ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΤΟ ΕΚΛ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, στη συνεδρίασή της στις 3/4/2018, συζήτησε το θέμα της παραχώρησης από την κυβέρνηση, του ιδιόκτητου οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ, στο Δήμο Λαρισαίων.

Με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση του ΕΚΝΛ, καταγγέλει στους δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του νομού, την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα χωρίς καν απόφαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ, το οποίο προορίζονταν να γίνει το νέο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπως ήταν πάγιο και ομόφωνο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, των σωματείων του, των συνταξιουχικών σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών φορέων της πόλης.

Το οικόπεδο του ΙΚΑ, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησης του και γι’ αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτήν θέλει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει παλιότερη απόφαση της για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ).

Σ’ αυτό το ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ, λειτουργούσε το ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, επι δεκαετίες, στεγάζοντας τις διοικητικές και τις υγειονομικές υπηρεσίες, εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Το 2008, κατεδαφίσθηκε λόγω παλαιότητας και στη θέση του είχε αποφασισθεί το 2010 να ανεγερθεί σύγχρονο κτίριο που θα στέγαζε διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Όμως αυτό δεν προχώρησε ποτέ, παρ’ ότι συντάχθηκε και μελέτη πολλών χιλιάδων ευρώ, με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων και έτσι υποχρεώνονταν να πληρώνει περί τις 500.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια για πολλά χρόνια, τώρα είναι μικρότερα γιατί έκλεισαν κάποια γραφεία και διαχωρίστηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες στο ΠΕΔΥ.

Αντι αυτού η κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού εργασίας κ. Πετρόπουλου, ανακοίνωσε ότι το παραχωρεί στον Δήμο Λαρισαίων για να γίνει χώρος πρασίνου, βάζοντας ταφόπλακα στην απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΦΚΑ στη  Λάρισα, που πρέπει να είναι η μοναδική πόλη που δεν έχει ιδιόκτητο κτίριο και νοικιάζει πληρώνοντας μεγάλα ενοίκια σε ακατάλληλους ιδιωτικούς χώρους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά τους δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Οι πανηγυρισμοί της Δημοτικής Αρχής Λαρισαίων ότι έτσι θα αποκτήσει ένα χώρο πρασίνου, είναι ασύμβατοι με το γεγονός ότι μια σειρά χώροι που είχαν δεσμευτεί από παλιότερες δημοτικές αρχές για πλατείες, χώρους πρασίνου και παιδικών χαρών, αποχαρακτηρίζονται από την σημερινή δημοτική αρχή και δίνονται σε ιδιώτες για αξιοποίηση, χώροι πρασίνου, όπως το αισθητικό άλσος έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, αξιώνει από το Δ.Σ του ΕΦΚΑ:

Να αρνηθεί να επικυρώσει την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στον Δήμο Λαρισαίων.

Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στην Φιλιππούπολη που θα πληρώνει περίπου 100.000 ευρώ ενοίκια ετησίως και δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας.

Να Η Η προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές, υγειονομικές), όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί το 2010 από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.  Η άποψη μας αυτή ήταν από την στιγμή που κατεδαφίσθηκε το παλιό κτίριο, γιατί πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το σημείο εξυπηρετείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που μένουν στο κέντρο και έχουν πρόσβαση πεζή, αλλά και όσων μένουν σε συνοικίες, αφού υπάρχει ίση σχετικά απόσταση από όλες τις συνοικίες.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com