Με την εξιστόρηση της μετατροπής του GRexit σε GRinvest (σ.σ. δηλαδή από τον κίνδυνο της δραχμής στην προσέλκυση επενδύσεων) και την υπόσχεση ότι η επόμενη ΔΕΘ του 2018 θα είναι η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς Μνημόνια και επιτροπεία πλασίωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο το βράδυ του Σαββάτου.
Όπως είπε, «σε ένα χρόνο από τώρα, θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ. Θα εγκαινιάζουμε την 83η ΔΕΘ. Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά απο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε, να το καταφέρουμε, να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις. Και θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και εξήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη της απασχόλησης.
Η τελετή στο Βελλίδειο ξεκίνησε με τον αγιασμό από τον Μητροπολίτη Άνθιμο και ακολούθησε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.
Με ειδική αναφορά στην Κίνα άρχισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και άρχισε να περιγράφει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα.
«Να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον για τους πολλούς, όχι να γυρίσουμε στο παρελθόν. Προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα», είπε. «Στόχος δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία για να γυρίσουμε στα ίδια πελατειακό κράτος, διαπλοκή. Κύρια έγνοια είναι να διαμορφώσουμε θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στο παρελθόν».
«Χρέος μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας. Έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα της Ελλάδας και στους επενδυτές και στους εταίρους μας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% φέτος, είχαμε να το δούμε 9 χρόνια».
Όπως είπε, σε ένα χρόνο από σήμερα η χώρα θα ξεφύγει από τη λιτότητα μετά από 7 χρόνια.
Στη συνέχεια εξιστόρησε το εξής, όταν αποχαιρέτισε τον γάλλο πρόεδρο στο αεροδρόμιο και στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου συζήτησε για λίγο με τους γάλλους επιχειρηματίες που είχαν έρθει: «Ήρθε και με βρήκε ένας γάλλος επιχειρηματίας και μου είπε ότι μετέφερα στη συνείδηση των Γάλλων την μετατροπή του Grexit σε Grinvest. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την παρατήρηση και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αλλαγή του κλίματος «δεν είναι φυσικό φαινόμενο», αλλά οφείλεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.
«Άμεσες ξένες επενδύσεις: Το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας & το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ. Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ».
Υποσχέθηκε ακόμη πιστώσεις έως 15.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις για αναπτυξιακούς σκοπούς. «Ειδικά για τις μικροπιστώσεις, η Κυβέρνησή μας μετά από σχετική μελέτη προετοιμάζει και θα ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων.Οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις μέχρι 15.000 για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
Όπως είπε τα επόμενα βήματα, «η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που σε πείσμα όλων θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΡ, τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις».
Για την ανάπτυξη:
«Να επιστρέψω στο βασικό ερώτημα, που απασχολεί την κυβέρνησή μας, και φαντάζομαι όλους τους Έλληνες: Ανάπτυξη λοιπον, καλωσήρθε, αλλά ανάπτυξη για ποιον; Διότι, αν η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη των αριθμών, ή ανάπτυξη από την οποία θα επωφελούνται λίγοι και όχι ανάπτυξη για τους πολλούς, ει δυνατόν για όλους, θα σας το πω καθαρά: Αυτή, για μένα, για μας, όπως και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, μόνο ανάπτυξη δεν είναι. Αν παράγουμε δέκα χιτώνες,δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια από τον δέκατο χιτώνα οι πολλοί».
Επιδότηση για να γίνουν τα μπλοκάκια μισθωτοί:
«Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε έναν ειδικό τομέα της πολιτικής μας, που αφορά την στήριξη της νέας γενιάς και συγκεκριμένα την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain. Η Πρωτοβουλία «Μένω Ελλάδα – επιστρέφω» για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου.
Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα. Αξιοποιούνται 330 εκ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.
Επιδότηση πρόσληψης νέων έως 34 ετών:
«Μια ειδική όμως πρωτοβουλία για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, είναι ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα. Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση».
thetoc.gr