ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑμΕΑ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων στο οποίο καταγράφεται η διαφωνία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων δεν θέλουν να φοιτούν στα σχολεία τους μαθητές ΑμΕΑ και παίρνουν, μάλιστα, σαφή πολιτική θέση κάνοντας λόγο για «σοβιετικού τύπου ρύθμιση» και «αμφίβολης σκοπιμότητας ανθρωπισμό». 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων  κάνουν λόγο για «δικονομικά αμφισβητήσιμη» και «ηθικά έωλη» νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο εκείνο που προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις είναι η σκληρή στάση που κρατούν στο θέμα της φοίτησης στα σχολεία τους μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι «σχολάρχες» αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει εγγραφή και φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους ίδιους όρους που ισχύουν στα δημόσια σχολεία, αλλά και στη ρύθμιση που αναφέρει ότι απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος (ο οποίος χαρακτηρίζει «σοβιετικού τύπου» την όλη ρύθμιση) κάνει λόγο για «αμφίβολης σκοπιμότητας ανθρωπισμό» και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις κτηριολογικά για ευκολία πρόσβασης, προσθέτοντας ότι το ισχύον πρόγραμμα δεν βοηθά την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικά το επίμαχο απόσπασμα:

Τέλος, σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι «στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία[…]» και ότι «απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους.»
Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν.
Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους.

Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ