ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΝΙΓΜΟ

Μετά από ένα περιστατικό παρ’ ολίγον πνιγμού, οι γονείς νιώθουν ανακουφισμένοι, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα τα παιδιά να πνιγούν και αφού βρεθούν έξω από το νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

“Είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν. Όταν κάποιος σκέφτεται τον πνιγμό, σκέφτεται ότι συμβαίνει αμέσως. Αυτός είναι ο κίνδυνος του παρ’ ολίγον πνιγμού».

Υπάρχουν δύο φαινόμενα τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε:  ο ξηρός πνιγμός και ο δευτερογενής πνιγμός. Μπορούν να εμφανιστούν από τη στιγμή που ένα παιδί σωθεί από πνιγμό και θεωρηθεί ότι δεν κινδυνεύει πλέον. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και θάνατο.

  • Όταν ένας κολυμβητής κινδυνεύει να πνιγεί, μπορεί να εισπνεύσει νερό στους πνεύμονές του. Στον ξηρό πνιγμό, ο λάρυγγας κλείνει ως άμυνα – δεν επιτρέπει το νερό να εισέλθει, αλλά ταυτόχρονα δεν εισέρχεται καθόλου αέρας.
  • Στο δευτερογενή πνιγμό, το νερό αναρροφάται μέσα στους πνεύμονες και συγκεντρώνεται εκεί, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η αναπνοή, και τα θύματα συχνά κάνουν ένα ήχο σαν ”κροτάλισμα“, καθώς προσπαθούν να αναπνεύσουν.

“Αυτός είναι ο λόγος που κάθε παιδί που έχει πέσει στο νερό ή βιώσει μια παρ’ ολίγον πνιγμού εμπειρία, πρέπει να πάει στο νοσοκομείο αμέσως.  Αν μπορούμε να επέμβουμε γρήγορα, είναι δυνατό για το παιδί να ανακάμψει” σύμφωνα με τους παιδιάτρους.

5% των παιδιών που κινδύνευσαν να πνιγούν, βρίσκονται αντιμέτωπα στη συνέχεια με το  δευτερογενή πνιγμό. Μερικές φορές, τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως. Αλλά στην άλλη άκρη του φάσματος, υπάρχουν θάνατοι.

Ποια είναι τα σημάδια του δευτερογενούς πνιγμού;

Υπάρχουν μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να απειλείται από δευτερογενή πνιγμό.

Αλλά, υπάρχει και ένας γενικός κανόνας: να παρακολουθείτε το παιδί σας για τις επόμενες 24 ώρες και να ψάχνετε για συμπτώματα όπως δύσπνοια, διαφορές στην αναπνοή, όπως βαριά ή ρηχή αναπνοή, μη φυσιολογικό χρώμα δέρματος, και ρίγος.

Άλλα συμπτώματα είναι:

Ερεθισμός ή πόνος στο λαιμό ή στο στήθος

Βήχας μετά από μια βαθιά ανάσα

Επίμονος βήχας ή συριγμός

Δυσκολία στην αναπνοή

Ασυνήθιστη κόπωση

Ζάλη / αλλοιωμένο επίπεδο συνείδησης

Υψηλός πυρετός

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com