ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΙΛΚΙΣ

Δύο σεισμοί 4 και 4,7 βαθμών ταρακούνησαν μέσα σε λίγες ώρες το Κιλκίς, ενώ έγιναν αισθητοί και στη Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος σεισμός 4 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός των 4,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στις 6.24 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, το επίκεντρο των σεισμών είναι η περιοχή μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης και συγκεκριμένα βρίσκεται 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Δροσάτου Κιλκίς.

Οι σεισμικές δονήσεις ήταν επιφανειακές και έγιναν αισθητές στις γύρω περιοχές μεταξύ αυτών και η Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σημειώθηκαν 20 μετασεισμοί άνω των 2 βαθμών.

«Ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή με υψηλή σεισμικότητα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και πρέπει να κινηθούμε με βάση το πιο απίθανο δυσμενές σενάριο δηλαδή να έχουμε και πιο δυνατή σεισμική δόνηση» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Οι κάτοικοι στα χωριά κοντά στο επίκεντρο αναφέρουν ότι ακούστηκε ισχυρό βουητό και στις δύο σεισμικές δονήσεις. Μετά τον πρώτο σεισμό πολλοί βγήκαν από τα σπίτια τους και ξενύχτησαν στον δρόμο φοβούμενοι έναν πιο ισχυρό σεισμό. Δεν υπάρχουν, πάντως, αναφορές για υλικές ζημιές.

Ο σεισμολόγος Β. Καρακώστας

Τη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε έντονη στον χώρο μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, με τον μεγαλύτερο σεισμό των 4,7 βαθμών να σημειώνεται στις 06.24 (δείτε εδώ) παρακολουθεί η ομάδα του σεισμολογικού κέντρου του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής περιορισμένα δεδομένα δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την περιοχή.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, η περιοχή στο παρελθόν έχει παρουσιάσει έντονη σεισμική δραστηριότητα χωρίς ωστόσο ισχυρούς σεισμούς πλην ενός άνω των 6 βαθμών που σημειώθηκε το 1932, με επίκεντρο κοντά στη λίμνη Δοϊράνη.

«Το σεισμολογικό του ΑΠΘ παρακολουθεί την εξέλιξη και προσπαθεί να υπολογίσει τα επίκεντρα και τα μεγέθη των σεισμών ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εικόνα για τον χώρο και τα χαρακτηριστικά της σεισμικής ακολουθίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

voria.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ