ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ: ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΗΠΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΑΝ ΤΗ ΓΑΖΑ

58 νεκροί και 2.700 τραυματίες από τα πυρά του Ισραηλινού στρατού σε άμαχους Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Με την Δευτέρα να αποτελεί την πιο αιματηρή μέρα στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί ην Τρίτη, μετά από αίτημα του Κουβείτ. Ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινά πυρά αυξήθηκε σε 55 και των τραυματιών σε 2.700, προκαλώντας την διεθνή κατακραυγή.

Η Τουρκία ανακάλεσε τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ γερμανική κυβέρνηση και Βρυξέλλες απεύθυναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση». Για φρίκη και αποτροπιασμό μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι παλαιστίνιοι διαδηλωτές από τις ισραηλινές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ επέρριψαν την ευθύνη στη Χαμάς για τις μαζικές δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, αυξήθηκε σε 55 και των τραυματιών σε 2.700, ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι 1.300 δέχτηκαν πραγματικές σφαίρες, 1.200 υπέστησαν άλλου είδους τραυματισμούς, όπως αναπνευστικά προβλήματα από εισπνοή δακρυγόνων, και τουλάχιστον 116 βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε πέντε θέσεις της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» ανακοίνωσε ο στρατός.

 Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα στην Ιερουσαλήμ, παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ οι Αμερικανοί επισημοποιούσαν την απόφασή τους για την μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ παρά το αιματοκύλισμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρευρέθηκε μεν στα εγκαίνια της πρεσβείας, αλλά απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο.

«Μία μεγάλη μέρα για το Ισραήλ»

«Συγχαρητήρια, είναι μία μεγάλη μέρα για το Ισραήλ» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία αποφασίζει που θα βρίσκεται η πρωτεύουσά της. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης» επεσήμανε.

Μάλιστα, έπειτα, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε αποκλειστικά τη Χαμάς για τους θανάτους κι έκανε λόγο για «μια μεγάλη μέρα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Ρατζ Σαχ, υποστήριξε πως «την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς».

«Τραμπ έγραψες ιστορία»

Όπως αναμενόταν, και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε των δολοφονικών ενεργειών υποστηρίζοντας με μήνυμα του στο twitter ότι: «Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της». «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες».

Τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη

Τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη κήρυξε ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδικάζοντας «την ισραηλινή σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας», όπως είπε.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, «οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή», χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού».

Παράλληλα, ανακοίνωσε και την κήρυξη γενικής απεργίας για την Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Συγκαλείται εκτάκτως την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί την Τρίτη στις 10 π.μ. τοπική ώρα (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, κατά το ρωσικό πρακτορείο.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη» κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

Τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ ανακαλεί η Τουρκία

Τους πρέσβεις της στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακάλεσε η Τουρκία για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας παράλληλα τριήμερο πένθος για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε Τούρκους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ, αναφερόμενος στους τουλάχιστον 55 Παλαιστινίους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ, στο περιθώριο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε «την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία», ανεξάρτητα από το αν προέρχεται «από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ», όπως πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο ίδιος.

 «Φρίκη και αποτροπιασμός»

Για φρίκη και αποτροπιασμό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στα γεγονότα. «Τα μηνύματα από τα γεγονότα στη Γάζα δεν είναι αισιόδοξα», σημείωσε, σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για φρίκη και αποτροπιασμό, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι παλαιστίνιοι διαδηλωτές και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς οι επόμενες ημέρες «δεν θα είναι ήσυχες».

«Αυτός ο τρόμος πρέπει να τελειώσει τώρα»

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας φρικτής παραβίασης των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ο τρόμος πρέπει να τελειώσει τώρα».

Η οργάνωση κατήγγειλε την αποτρόπαια παραβίαση, που ισοδυναμεί «σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

«Είναι άλλο ένα άθλιο παράδειγμα της προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού» σημείωσε ο υπεύθυνος της Δ.Α. για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φιλίπ Λούθερ.

Παρόμοιες είναι και οι καταδικαστικές ανακοινώσεις άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σοκαρισμένο εμφανίζεται το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε δικαιοσύνη για τα θύματα και τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτούν».

thepressproject.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ