ΣΤΗΝ «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ

«Βρισκόμαστε σε διαρκή πορεία ανόδου, ανανέωσης και ανασυγκρότησης στηρίζοντας τη νέα διοίκηση και αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις της εποχής και τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, με το άνοιγμα στην κοινωνία και την προσφυγική κρίση να αποτελούν τα μεγάλα μας στοιχήματα».

Αυτά υπογράμμισαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών μέλη του περιφερειακού τμήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και μέλη των Αθηνών και του Πειραιά, σε μια προσπάθεια να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στη διάσπαση του τμήματος και την επιβολή κυρώσεων σε μέλη του.

«Οι άνθρωποι αυτοί ξεπέρασαν το χρονικό όριο της εθελοντικής διοίκησης, παρέκαμψαν την ιεραρχία και το καταστατικό λειτουργίας, επιδεικνύοντας παράλληλα επιθετική συμπεριφορά που τορπίλισε την όποια απόπειρα διαλόγου, εκφοβίζοντας τη νέα διοίκηση αλλά και εθελοντές», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση, ενώ όπως υποστηρίχτηκε «τα μέλη δεν κλήθηκαν σε απολογία επειδή ήδη είχαν δημοσιοποιήσει το πρόβλημα».

«Η προσωρινή διοίκηση ήθελε σαφώς να φτάσει η ένταση στους εθελοντές», υπογραμμίστηκε στους δημοσιογράφους, με τους ομιλητές να περιγράφουν απουσία οποιασδήποτε εκπαιδευτικής δραστηριότητας του τμήματος τα 4 τελευταία χρόνια «με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για το ρεύμα»!

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις τους άφησαν αιχμές και για τη συμμετοχή μελών του τμήματος σε άλλη εθελοντική ομάδα (ΕΠΙΖΩ), υπογραμμίζοντας πως ισχύει η απαγόρευση για οποιαδήποτε συμμετοχή σε άλλη ομάδα για τον αρχηγό και τους υπαρχηγούς του τμήματος.

Αναφερόμενοι στις αιτιάσεις για “fust truck” εκπαίδευση δύο μόλις ημερών οι εκπαιδευτές υπογράμμισαν πως η 15μηνη εκπαίδευση των διασωστών, με 500 ώρες πρακτικής σε νοσοκομεία και αλλού «είναι από τις πιο επίπονες και δύσκολες», με πιστοποιημένα προγράμματα ISO, ενώ 2 ημέρες διαρκούν τα βασικά μαθήματα πρώτων βοηθειών που γίνονται σε πολίτες».

«Ο ενδυναμωμένος ΕΕΣ προωθεί τις δράσεις του για την κοινωνία, που υπηρετεί εδώ και 140 χρόνια, απαλλαγμένος από αγκυλώσεις και προφανώς αυτό είναι που ενοχλεί μεμονωμένα άτομα με αήθη κίνητρα που επιτίθενται και λοιδορούν τους μέχρι πρότινος συναδέλφους τους εθελοντές», κατέληξαν οι ομιλητές, αρνούμενοι να σχολιάσουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη της άλλης πλευράς.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ