«ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ» ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με ζεστές τις μηχανές των τρακτέρ και δυναμικό συλλαλητήριο αναμένεται η υποδοχή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Λάρισα από τους αγρότες, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης από μέλη της ΕΟΑΣΝΛ.

Το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται η έλευση του πρωθυπουργού στη Λάρισα, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Περιγράφοντας «κυβερνητική φιέστα» οι αγρότες διεμήνυσαν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο «αφού η φοροληστεία και τα χαράτσια έφεραν απώλεια εισοδήματος που αγγίζει το 60%», ενώ υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά πως «στην ανάπτυξη δεν χωρά η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, που έχει καταντήσει γεφύρι της Άρτας για την ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά τα μέλη της ΕΟΑΣΝΛ τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

« Ο Πρωθυπουργός θα έρθει σε μια φιέστα για να εξαγγείλει την «ανάπτυξη» της περιοχής όμως δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη αφορά την κερδοφορία στις βιομηχανίες, τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες. Δεν αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τον μόχθο τους να μην έχει αντίκρισμα και το εισόδημα τους να μειώνεται σταθερά και δραματικά κάθε χρόνο. Δεν αφορά τους εργαζόμενους με τους μειωμένους μισθούς και τις ευέλικτες μορφές εργασίας και εκμετάλλευσης, τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν καθημερινά τα μαγαζιά τους, τους συνταξιούχους των συντάξεων πείνας για αυτό όλοι μαζί θα δώσουμε την αγωνιστική απάντηση μας.
Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.α που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στην διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε την σοδειά μας. Ανοίγει έτσι τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες που αγοράζουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Αυτή την κερδοφορία των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και την ρύθμιση των ανταγωνισμών τους στην παραγωγική αλυσίδα εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο «περί εμπορίας των νωπών προϊόντων» το οποίο δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων, δεν εξασφαλίζει τους παραγωγούς σε περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιος έμπορος ούτε και τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας.
Στην «ανάπτυξη» δεν χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το «γεφύρι της Άρτας» για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στην Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.
Η περιοχή μας στην πραγματικότητα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, αναπτυγμένη μηχανοποίηση της παραγωγής και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι έχουν την τεχνογνωσία για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε και των περιορισμών της στην παραγωγή, οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχει μετατρέψει σε χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Στο Νομό μας η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά στην Ελασσόνα, το ίδιο συνέβη με την τευτλοκαλλιέργεια και το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης. Οι δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι δεν είναι πλέον βιώσιμες με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το εμπάργκο στην Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μείωσε δραματικά το εισόδημα σε Μήλα, Ροδάκινα, Αχλάδια και άλλα προϊόντα. Συνολικά όλα τα προϊόντα καρκινοβατούν ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία στην οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια ενώ οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος για την νέα χρονιά.
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία στον Νομό, παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτροφών που παράγουν όλο τον πλούτο. Με την συγκέντρωση μας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή αγροτών-κτηνοτρόφων και γεωργικών μηχανημάτων θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η «ανάπτυξη τους» δεν χωράει στις ανάγκες μας και για αυτό θα μας βρίσκει απέναντι της στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη συνεδριάζουν αγροτικοί σύλλογοι παίρνοντας αποφάσεις συμμετοχής ενώ κλιμάκια της Ομοσπονδίας κάνουν περιοδείες στα χωριά καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν ανάλογες συνεδριάσεις και περιοδείες σε όλο τον Νομό ενώ προγραμματίστηκαν ως τώρα συσκέψεις την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στην Αγιά στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στον Τύρναβο στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο.»

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com