Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι το αμπέλι, και ειδικά το οινοποιήσιμο, είναι μια πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια, καθώς από το 1987 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των κοινοτικών κανονισμών επιτρέπει τη φύτευση με οινοποιήσιμες
ποικιλίες μόνο σε περιπτώσεις άδειας φύτευσης ή αναφύτευσης.
Για τη διαδικασία φύτευσης του αμπελώνα ακολουθείται η διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 9 της με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. «οι παραγωγοί πριν οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης της χορηγούμενης άδειας θα πρέπει υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής». Συνεπώς οι κάτοχοι αδειών πριν τη φύτευση του αμπελώνα υποχρεούται να ενημερώσουν την αρμόδια ΔΑΟΚ υποβάλλοντας αίτηση με πλήρη φάκελο.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α είναι υποχρεωτική η χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου, απαιτείται χημική ανάλυση εδάφους (περιεκτικότητα εδάφους σε CaCO3 και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά) πριν την έκδοση της Άδειας εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας πολλαπλασιαστικού υλικού και η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα.
Η φύτευση πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την αρ. 2919/95506/13-9-2017 (ΦΕΚ 3276Β, ΑΔΑ: ΨΓ3Ξ4653ΠΓ-ΖΕΨ) Υ.Α. «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας», όπως κάθε φορά ισχύει.
Η προαναφερθείσα διαδιακασία ακολουθείται και για τις άδειες νέων αμπελοφυτεύσεων που έχουν χορηγηθεί το 2016 και 2017, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπ.Α.Α.Τ. και αναφέρονται σε συγκεκριμένο τεμάχιο. Σύμφωνα με το άρθρο 8§9 της με αρ. 609/16822/14-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 600B, ΑΔΑ: 757Ο4653ΠΓ-ΓΦ0) αλλαγή τεμαχίου πραγματοποιείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα με αίτηση τους στην αρμόδια ΔΑΟΚ να αλλάξουν την αρχικά αιτούμενη έκταση με άλλη αντίστοιχου μεγέθους, υπό τον όρο ότι η νέα έκταση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας του άρθρου 6 της παρούσης.
Η δυνατότητα αλλαγής τεμαχίου που αδειοδοτήθηκε και μεταβίβαση της άδειας περιγράφεται στο άρθρο 6 της με αρ. 1541/49475/05-5-2017 (ΑΔΑ: 7ΦΟΠ4653ΠΓ-ΗΞΛ) εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι “….η άδεια νέας φύτευσης μπορεί να υλοποιηθεί σε τεμάχιο άλλο διαφορετικό από το οποίο δόθηκε η άδεια (με διαφορετικό / ή διαφορετικούς 13 ψηφιο κωδικό, από τον αναγραφόμενο στην εκτυπωμένη άδεια φύτευσης) όταν η έκταση για την οποία δόθηκε η αδειοδότηση δεν είναι διαθέσιμη όπως για περιπτώσεις:
η επιλέξιμη έκταση αντιστοιχεί σε τεμάχια που παίρνουν μέρος σε αναδασμό και δεν είχε οριστικοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης τίτλων ως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από τον αιτούντα παραγωγό.
απαλλοτρίωσης
για το επιλέξιμο τεμάχιο έχουν τροποποιηθεί ή διαπιστώνονται παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ακατάλληλο για την καλλιέργεια της οινοποιήσιμης αμπέλου.
περιπτώσεις κατά τις οποίες αδειοδοτήθηκε μέρος της έκτασης τεμαχίων παραγωγού και όχι η συνολική τους έκταση. Σε αυτή την περίπτωση και προς αποφυγή πολυτεμαχισμού και κατακερματισμού της εκμετάλλευσης δύναται η φύτευση σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια τα οποία είναι ανάλογης έκτασης με αυτή που αδειοδοτήθηκε.
Για όλες τις περιπτώσεις αλλαγής αγροτεμαχίων, τα νέα τεμάχια πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα επιλέξιμα τεμάχια αδειοδότησης (έκταση, υψόμετρο, βιολογική καλλιέργεια κ.α.), σε εφαρμογή του ‘’ Άρθρο 10, (Καν.215/561).
Περιπτώσεις υλοποίησης της αδειοδότησης (μεταβίβαση άδειας) από διαφορετικό παραγωγό είναι δυνατή σε περιπτώσεις που συνδέονται με το μεταβιβαζόμενο τεμάχιο στο πλαίσιο διαχείρισης εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων φυσικών ή άλλων προσώπων, για κληρονομικούς λόγους, εφόσον η μεταβίβαση τεμαχίου και άδειας διενεργείται εντός του διαστήματος υποχρέωσης φύτευσης – τριών ετών από την ημερομηνία χορήγησής της αδείας.
Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής / τροποποίησης στα στοιχεία του τελικού πίνακα χορήγησης αδειών, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα στη ΔΑΟΚ, για την γνωστοποίηση της μεταβολής (τεμαχίου, ή και αδειοδοτημένου παραγωγού).“