ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής
Για μια ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες αποδείχθηκε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση πίσω από το μελιστάλακτο ύφος του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζει να κρύβει πολύ καλά τις αλυτρωτικές της τάσεις και τη διάθεσή της για συμφωνία στα μέτρα που εκείνη θέλει, και που δεν θίγει καταστάσεις και δεδομένα τα οποία
δημιουργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με την ελληνική ανοχή.
Τρανό παράδειγμα αυτής της διάθεσης των Σκοπίων η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Ζάεφ για το όνομα της γείτονος με το επίθετο Ιlindenska που θα συνοδεύει το Republika Makedonija, ή αν το προτιμάτε στα ελληνικά …Αηλιάτικη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η γιορτή του Προφήτη Ηλία ή αλλιώς Ilinden στα σκοπιανά, είναι συνδεδεμένη με δύο κεντρικά γεγονότα της ιστορίας των γειτόνων και κυρίως είναι συνδεδεμένη με τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις.
Ηταν στις 2 Αυγούστου (γιορτή του Προφήτη Ηλία) του 1903 όταν στο Κρούσοβο με πρωτοβουλία της οργάνωσης ΤΜRΟ (Μυστική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) ξεκίνησε η προσπάθεια απελευθέρωσης της γύρω περιοχής από τους Τούρκους η οποία διήρκησε μόλις 10 ημέρες και πνίγηκε στο αίμα από τους Τούρκους στρατιώτες και η οποία είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός «μακεδονικού» κράτους με εδάφη, της Ελλάδας της περιοχής του Βαρδάρη και της Βουλγαρίας.
Δεύτερη σημαντική ημερομηνία για τους σκοπιανούς ήταν η 2α Αυγούστου 1943 (προφήτης Ηλίας με το παλιό ημερολόγιο) όταν αποφασίστηκε η δημιουργία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Μία γιορτή, δύο ημερομηνίες και ένας κοινός παρονομαστής ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων που ο κ. Ζάεφ πήγε να περάσει συγκαλυμμένα. Πλέον θα πρέπει να του δοθεί η κατάλληλη απάντηση από την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει να αλλάξει ρότα και γιατί όχι να επιμείνει στη μη χρήση του όρου Μακεδονία από τη γείτονα μαζί με όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Είχαμε ξαναπεί ότι το Βαρντάρσκα Ρεπούμπλικα (Δημοκρατία του Βαρδάρη) είναι ένα όνομα που θα μπορούσαμε να ρίξουμε στο τραπέζι ως απάντηση στον σκοπιανό αλυτρωτισμό.