Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΛΑΣΚΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Μετά από την επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Βλαχογιάννι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων περιφέρειας Θεσσαλίας Ν. Παλάσκας, επέδωσε στον κ. Μητσοτάκη επιστολή με προβλήματα της κτηνοτροφίας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

κ. Πρόεδρε με την παρούσα σας ενημερώνουμε για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Περιμένουμε από την ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση να σταθεί στο πλάι των κτηνοτρόφων και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου. Θέλουμε να μείνουμε σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα και να παράγουμε τόσο για εμάς και τις οικογένειές μας όσο και για την ελληνική οικονομία.

ΦΕΤΑ. Οι ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ της ηπειρωτικής Ελλάδος έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα και συνεχίζουν λόγω της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Η Φέτα είναι το προιόν που κρατάει τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και είναι η βασική πηγή εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ / Eurostat, του IRI Worldwide και του περιοδικού ‘Τρόφιμα και Ποτά ‘ 2014  για την παρασκευή Φέτας στην χώρα μας απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και πάνω από 400.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 500 τυροκομεία. Οι ετήσιες εξαγωγές της χώρας μας συνεχώς αυξανόμενες ανέρχονται σε 45.000 τόνους και 260 εκ. ευρώ τζίρο ετησίως με διανομή σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους. H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Γεγονός που δείχνει ότι ένα 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα, κλπ

Αυτή ακριβώς η  πλεονάζουσα διεθνής ζήτηση των 400.000 τόνων περίπου φέτας και πάνω από ένα δίς ευρώ τζίρου είναι το πεδίο εμπορικής διαμάχης έως σήμερα και θα είναι τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στην Ελληνική ΠΟΠ Φέτα και στις απομιμήσεις των ανταγωνιστών της.

Από τα ελληνικά ΠΟΠ προιόντα που υπάρχουν στην CETA μόνο η φέτα δεν προστατεύεται πλήρως. Τι μπορούμε να κάνουμε; Σύμφωνα με την πρόταση που κάναμε μαζί με τυροκόμους γαλακτοβιομήχανους και άλλους φορείς στην συνάντηση του Τυρνάβου στις αρχές Μαρτίου 2017 υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τον αστερίσκο από την Φέτα και από μερικώς προστατευμένη να γίνει πλήρως προστατευμένη όπως το ροκφόρ και η παρμεζάνα. Επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν είναι εναντίων των διεθνών συμφωνιών πρέπει η ΝΔ να αναλάβει δράση να φέρει το ψήφισμά στην Βουλή και κατόπιν να στηρίξει την προστασία της Φέτας τόσο στα όργανα της Ε.Ε. όσο και στην επιτροπή της CETA.

Σε αυτό το εγχείρημά της η ΝΔ θα βρεί συμπαραστάτη την διεπαγγελματική στην ΦΕΤΑ ΠΟΠ που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της δημιουργίας της ανάμεσα σε κτηνοτρόφους, τυροκόμους και γαλακτοβιομήχανους όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος. Μια διεπαγγελματική που καλείται να αναλάβει δράση για την στήριξη και προστασία τη ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ,  στηρίζεται σε ευρωπαική νομοθεσία και τα άλλα δύο εμβληματική τυριά της Ε.Ε. που προστατεύθηκαν πλήρως (παρμεζάνα, ροκφόρ) είχαν διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Φορολογία και  ασφαλιστικό των κτηνοτρόφων όπου επιβάλλεται η μείωσή τους επειδή έχει σαν στόχο την παραγωγή. Όταν ένας κτηνοτρόφος έχει περίπου το ίδιο τελικό εισόδημα αν παράγει 100tn γάλα με έναν συνάδελφό του που παράγει 40tn γάλα εύλογα αναρωτιέται ο πρώτος γιατί να παράγει 100tn και όχι 40tn. Και μάλιστα με λιγότερη κούραση και λιγότερο άγχος.

Οι κτηνοτρόφοι είναι οι μόνοι που πωλούν τα προιόντα τους με τιμολόγια, δεν μπορούν να πουλήσουν μαύρα και πληρώνουν πάρα πολλά τόσο σε φορολογία όσο και στον ΕΦΚΑ. Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των αλλοδαπών εργατών χωρίς χαρτιά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΑΝΕΚΛ εξαναγκάζει τους κτηνοτρόφους να τους ασφαλίζουν στο ΙΚΑ και όχι με εργόσημο. Πρόταση αν γίνεται να τους ασφαλίζουν με εργόσημο και όχι στο ΙΚΑ για να μπορούν να έχουν πραγματικά εισοδήματα και όχι εικονικά.

Εδώ η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει ακόμα την πρότασή της για το ασφαλιστικό και περιμένουμε να ακούσουμε τι θα κάνετε.

Εξισωτική αποζημίωση. Πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε το 2016 με την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων η οποία έχει χάσει τον χαρακτήρα της. Η μείωση της εξισωτικής κατά τουλάχιστον 50% πλην λίγων περιπτώσεων δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου οι συγκεκριμένοι λόγω αυτών των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών δεν παράγουν όσο αυτοί που βρίσκονται σε πεδινές εκτάσεις.

Παράνομες ελληνοποιήσεις τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας. Φέτος υπήρξε πτώση των τιμών τόσο στο αιγοπρόβειο κρέας όσο και στο αιγοπρόβειο γάλα με κύρια αιτία τις αθρόες εισαγωγές. Στο κρέας υπήρχαν αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αλλά σε όλα τα σημεία πώλησης δεν υπήρχε πουθενά ταμπέλα με πώληση εισαγόμενου κρέατος. Όλα πωλούνταν ως ελληνικά. Στο αιγοπρόβειο γάλα υπήρξε πριν από λίγο καιρό γνωστή γαλακτοβιομηχανία όπου σε ανακοίνωσή της  προς τους κτηνοτρόφους προμηθευτές της μείωσε τις τιμές του γάλακτος ισχυριζόμενη τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες που εισάγουν γάλα. Με δεδομένο τον παντελή έλεγχο από μέρους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την μη ύπαρξη των ισοζυγίων γάλακτος που έχει υποχρέωση ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την έλλειψη προσωπικού που ισχυρίζεται εμφανίζεται μια ασυδοσία στην αγορά που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι τέτοια φαινόμενα θα δημιουργήσουν αν συνεχισθούν πρόβλημα στην ΦΕΤΑ. Η προστασία της ΦΕΤΑΣ  και τα ισοζύγια στο γάλα είναι επιβεβλημένα και για την προστασία του καταναλωτή. Προτάσεις: ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής και την χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της προμήθειας και τοποθέτησης GPS σε όλα τα οχήματα που μεταφέρουν γάλα και κρέμα γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι και οι τυροκόμοι συνισφέρουν οικονομικά στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πάνω από 2 εκατ. € κάθε χρόνο και πρέπει να κάνει το έργο που του έχει ανατεθεί.

ΕΛΓΑ. Πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ καθώς οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν εισφορές και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πάνε καν στον ΕΛΓΑ να δηλώσουν ζημιά γιατί έχουν αγανακτήσει όσες φορές το προσπάθησαν χωρίς στο τέλος να αποζημιωθούν. Πρόταση να διαχωρισθεί ο ΕΛΓΑ σε δύο τμήματα 1) αγροτικό & 2) κτηνοτροφικό, να γίνουν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και στα 2 τμήματα για να δούμε τι μπορούμε επιπλέον να καλύψουμε σε σχέση με αυτές που ήδη υπάρχουν. Οι εισφορές των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ είναι περίπου 16.000.000€ τον χρόνο και οι αποζημιώσεις που δίνονται στους κτηνοτρόφους είναι περίπου 7.000.000€.

Καταρροικός πυρετός. Μια ασθένεια που εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2014 όταν ήσασταν κυβέρνηση και υπήρχαν και τότε πολλές αντιδράσεις. Σήμερα μετά από 3 χρόνια οι κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας που ακολούθησαν την νόμιμη διαδικασία (παραλαβή από Καύσις, αποθήκευση των κεφαλιών των ζώων σε ψυγεία) δεν αποζημιώθηκαν γιατί με έγγραφο που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το Φθινόπωρο του 2016 δόθηκε η εντολή της καταστροφής των δειγμάτων χωρίς να έχουν γίνει πριν οι εργαστηριακοί έλεγχοι για να πιστοποιήσουν την ύπαρξη της ασθένειας. Χωρίς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή των κτηνοτρόφων. Μιλάμε για περίπου 6.000 αιγοπρόβατα και 600 βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι των υπόλοιπων Νομών της Θεσσαλίας έχουν αποζημιωθεί και μόνο οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας δεν αποζημιώθηκαν. Η απόγνωση των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων είναι πολύ μεγάλη καθώς έχασαν ένα μεγάλο μέρος του κοπαδιού τους με αποτέλεσμα να προβούν το τελευταίο διάστημα σε εξώδικο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

De minimis. Ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς με πολικές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο του 2017. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα για την ενεργοποίηση του De minimis και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων λόγω παγετού κάτι που μέχρι σήμερα μετά από 5 μήνες δεν έχει γίνει. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πέθαναν τόσο μεγάλα ζώα από διάρροιες λόγω των παγωμένων νερών όσο και μικρά νεογέννητα ζώα από το κρύο και υπήρξε μεγαλύτερη κατανάλωση ζωοτροφών. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα στις διανοίξεις των αγροτικών δρόμων από τους Δήμους και πολλοί κτηνοτρόφοι πήγαιναν στα μαντριά ακόμα και με τα πόδια.

Πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ΦΠΑ 13%  τόσο για τα κρέατα που πωλούνται σφαγμένα όσο και για αυτά που πωλούνται ζώντα. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους καθώς για να πωλήσουν σε καθεστώς ΦΠΑ 13% πρέπει να πληρώσουν γδαρτικά να κόψουν τιμολόγιο για υποπροιόντα και να το πουλήσουν σφαγμένο. Το κόστος των γδαρτικών ανέρχεται σε 0,7€ μία μέση τιμή / κιλό κρέατος. Αν λάβουμε υπ’όψιν τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι το κρέας με αυτήν την επιβάρυνση υπάρχει περίπτωση να βγουν και ζημιωμένοι. Έπίσης υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με αυτούς που εισάγουν κρέας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% χωρίς την υποχρέωση της πληρωμής των γδαρτικών από τους κτηνοτρόφους.

Υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης κτηνιάτρων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί κτηνίατροι χωρίς να προσληφθούν νέοι με αποτέλεσμα στην Λάρισα να έχουν μείνει μόνο 12 από 40 που ήταν. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις ελληνοποιήσεις στο αιγοπρόβειο κρέας όσο και για την δημόσια υγεία γιατί δεν προλαβαίνουν να κάνουν και την γραφική δουλειά και τους απαραίτητους ελέγχους. Επιβάλλεται όταν γίνεται κυβέρνηση η άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων.

Διαχειριστικά σχέδια βοσκής όπου επιβάλλεται να τα κάνουμε. Υπάρχει αυτήν την στιγμή νομοθεσία όπου δύναται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τους περιφερειάρχες και να τα κάνουν αυτοί. Οι περιφερειάρχες ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βοσκής και να εισπράξουν το αντάλλαγμα βόσκησης. Πρέπει όμως για να γίνουν να βγεί υπουργική απόφαση που να καθορίζει πως θα γίνουν τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βοσκής. Έχουν περάσει 2,5 χρόνια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εκδόσει την συγκεκριμένη απόφαση με αποτέλεσμα να τελειώνει η ΚΑΠ χωρίς να μπορούν να γίνουν τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βοσκής. Το  θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς σε αυτήν την ΚΑΠ που διανύουμε έχουμε επιλέξιμα περίπου 12.500.000 στρ. τα οποία είναι 30% λιγότερα από αυτά που είχαμε το 2012. Η νέα ΚΑΠ που έρχεται το 2020 θα είναι περιβαλλοντική και πρέπει να αυξήσουμε τις επιλέξιμες εκτάσεις για να μην έχουμε πρόβλημα με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής μελλοντικά θα αποτελέσουν και την βάση για να γίνει ένα χωροταξικό σχέδιο σε όλη την χώρα για την κτηνοτροφία. Είναι βασικό να ξέρουμε τις εκτάσεις που μπορούν να βόσκουν οι κτηνοτρόφοι έτσι ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να εντάξουμε και νέους κτηνοτρόφους. Σήμερα οι επιλέξιμες εκτάσεις σε κάποιες περιφέρειες δεν φτάνουν για αυτούς που ασκούν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου όποτε τι θα γίνει με αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα;

Με βάση την τεχνική λύση ο κτηνοτρόφος αλλού έχει βοσκότοπο και αλλού βόσκει πραγματικά. Παράδειγμα κτηνοτρόφος από το Λιβάδι Ελασσόνας έχει επιλέξιμο βοσκότοπο στην Καρδίτσα. Αν αυτός ο βοσκότοπος δεν είναι ημιορεινός ή ορεινός δεν δικαιούται εξισωτική αποζημίωση. Τέλος ο ίδιος κτηνοτρόφος καλείται να πάει στην έδρα του Δήμου που υπάρχει ο επιλέξιμος βοσκότοπος για να πληρώσει το αντάλλαγμα χρήσης που είναι 0,40€/επιλέξιμο στρ. Κάτι απαράδεκτο γιατί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν καν που τους έχουν δώσει επιλέξιμο βοσκότοπο. Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να δηλώσουν (προαιρετικά) οι κτηνοτρόφοι μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ ότι δέχονται να τους παρακρατήσουν οι περιφέρειες τα ποσά για τους βοσκοτόπους από την ενιαία ενίσχυση και όσοι δεν το δηλώσουν να τα χρεώσουν οι περιφέρειες μέσω Taxis για να τα πληρώσουν στην ποιο κοντινή τους τράπεζα.

Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις σταβλικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς άδεια εντός ή πλησίον χωριών και δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν. Στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες στο άρθρο 12 έχει θεσμοθετηθεί όλοι οι παραπάνω να βγάλουν άδεια διατήρησης και όχι άδεια εγκατάστασης. Έχει περάσει 1,5 χρόνος από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, οι κτηνοτρόφοι έχουν υποχρέωση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 να υποβάλλουν αιτήσεις  και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τι δικαιολογιτικά θα απαιτούνται για την άδεια διατήρησης. Το θέμα είναι μεγάλο γιατί μόνο στον Νομό Λάρισας έχουν καταμετρηθεί 660 σταβλικές εγκαταστάσεις που θα ενταχθούν στις άδειες διατήρησης.

Πιστοποιητικά – απλούστευση διαδικασιών βεβαιώσεων για κτηνοτρόφους και αγρότες. Η διαδικασία που ακολουθεί σήμερα ένας κτηνοτρόφος για την έκδοση της βεβαίωσης κατά κύριο επάγγελμα αγρότη είναι η εξής: Πηγαίνει πρώτα στον ΟΠΕΚΕΠΕ προσκομίζοντας την δήλωση ΟΣΔΕ, το εκκαθαριστικό της προηγούμενης χρονιάς, το Ε1, την ταυτότητα και την βεβαίωση της μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών. Εκεί περνάνε στο σύστημα τα στοιχεία και του δίνουν μια βεβαίωση όπου μαζί με τα παραπάνω έγγραφα πηγαίνει στην συνέχεια στο ΚΕΠΥΕΛ για να πάρει την τελική βεβαίωση του κατ’ επάγγελμα αγρότη όχι άμεσα συνήθως μετά από 4 εργάσιμες μέρες. Το συγκεκριμένο έγγραφο χρησιμοποιείτε για την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, την έκδοση άδειας αγροτικού οχήματος και αλλού. Για την έκδοση της βεβαίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απασχολείται μόνιμα σε καθημερινή βάση ένας υπάλληλος σε όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας. Πρόταση: Με την σημερινή τεχνολογία καθώς επίσης και με την ύπαρξη κωδικών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους μπορεί να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα (η οποία έχει γίνει με λεφτά της Ε.Ε. αλλά δεν λειτουργεί ακόμα) για την έκδοση της συγκεκριμένης βεβαίωσης σε περίπου 15’ λεπτά χωρίς ταλαιπωρία του κτηνοτρόφου. Το όφελος είναι διπλό καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ κερδίζει 40 υπαλλήλους σε όλη την χώρα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο αφού μπορεί να τους απασχολήσει σε κάποιον άλλο τομέα και σταματάει η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων οι οποίοι πρέπει να μεταβούν στην έδρα του Νομού όπου βρίσκεται το ΚΕΠΥΕΛ δύο φορές για να πάρουν μια βεβαίωση.

ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ. Το τελευταίο χρόνο παρατηρείται η πλήρης αποδιοργάνωση του ΔΕΔΔΗΕ τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στον Νομό Λάρισας. Εδώ και έναν χρόνο 78 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων και των αρδευτικών γεωτρήσεων, έχουν πληρώσει την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τα χρήματα για την χρηματοδότηση των ηλεκτροδοτήσεων και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ηλεκτροδοτήσει περίπου 20 μόνο από αυτά. Υπάρχει κτηνοτρόφος ο οποίος έχει πληρώσει 8.000€ για την συμμετοχή του έχει αγοράσει από το φθινόπωρο του 2016 αμελκτήριο περίπου 25.000€ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ηλεκτροδοτήσει ακόμα τις εγκαταστάσεις του. Ο συγκεκριμένος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει γεννήτρια με πετρέλαιο που του έχει επιφέρει έχτρα κόστος 700,00€ το μήνα. Έχουμε έναν ΔΕΔΔΗΕ που ο ιδιώτης πλήρωσε την συμμετοχή του, η περιφέρεια έχει τα λεφτά να τον πληρώσει μόλις κατασκευάσει τα έργα, χάνει τα έσοδα που θα είχε όλο αυτό το διάστημα αν είχε κατασκευάσει τα έργα και κανείς δεν απολογείται.

Πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι ρωτούν τι γίνεται με την επιστροφή του φόρου πετρελαίου και αν μπορεί η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση να επιδοτήσει το πετρέλαιο καθώς είναι μεγάλο κόστος επιβάρυνσης. Επίσης πρέπει να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι για την τοποθέτηση φωτοβολταικών στις στέγες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την εφαρμογή αγροτικού net metering για όλους με απλές διαδικασίες. Και τα δύο μέτρα θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Τέλος πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν αγροτικές εκτάσεις για το τάισμα των αιγοπροβάτων με χλωρή τροφή που φαίνονται ως δασικές εκτάσεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Στην Λάρισα το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς δεν έχουν περαστεί οι αναδασμοί και διανομές στην ανάρτηση των δασικών χαρτών με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να τρέχουν στην Δ/νση πολιτικής Γης της Περιφέρειας για να αποδείξουν το αυτονόητο. Εκρεμούν αυτήν την στιγμή 3.000 αιτήσεις στην Δ/νση Πολιτικής Γης από αγρότες και κτηνοτρόφους και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει η συγκεκριμένη υπηρεσία να ανταποκριθεί μέχρι τις 27-7-2017 που λήγει η προθεσμία. Πρόταση: πρέπει να περαστούν στον αναρτημένο χάρτη οι αναδασμοί και οι διανομές της Λάρισας όπως έγινε σε γειτονικούς Νομούς για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Όλες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις σε αναδασμούς, διανομές και εποικιστικά λιβάδια άνω των 100m υψόμετρο να εξαιρεθούν από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάγονται στην δασική νομοθεσία γιατί ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις διαχειρίζονται οι περιφέρειες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ