Με επιτυχία ολοκληρώνεται ένας κύκλος σχετικών εργασιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, o οποίος ξεκίνησε, αμέσως μετά την ανάληψη υπηρεσίας της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκ/σης Ελένης Αναστασοπούλου.
Η Περιφερειακή Δ/νση σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΠΕΘ, τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ξεκίνησαν, από τις αρχές του 2016, διερευνητική επικοινωνία με σκοπό την αναζήτηση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση του σχεδιασμού ενός εκ των πρωταρχικών στόχων της Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΠΕΘ και της ΠΔΕ Θεσσαλίας.
Ταυτόχρονα με την αναζήτηση της χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση των αναγκών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Οι συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της πρόσκλησης με τίτλο “Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής σχολικών μονάδων” από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020. Έτσι το δικαίωμα της πρόσβασης των μαθητών όλων των βαθμίδων στις νέες τεχνολογίες θα γίνει πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των αναγκών των σχολικών μονάδων και την ιεράρχηση που υπήρξε από την Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, 746 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 191 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης και 36 σχολικές μονάδες Τεχνικής Εκπαίδευσης αιτήθηκαν και θα λάβουν νέο, σύγχρονο εξοπλισμό.
Υλοποιώντας μία εκ των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων του ΥΠΠΕΘ, δίνεται η δυνατότητα για εξοικείωση των μαθητών στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον με την προσβασιμότητα, την αναβάθμιση της παρεχομένης ποιότητας στην Εκπαίδευση καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Η απόκτηση κατάλληλου εξοπλισμού αποτελεί αδιαμφισβήτητα μέσο προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ολοκληρώνει και εξυπηρετεί δε, σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου σε συνδυασμό με άλλες ταυτόχρονες δράσεις του Υπουργείου Παιδείας όπως για παράδειγμα, η δημιουργία εκπαιδευτικού λογισμικού και λειτουργικού αντίστοιχα, σύμφωνο με εκπαιδευτικά πρότυπα, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στους συνεργάτες της Περιφερειακής Δ/νσης καθώς και τα στελέχη της Επιτελικής δομής ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προσωπική και κοπιώδη προσπάθεια, συχνά πέραν των τυπικών εργασιακών τους υποχρεώσεων και την αγαστή συνεργασία που συνέβαλε στην ευόδωση των σχεδίων.