ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Διάκριση με σημασία για το Δήμο Αγιάς που πιστοποιείται με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές

Μεταξύ των δήμων που κατέκτησαν την Αριστεία για τη Χρηστή Διακυβέρνηση συγκαταλέγεται ο Δήμος Αγιάς, ενώ ο Δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας παρέλαβε το ειδικό σήμα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η διάκριση αυτή πιστοποιεί στην ουσία το υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης που έχει επιτύχει ο Δήμος Αγιάς, κατακτώντας την αριστεία στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως αυτή προσδιορίζεται από τους αρμόδιους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Η Δράση που υλοποιήθηκε στους ελληνικούς Δήμους εντάσσεται στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης». Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη δράση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, με φορείς υλοποίησης το Κέντρο Εμπειρογνωμοσίας για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ. Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία 45 Δήμοι από τους οποίους οι 23 υπέβαλαν φάκελο συμμετοχής.

Σκοπός της δράσης ήταν να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει τους δήμους που επέτυχαν ένα υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το επίπεδο της διακυβέρνησης εκτιμήθηκε μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης . Υπήρξαν τρία επίπεδα. Η ενότητα αυτο-αξιολόγησης, όπου οι δήμοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή, δεύτερη ενότητα που προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και η τρίτη ενότητα, η οποία προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στο προσωπικό και στις δομές των Δήμων. Το σχετικό φάκελο, για λογαριασμό του δήμου Αγιάς, προετοίμασε και υπέβαλλε το αυτοτελές τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής – Γραφείο Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Ανάπτυξης.

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν οι Δήμοι Αιγάλεω, Μήλου και Αμαρουσίου, ενώ  ακολούθησαν οι Δήμοι Φυλής, Παπάγου-Χολαργού, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Πύλου-Νέστορος, Καλλιθέας, Λάρισας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγιάς, Ηγουμενίτσας  κ.α.

Αμέσως μετά την απονομή του Σήματος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε πως η διάκριση αυτή ανήκει ουσιαστικά στον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου, ο οποίος κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες της εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα εναρμονίζεται με τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές της Ευρώπης, μετατρέποντας μέρα με την ημέρα το Δήμο Αγιάς σ’ ένα σύγχρονο διοικητικό οργανισμό που μπορεί να αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία στην υπηρεσία του πολίτη. «Είμαστε περήφανοι για τη διάκριση που πιστοποιεί ότι η αριστεία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά η καθημερινή μας δραστηριότητα» είπε ο κ. Γκουντάρας. «Πρακτικά η συμπερίληψη στις πόλεις με υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης ήταν και για εμάς μια έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καποδιστριακοί δήμοι. Σκεφτείτε απλώς την τεράστια γεωγραφική διασπορά των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου Αγιάς, λόγω της έλλειψης Δημαρχείου και τι δυσχέρειες μπορεί να προκαλούν» είπε ο κ. Γκουντάρας  και κατέληξε: «Ο Δήμος μας παρ’ όλα αυτά, εντείνει καθημερινά την προσπάθεια του σε όλα τα μέτωπα για να είναι πάντα πρωτοπόρος στις υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά και αποτελεσματικός απέναντι στις ανάγκες του πολίτη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ