Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” ΠΡΟΧΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΠΕ ΚΑΙ ΚΕΔΕ (ΦΩΤΟ)

Κ. Αγοραστός: Έλεος κ. υπουργέ!

Υπεραμυνόμενος των επιλογών της κυβέρνησης και εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι αλλαγές στη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του «Κλεισθένη» θα προχωρήσουν «θέλουν δε θέλουν οι πρόεδροι ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ» ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε από τη Λάρισα στις μεταρρυθμίσεις

που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρισας, σε κομματική εκδήλωση της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, και απευθυνόμενος σε κατά βάση αυτοδιοικητικό ακροατήριο ο υπουργός Εσωτερικών εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας πως «η κοινωνία πλήρωσε το κόστος επιλογών μιας “κούφιας” ανάπτυξης που πατούσε σε “πήλινα” πόδια, βασισμένη στον υπερδανεισμό του κράτους και των… κολλητών».

«Όπως όλα δείχνουν από τον Αύγουστο του 2018 θα βρισκόμαστε μπρος σε μία νέα κατάσταση έχοντας αποκαταστήσει την ελευθερία των κινήσεών μας», εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της κάθαρσης παρά τα εμπόδια και προσθέτοντας πως σειρά σκανδάλων είχαν σαφώς πολιτική κάλυψη.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον «Κλεισθένη» ο κ. Σκουρλέτης έπλεξε το εγκώμιο δημοτικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑΛ, παραδέχτηκε την υποστελέχωση της Τ.Α και τη γραφειοκρατία που την ταλανίζει, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως στηρίζεται από την κυβέρνηση «αφού μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην υπόθεση ανάπτυξη».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως μέσω του «Κλεισθένη» έργα μικρής κλίμακας θα έχουν ευεργετική επίδραση και θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες μειώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, τονίζοντας παράλληλα πως το πληθυσμιακό δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο, αφού τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής θα υπολογίζονται οδηγώντας έτσι σε νέα κατηγοριοποίηση των δήμων.

Με τη χαρακτηριστική φράση «ο δήμαρχος δεν είναι… καλοχαιρέτας» ο κ. Σκουρλέτης τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, προσθέτοντας πως η συμμετοχή όλων αλλά και η ανάληψη ευθύνης «είναι το οξυγόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας πως στο πλαίσιο του «Κλεισθένη» θα θεμελιωθεί και ο θεσμός του επόπτη νομιμότητας «πάνω σε πιο σύγχρονη βάση και έξω από το ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

«Ακολουθήσαμε έναν επιβεβλημένο και επώδυνο συμβιβασμό κατορθώνοντας όμως να λειάνουμε τις επιπτώσεις για το λαό και πλέον καλούμαστε να διαμορφώσουμε το νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, όταν μάλιστα τα μηνύματα των διεθνών οργανισμών αλλά και η αύξηση κατά 13% των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους και η εξωστρέφεια που αναπτύσσεται αποτελούν εφόδια που αποκτά και πάλι η ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι αναφορές του υπουργού Εσωτερικών στον «Κλεισθένη» και την ισχύουσα κατάσταση σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως και η φράση του πως οι αντιδράσεις προέρχονται από εκείνους «που εξυπηρετούν κομματικές γραμμές και πολιτικές προσωπικές φιλοδοξίες» δεν πέρασαν ασχολίαστες από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, που παρεμβαίνοντας από την πρώτη σειρά των ακροατών αντέδρασε με τη χαρακτηριστική φράση «έλεος κ. υπουργέ», χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση από τον κ. Σκουρλέτη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Σε παρέμβασή του πάντως αμέσως μετά την ομιλία Σκουρλέτη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επέμεινε πως σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύει σύστημα απλής αναλογικής, ενώ αμφισβήτησε και το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας.

«Αν θέλατε να εφαρμόσετε σύστημα απλής αναλογικής δεν θα προβλέπατε δεύτερο γύρο ενισχύοντας έτσι τα παιχνίδια εξουσίας και συναλλαγής, όσο για το πλεόνασμα πρόκειται ακριβώς για το ποσό που χρωστάτε στις Περιφέρειες», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ