότι η μελέτη είναι αναγκαία για την εξακολούθηση της χρηματοδότησης και ότι η κεντρική υπηρεσία έχει την εποπτεία της εκπόνησής της.
«Εσείς πρέπει να το πάρετε προσωπικά, κυρία Υπουργέ. οι θεατές πρέπει να παρακολουθήσουν παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Αρχαίο Θέατρο απ’ το κοίλον. Υπάρχει η δυνατότητα, όπως μας διαβεβαιώνουν οι αρχαιολόγοι, για δύο χιλιάδες θεατές, θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα, με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εργασιών», απάντησε η Άννα Βαγενά, υπογραμμίζοντας ότι η Υπουργός έχει όλα τα εχέγγυα και την αναγκαία ευαισθησία που εγγυώνται ότι μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Η Λαρισαία βουλευτής κατέληξε: «Ξέρω πολύ καλά την αγάπη σας για την πόλη, για το αρχαίο θέατρο. Εκεί ξεκινήσατε την λαμπρή καριέρα σας, ως τραγωδός. Όσα μας λέτε τα καταλαβαίνω, όμως μην μείνουμε προσκολλημένοι απλά στις μελέτες».
«Γιατί εάν το Θεσσαλικό Θέατρο, που δημιουργήσαμε το 1975, είχε ασχοληθεί με το να κάνει μελέτες, πριν κάνει τη θεατρική αποκέντρωση πράξη, ακόμη θα μέναμε στις μελέτες».
Τέλος, η βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο, ενώ απευθυνόμενη στην Υπουργό ανέφερε: «Πραγματικά χαίρομαι που ήρθατε να μιλήσουμε σήμερα, γιατί δεν είναι ευρέως γνωστός αυτός ο θησαυρός που υπάρχει στο κέντρο της Λάρισας, και μέσα απ’ τη συζήτηση θα ακουστεί και θα μπορέσει να μάθει και ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα την ύπαρξη αυτού του σπουδαίου μνημείου».