ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ

Καταδικάζοντας τον «βρώμικο» όπως χαρακτηρίστηκε ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και με διαφορετικό πλαίσιο αιτημάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

“Χάρη στην παρέμβαση του ΕΚΝΛ και των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εμποδίστηκε σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια των εργοδοτικών-κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να βάλουν την εργατική τάξη να παλεύει για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώνει δηλαδή με τους στόχους της Ε.Ε, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, των μνημονίων και της Κυβέρνησης”, τόνισε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «άθλιο» το πλαίσιο των αιτημάτων που συνυπέγραψαν με τις πλειοψηφίες της ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, επιστημονικών φορέων και μια Συνομοσπονδία Συνταξιούχων σφραγίδα, που δεν έχει καν σωματεία, την οποία ονόμασαν ψευδεπίγραφα «Κοινωνική Συμμαχία».

«Εμείς απεργούμε σήμερα και διεκδικούμε τα αιτήματα που πηγάζουν από τις δικές μας ανάγκες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΛ αναφέροντας επιγραμματικά τα εξής:

  • Μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
  • Μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους, με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.
  • Επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητάς τους, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στη δουλειά από ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Προστασία της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
  • Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, φυσικού αερίου, σε ανέργους και απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι στη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου». Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ για τα ΒΑΕ, τα 55 και 50.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
  • Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές και ιδρύματα πρόνοιας. Να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια νοσοκομεία, κλινικές τους που υπολειτουργούν ή έκλεισαν λόγω περικοπών. Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές σε σύγχρονες εστίες.

«Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Απαιτούμε ζωή, δουλειά με δικαιώματα» κατέληξε ο κ. Τσιαπλές, ενώ οι συγκεντρωμένοι τήρησαν στη συνέχεια 1’ λεπτού σιγή στη μνήμη συναδέλφου τους που πρόσφατα έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα, για να ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται πως στην «ουρά» της πορείας και σε χωριστά μπλοκ μετείχαν η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ