ΟΛΥΜΠΟΣ: Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΤΖΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δείτε ποιες είναι οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας στον τομέα των τροφίμων

Στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ  διαμορφώθηκε ο συνολικός τζίρος 991 μεγάλων βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση τους (2016) μετά από ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 2015.

Αυτό προκύπτει  από την εν εξελίξει έρευνα της New Times σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις του δείγματος βελτίωσαν την καθαρή κερδοφορία τους από 351 εκατ. ευρώ το 2015 σε 397 εκατ. ευρώ το 2016. Οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση 5,1% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων τους – που διαμορφώθηκαν στα 4,85 δισ. ευρώ – με αντίστοιχη μείωση των συνολικών τους υποχρεώσεων κατά 5,9% για να διαμορφωθούν στα 8 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό στοιχείο της θετικής πορείας του τομέα τροφίμων είναι το γεγονός ότι το 74,1% των επιχειρήσεων του δείγματος εμφανίστηκαν κερδοφόρες – ποσοστό το οποίο ήταν αισθητά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο της περυσινής χρήσης. Συγκεκριμένα, 734 από τις 991 επιχειρήσεις τροφίμων εμφάνισαν κέρδη, ενώ 257 επιχειρήσεις παρουσίασαν ζημιές. Συγκεκριμένα, οι 734 κερδοφόρες  επιχειρήσεις αύξησαν τις συνολικές πωλήσεις τους κατά 4,8% για να φτάσουν τα 10,9 δισ. ευρώ. Τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,8% για να διαμορφωθούν στα 578 εκατ. ευρώ.  Η κεφαλαιακή τους διάρθρωση βελτιώθηκε κατά τι αφού ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια παρέμειναν σχεδόν σταθερά στα 4  δισ. ευρώ, οι συνολικές τους υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 5,6% για να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ το 2016. Αντιθέτως ο συνολικός τζίρος των ζημιογόνων μειώθηκε κατά 5,2% για να διαμορφωθεί στα 2,1 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ζημιές αυξήθηκαν κατά 15,2% για να φτάσουν τα 180 εκατ .ευρώ.

Από τις  991 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας, οι 662 βιομηχανικές και παραγωγικές εταιρείες τροφίμων αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 2% για να φτάσουν τα 9,5  δισ. ευρώ και τα καθαρά τους κέρδη κατά 7,8% για να φτάσουν τα 284,7 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, οι 329 εμπορικές επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον τζίρο τους κατά 5,8% για να φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη τους κατά 29,6% για να φτάσουν τα 113 εκατ. ευρώ.

Οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του κλαδου βρέθηκαν οι: Chipita, Agroinvest, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Intercomm Foods,  Σόγια Ελλάς, Όπτιμα ΑΕ, Παπαδόπουλος Ε.Ι. ΑΕ, Πέττας Παύλος, Αραμπατζής Μιχ., Κρι-Κρι Βιομηχανία Γάλακτος, κοτόπουλα Νιτσιάκος, BIOMAR Hellenic, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Newrest Υπηρεσίες Αεροσκαφών, ζυμαρικά Γιούριμακ, Αφοί Μπαλακανάκη, Tasty Foods, Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Barilla Hellas (Misko) και Παλίρροια Σουλιώτης, Μέλισσα Κίκιζας και  ΚΑΦΕΑ..

Αντιστοίχως, μεταξύ των εταιρειών που εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά στην αύξηση κερδοφορίας ήταν και οι: Κολιός, Tasty Foods, Μπιτσάκος Υδατοκαλλιέργειες, Φάρμα Κουκάκη, Χαλβαδοποιία Παπαγιάννη, Καραγεωργίου-3 ΑΛΦΑ,  ΙΟΝ ΑΕ, ΒΙΟΜΑR και Μύλοι Παπαφίλη.

Chipita. Την πρώτη θέση μεταξύ των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου κατέλαβε η Chipita η οποία εδώ και μήνες ετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο ΧΑ, έχοντας προσλάβει τις Credit Suisse και J.P. Morgan ως κύριους ανάδοχους της έκδοσης.  Η διοίκηση και η ομάδα μετόχων της Chipita, επιδιώκουν να αντλήσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, ο οποίος ανέρχεται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Υφιστάμενες μετοχές σχεδιάζεται να διαθέσουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι (Σπ. Θεοδωρόπουλος, Olayan Group, Αχ. Φώλιας, Στ. Φρέρης, Μ. Χατζάκου). Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος έκλεισε τη χρήση 2017 με EBITDA της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο καθαρός δανεισμός σχεδόν θα μηδενισθεί, τα ιστορικά EBITDA δικαιολογούν, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το εγχείρημα, αποτίμηση των μετοχών στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.

Agroinvest. Υψηλή αλλά και αυξημένη κερδοφορία και αύξηση πωλήσεων παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά η εταιρεία Agroinvest, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και βιοκαυσίμων. Η εταιρεία αναπτύσσει ευρύτατες δραστηριότητες και διαθέτει μεγάλο παραγωγικό δυναμικό και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες της προσδίδουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η βιομηχανική μονάδα της βρίσκεται στο Αχλάδι Φθιώτιδας σε έκταση 250 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οκτώ γραμμές παραγωγής, υποστηριζόμενες από μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και το ιδιόκτητο λιμάνι. Στις παραδοσιακές δραστηριότητες της Agroinvest περιλαμβάνονται η παραγωγή και εμπορία σπορελαίων, προϊόντων σόγιας, ζωοοτροφών καθώς επίσης αλεύρων για αρτοποιία και ζαχαροπλαστική. Επίσης η εμπορία δημητριακών και λιπασμάτων καθώς επίσης και η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σελόντα. Στην τρίτη καλύτερη θέση του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων τροφίμων βρέθηκε η ιχθυοκαλλιεργητική Σελόντα η οποία ως γνωστόν μαζί με την άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου – τον Νηρέα – πέρασε στην ιδιοκτησία ξένου fund. Συγκεκριμένα, η η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων που απαιτούνται βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για την απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα από την Amerra Capital Management. Τα τελικά κείμενα της σύμβασης βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο των νομικών τμημάτων των εμπλεκόμενων πλευρών. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που φυσικά απαιτεί πλήρη και ενδελεχή έλεγχο. Το γεγονός, όμως, ότι έχουν εμπλακεί έξι νομικά τμήματα, του αγοραστή, του συμβούλου και των τεσσάρων τραπεζών, έχει επιφέρει ορισμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Project Nemo, όπως ονομάστηκε το εγχείρημα πώλησης των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

Intercomm Foods. Με το 99% της συνολικής παραγωγής της να εξάγεται σε 62 χώρες στον κόσμο, η Intercomm Foods, με έδρα τη Λάρισα, κατάφερε να κερδίσει την 27η θέση ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες (EBITDA*) ελληνικές επιχειρήσεις για το 2016. Η Intercomm Foods, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική μεταποιητική επιχείρηση βρώσιμης ελιάς και από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποιημένων φρούτων της ελληνικής αγοράς. Η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί εργοστάσια σε Λάρισα, Χαλκιδική και Άρτα, εξάγοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της, σε ποσοστό 99%. Για το 2016 βρίσκεται στην 27η θέση ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις (EBITDA), με τζίρο 81,3 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα χρήσεως 11,25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συγκαταλέγεται και στη λίστα με τις 100 εταιρίες με τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη προ φόρων για την ίδια χρονιά, με αύξηση 7,3% σε σχέση με το 2015.  Στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκεται εδώ και 23 χρόνια ο Στέργιος Τσαγκούλης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

ΟΠΤΙΜΑ. Σε μια από τις πρώτες θέσεις βρέθηκε και η επιχείρηση ΟΠΤΙΜΑ η οποία είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής τυροκομικών προϊόντων της οικογένειας Παντελιάδη στην οποία ανήκουν τα σουπερμάρκετ My Market. Η επιχείρηση είναι έτοιμη να ανοίξει  τα φτερά της στις εξαγωγές αλλά και στις εξαγορές. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η έλευση του Γ. Καραμπέτσου ο οποίος μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή στην Colgate – Palmolive και ο οποίος από τις αρχές Απριλίου ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της επιχείρησης. Η ΟΠΤΙΜΑ είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται από το 1974 στο χώρο των τροφίμων. Με την πάροδο των χρόνων ήλθε μια εξειδίκευση στο τυρί, αρχικά ως εισαγωγέας, μετέπειτα ως παραγωγός και τελικά ως brand developer. Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά τυριού στην ελληνική αγορά, ενώ και στο εξωτερικό δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κορέα, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ. Παράλληλα η εταιρεία διατηρεί τα δικά της υποκαταστήματα σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία για καλύτερο έλεγχο της αγοράς και της προώθησης των προϊόντων της, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αναπτύσσεται μέσω αντιπροσώπων. Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της ανήκουν γνωστά brands όπως το Kerrygold, η  Ήπειρος, το Λεβέτι, το Dirollo και το Αdoro.  Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε την εταιρεία «Δομοκός Α.Ε.», η οποία παράγει το γνωστό τυρί «Κατίκι Δομοκού». Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων η εταιρεία το 2017 κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 5%, ενώ το 2016 ο τζίρος της έκλεισε στα 127,49 εκατ. ευρώ, έναντι 108,77 εκατ. ευρώ το 2015 και τα καθαρά της κέρδη στα 7,15 εκατ. ευρώ το 2016, από 6,87 εκατ. ευρώ το 2015.

Στις επόμενες θέσεις της λίστας των πλέον κερδοφόρων εταιρειών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Μπισκότα Παπαδοπούλου, Πέττας Παύλος, Αραμπατζής Μιχάλης, Κρι-Κρι Γάλακτος, κοτόπουλα Νιτσιάκος BIOMAR Hellenic,  Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Newrest.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην επιχείρηση Ελληνικά Γαλακτοκομεία η οποία είναι η σημαντικότερη από άποψη τζίρου ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση 3ης γενιάς, που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεχίζοντας την αδιάκοπη λειτουργία της με προσφορά στην ελληνική οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή. Αναπτύσσεται δυναμικά, παρά το δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με τρία εμπορικά σήματα, “Όλυμπος” “Ροδόπη” και “Τυράς”, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε 42 χώρες του εξωτερικού. Η  πρώτη ύλη συλλέγεται καθημερινά από 2.000 φάρμες, από παραγωγούς με τους οποίους υπάρχουν μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Η εταιρεία διαχρονικά στηρίζει ποικιλοτρόπως την ελληνική κτηνοτροφία, είτε με προγράμματα συμβολαιακής κτηνοτροφίας είτε αναπτύσσοντας νέες κατηγορίες προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα Βιολογικά & Κατσικίσια προϊόντα.

Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη, αντιθέτως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν εταιρείες όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Δέλτα, η Φάγε, τα αλλαντικά Νίκας,  η Creta Farm, η Κιουτσουκώστα-Αφοί Κρέκα, η Elbisco, τα παγωτά Δωδώνη, η Βίγλα που παρουσίασαν σημαντικές ζημιές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ