Με τη συμμετοχή φοιτητών, επαγγελματιών δημοσιογράφων, αλλά και καθηγητών από όλο τον κόσμο, ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη -και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή- το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Δημοσιογραφίας, που διοργανώνουν από κοινού το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, η ‘Εδρα Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η Ακαδημία της Deutsche Welle και το πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University).
Το σχολείο θα παρακολουθήσουν 24 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Κίνας, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, που επιλέχθηκαν, οι οποίοι στη διάρκεια των παρακολουθήσεων θα εκπονούν εργασίες και θα συμμετέχουν σε πρακτικές ασκήσεις σε θέματα, που αφορούν τον τρόπο κάλυψης ευρωπαϊκών και διεθνών ειδήσεων.
Διακεκριμένοι καθηγητές και επαγγελματίες δημοσιογράφοι από ΗΠΑ, Γερμανία και Ελλάδα θα παρουσιάσουν στους μαθητές του θερινού σχολείου τον τρόπο λειτουργίας των Media στις χώρες αυτές, όπως επίσης τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν η διεθνής δημοσιογραφία και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί στην Ασία και στην Ευρώπη, αλλά και τις εξελίξεις στο ψηφιακό περιβάλλον.
«Το σχολείο έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους μαθητές του με πρακτικές και εξειδικευμένες γνώσεις που θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στην επαγγελματική τους πορεία. Για παράδειγμα πως μπορούν να καλύψουν το ρεπορτάζ σε ευρωπαϊκά θέματα, σε διεθνή, πως να χρησιμοποιούν τις πηγές τους, τα δημοσιογραφικά δεδομένα, αλλά και τα social media» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος διοργάνωσης του Θερινού Σχολείου, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου.
Μεταξύ των εισηγητών στο Σχολείο θα είναι ο καθηγητής στην Ακαδημία της Deutsche Welle, Κριστόφ Σμίντ και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Temple των ΗΠΑ, Σέρι Κούλβερ.
Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ένα θερινό σχολείο με διεθνείς συνεργασίες, εστιασμένο στη διεθνή δημοσιογραφία. Την προσπάθεια στηρίζουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Επίσης, στη διάρκεια του σχολείου θα χρησιμοποιηθεί μία εφαρμογή – 3asyR – που ανέπτυξαν οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης ιστοσελίδων από άτομα με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο http://www.joursummerschool.org/