ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με τους  πληγέντες από τον παγετό αγρότες της Αγιάς.

Του ζήτησε να δοθεί παράταση δηλώσεων σε όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν, αλλά και να μην καθυστερήσουν οι απαραίτητες  ενέργειες από τον ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Από τη πλευρά του ο κ. Κουρεμπές παράπεμψε το όλο  θέμα απόφασης στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Εν τω μεταξύ ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την παράταση υποβολής δηλώσεων σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό στο Δήμο Αγιάςκατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου. Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο, σε δενδροκαλλιέργειες του Δήμου Αγιάς, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής. Σημειωτέον πως η περιοχή πλήττεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ οι περσινές καταστροφές δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ διότι δεν αναγνωρίστηκε ως ζημιογόνα αιτία ο παγετός. Αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους.

Λόγω των διακοπών του Πάσχα και της υπολειτουργίας των υπηρεσιών δεν κατέστη δυνατό όλοι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές να υποβάλλουν έγκαιρα δήλωση στον ΕΛΓΑ (ο οποίος έχει ανακοινώσει τη ζημιά).

Με βάση την εξέλιξη αυτή οι παραγωγοί ζήτησαν να δοθεί παράταση από τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς, χωρίς έχει υπάρξει καμία απάντηση από τον Οργανισμό.

Γίνεται κατανοητό πως όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος να μείνουν παραγωγοί εκτός της αποζημίωσης αλλά παράλληλα να υπάρξουν και καθυστερήσεις τόσο στην εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, όσο και στις αποζημιώσεις.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι αγρότες της περιοχής και με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της πολιτικής της συγκυβέρνησης αλλά και του μειωμένου εισοδήματος από τις ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απαιτούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν και να αποζημιωθούν για το 100% της ζημιάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

Να δοθεί παράταση προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς για όλους τους παραγωγούς.

Ποια η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της εκτίμησης της ζημιάς αλλά και των αποζημιώσεων».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com