Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων
Η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα συνεχίζει απαρέγκλιτα στον δρόμο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, αυτή τη φορά με τον «μανδύα» της «περιβαλλοντικής ευαισθησίας». Πιο συγκεκριμένα στο προγραμματισμένο για σήμερα Τρίτη 18 Ιούλη 2017 δημοτικό συμβούλιο
φέρνει για συζήτηση τη σύναψη «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» με τη ΜΚΟ «Greenpeace», που αφορά «την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας» και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δράσης μέχρι το 2018 με την τοποθέτηση των συγκεκριμένων ΑΠΕ στις στέγες σχολικών μονάδων και δημοτικών κτηρίων, με τη συνολική επιβάρυνση να αφορά τον Δ. Λαρισαίων φτάνοντας τις 200χιλ ευρώ.
Η «ευαισθησία» της δημοτικής αρχής και των ανάλογων ΜΚΟ, παρά τα παχιά λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και τις διακηρύξεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αποτελεί ένα νέο βήμα για τη διαχείριση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής της Ε.Ε. «Ευρώπη 2020», που έχει ως στόχο την μείωση της δαπάνης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κατά 20% έως το 2020, ώστε να φτάσει και να ξεπεράσει τους βασικούς ανταγωνιστές της ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, κτλ. Η ευαισθησία του λαού μπροστά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως οι διάφορες λύσεις που εμφανίζονται ως αναγκαίες, αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών που διαθέτουν την ανάλογη “πράσινη” τεχνολογία. Η λεγόμενη “πράσινη” ανάπτυξη αποτελεί κερδοφόρα απόπειρα τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ευρώπης επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την κλιματική αλλαγή για να μετατρέψουν την πρωτοκαθεδρία τους στην “πράσινη” τεχνογνωσία σε όπλο στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα αξιοποιούνται επίσης ως μηχανισμοί χειραγώγησης των λαών, διείσδυσης του ιμπεριαλισμού με τη μορφή ΜΚΟ , σε όλες τις γωνιές του πλανήτη πχ. η Αφρική, η Ν.Α. Ασία, η Λατινική Αμερική, που ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών αντιπαραθέσεων.
Σ’ αυτό το «ντορό» λοιπόν και η δημοτική αρχή της «πρώτης φοράς Αριστερά» στη Λάρισα, έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως την εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι αποτελεί τον καλύτερο υπηρέτη του κεφαλαίου στο χώρο ευθύνης της. Ο Λαρισαϊκός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε ουσιαστικό από τέτοιου είδους συμφωνίες και «πράσινες επενδύσεις», καθώς αυτή η πολιτική που εφαρμόζει πιστά και η δημοτική αρχή Λαρισαίων, είναι η πηγή της ενεργειακής φτώχειας που βιώνει. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναλογιστούν οι εργαζόμενοι πόσο πλήρωσαν και πληρώνουν τις «πράσινες επενδύσεις» στην ενέργεια. Μόλις το χειμώνα που μας πέρασε στο κέντρο της πόλης λόγο αυτής της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας θρηνήσαμε θύματα και δυστυχήματα από λαϊκές οικογένειες που προσπαθούσαν να ζεσταθούν και να έχουν μια λάμπα αναμμένη το βράδυ. Στο δε επιχείρημα ότι θα ελαφρυνθούν οι δημότες από τα έξοδα που πληρώνει ο δήμος για το ηλεκτρικό, ας αναλογιστούν οι λαϊκές οικογένειες πόσα πληρώνουν για τα στοιχειώδη (καθαριότητα, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς κτλ), όταν η φορολεηλασία έφτασε για το 2016 τα 15εκ ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να κυμανθεί και για το 2017.
Επομένως, η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το κίνητρο της παραγωγής, το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθεί κάθε κοινωνία. Ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αντικατάσταση του κινήτρου του κέρδους απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μαζί με τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, καθώς και την ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών, την αναλογική ανάπτυξη εγχώριων βιομηχανικών κλάδων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και της εξάρτησης σε πρώτες και ενδιάμεσες ύλες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον.