Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 η Επι.Ζω. θα συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Η Κοινότητα Σώζει Ζωές».
Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας σε υπαίθριο χώρο, στον οποίο θα γίνεται ενημέρωση – εκπαίδευση, επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση ΚΑΡΠΑ σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του ERC.
Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανέμονται εκπαιδευτικά – ενημερωτικά φυλλάδια από την Επι.Ζω.
Πρόκειται για μία στρατηγική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) για την αφύπνιση του κοινού στην καρδιακή ανακοπή και μια συνεργασία Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) με ERC (European Resuscitation Council).
Σε ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης αναφέρονται τα εξής:
“Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Επι.Ζω. εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που η ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων όσοι ενδιαφέρονται, απασχολούνται ή με οποιοδήποτε τρόπο δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης επειγόντων & απειλητικών για τη ζωή και την κοινωνία καταστάσεων προβάλλει αδιαμφισβήτητη και επιτακτική όσο ποτέ.
Οι σκοποί της Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής), είναι εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί, πνευματικοί & ερευνητικοί. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, επιδιώξεις και αντικείμενα υλοποιούνται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως επίσης και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά, τεχνολογικά ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Γενικότερα, σκοποί της Επι.Ζω., σύμφωνα με το εγκεκριμένο καταστατικό της, είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών προγραμμάτων & πιστοποιημένων σεμιναρίων για ομάδες Γενικού & Ειδικού πληθυσμού.
Η Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) συμμετέχει ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς», για να ενημερωθούν – εκπαιδευτούν πολίτες στην επανεκκίνηση της καρδιάς κάποιου που έχει υποστεί Καρδιακή Ανακοπή. Η πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί, απευθύνεται στους Ευρωπαίους νέους, και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από Καρδιακή Ανακοπή. Η καμπάνια περιλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με την υποστήριξη τοπικών οργανισμών εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση.
Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 η Επι.Ζω. θα συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με σύνθημα «Η Κοινότητα Σώζει Ζωές». Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας σε υπαίθριο χώρο, στον οποίο θα γίνεται ενημέρωση – εκπαίδευση,επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση ΚΑΡΠΑ σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτέςαπό πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του ERC. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανέμονται εκπαιδευτικά – ενημερωτικά φυλλάδια από την Επι.Ζω.
«Η ΚΑΡΠΑ είναι ευκολότερη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές. Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η καμπάνια μας θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Απλοί πολίτες έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό του κοινού που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές. Επίσης χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λήψη πρωτοβουλιών ώστε να διδάσκεται κανονικά η αναζωογόνηση στα σχολεία, και νέα νομοθεσία που να απαιτεί & να υποχρεώνει για την εγκατάσταση Απινιδωτών σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή.»
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (EuropeanResuscitationCouncil – ERC).
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council-ERC) είναι ένας Ευρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός διεπιστημονικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην ΚαρδιοπνευμονικήΑναζωογόνηση και την επείγουσα ιατρική. Ιδρύθηκε το 1989 και η κεντρική διεύθυνση εδρεύει στο Antwerp του Βελγίου. Το ERC αποτελείται από ένα δίκτυο εθνικών συμβουλίων Αναζωογόνησης, και η Αποστολή του είναι «η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής με την διενέργεια υψηλής ποιότητας Αναζωογόνησης διαθέσιμης σε όλους». Ο κύριος στόχος του ERC είναι να προτείνει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν να αυξηθεί η επιβίωση μετά από Καρδιακή Ανακοπή εντός ή εκτός νοσοκομείου στην Ευρώπη. Αυτή η σκληρή προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί με την αφύπνιση στοχευμένου κοινού και την ενημέρωσή του μέσω μίας σειράς αφοσιωμένων στην Καρδιακή Ανακοπή δραστηριοτήτων. Ο πυρήνας των δραστηριοτήτων του ERC εστιάζεται στην «Utstein Formula της Επιβίωσης» , η οποία περιλαμβάνει την ανάδειξη επιστημονικών στοιχείων, την εκπαίδευση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και την εφαρμογή της γνώσης στην καθημερινή πράξη. Τα ποσοστά επιβίωσης μπορούν να αυξηθούν με την βελτίωση κάθε ενός από τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Όσο αφορά το επιστημονικό στοιχείο, το ERC συμβάλει στην διενέργεια ερευνών που διεξάγονται τακτικά από την ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation-Διεθνής Σύνδεσμος για την Αναζωογόνηση), και συνθέτει κατευθυντήριες οδηγίες για την Αναζωογόνηση. Το ERC επιπλέον οργανώνει επιστημονικά συνέδρια και εκδίδει το περιοδικό «Resuscitation-Αναζωογόνηση» , που αποτελεί επίσημη έκδοση του ERC.
Όσο αφορά το εκπαιδευτικό στοιχείο, το ERC οργανώνει σεμινάρια Αναζωογόνησης για απλούς πολίτες και επαγγελματίες υγείας.
Όσο αφορά την εφαρμογή και εξάπλωση της γνώσης, το ERC συνδέεται με εθνικούς φορείς Αναζωογόνησης, και συμβάλλει στην αφύπνιση και εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Παρά την ανάδειξη νέων κατευθυντήριων οδηγιών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα ποσοστά επιβίωσης Καρδιακών Ανακοπών εκτός νοσοκομείου παραμένουν παγκοσμίως χαμηλά. Το ακριβές φορτίο Καρδιακής Ανακοπής στην Ευρώπη είναι καταγεγραμμένο με μεγάλη ακρίβεια. Η καταγεγραμμένη επιβίωση ποικίλει ευρέως από περιοχή σε περιοχή, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 11% (από 6-31%) για Καρδιακές Ανακοπές από οποιοδήποτε αίτιο, και 21% (από 8-43%) για Καρδιακές Ανακοπές με απινιδώσιμο ρυθμό (κοιλιακή μαρμαρυγή ή άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία).
Οι ευρείες διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης από χώρα σε χώρα οφείλονται, εν μέρη στην μη ύπαρξη πλήρους συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται και στοιχειοθετείται μία Καρδιακή Ανακοπή από τα συστήματα καταγραφής, αλλά και επειδή υπάρχουν πραγματικές διαφορές στην επιδημιολογία, στην οργάνωση , στην εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανακοπής. Η Καρδιακή Ανακοπή συσχετίζεται με σοβαρές , δυσμενείς επιπτώσεις τόσο σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο αριθμός των ανεπιτυχών Αναζωογονήσεων κάθε έτος είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από ότι οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα. Η επιβίωση εξωνοσοκομειακής ανακοπής εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέρος που λαμβάνει χώρα η Ανακοπή, την ικανότητα των παρευρισκομένων να αναγνωρίσουν έγκαιρα την ανακοπή και να ξεκινήσουν ΚαρδιοπνευμονικήΑναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ- Cardiopulmonary Resuscitation-CPR), και την ταχύτητα με την οποία θα κληθεί και θα φτάσει στο σημείο της ανακοπής εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιβίωση διπλασιάζεται, όταν εφαρμόζεται ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους, ενώ η καθυστερημένη θεραπεία αυξάνει τη θνητότητα. Σε μαρτυρούμενη από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό Ανακοπή, μία ζωή σώζεται κατά μέσο όρο σε κάθε 16 με 23 ανακοπές. Σε μαρτυρούμενη Καρδιακή Ανακοπή από απλούς πολίτες που δεν εφαρμόζουν ΚΑΡΠΑ, μία ζωή σώζεται κατά μέσο όρο σε κάθε 17 με 71 ανακοπές.
Σε μαρτυρούμενη Καρδιακή Ανακοπή από απλούς πολίτες που εφαρμόζουν ΚΑΡΠΑ, μία ζωή σώζεται κατά μέσο όρο σε κάθε 24 με 36 ανακοπές. Για το λόγο αυτό, το ERC αναγνωρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης εξωνοσοκομειακών ανακοπών είναι να αυξηθεί η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από απλούς πολίτες που είναι μάρτυρες του συμβάντος. Εάν εκπαιδεύονταν περισσότεροι απλοί πολίτες και αν τοποθετούνταν σε στρατηγικές θέσεις περισσότεροι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕΑ, Automated External Defibrillators-AEDs), περισσότεροι από 50% των θανάτων από Καρδιακή Ανακοπή θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.
Η αφύπνιση του κοινού για την Αναζωογόνηση, συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση. Το ERC εκπαιδεύει στην Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS-Basic Life Support), από το 1992. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από απλούς πολίτες, μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης, και για το λόγο αυτό η διάφορες καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού, συνεχώς αυξάνονται, κάτι που υιοθετεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στα πλαίσια της στρατηγικής για της ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, το ERC έχει ανακοινώσει ότι η 16η Οκτωβρίου θα είναι η Ετήσια Ημέρα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανακοπή, και θα ονομάζεται «Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς-Restart a Heart Day». Κάθε χρόνο, η προσπάθεια αφύπνισης του κοινού θα εστιάζεται σε ένα διαφορετικό θέμα ή κοινωνική ομάδα.
Φέτος , το θέμα της Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς είναι «Η Κοινότητα Σώζει Ζωές», με την ελπίδα ότι όλα τα εθνικά συμβούλια θα προάγουν την αφύπνιση για την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από τις κοινότητες κάθε χώρας και την οργάνωση αντιμετώπισης καρδιακών ανακοπών σε τοπικό επίπεδο. Η πολιτική που ακολουθεί κάθε χώρα έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αυξήσει την προθυμία των πολιτών να εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ. Ένα καλό παράδειγμα είναι η καμπάνια για εφαρμογή μόνο θωρακικών συμπιέσεων από το American Heart Association, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους και την βελτίωση στην επιβίωση.
Το Internet, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού”.