ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών Λάρισας, μετά από την ανακοίνωση των γιατρών του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του ΠΠΓΝΛ καθώς και τις άλλες πρόσφατες παρεμβάσεις σχετικά με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιοχής μας, καλεί τους γιατρούς, τους λοιπούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το λαό της περιοχής μας

να δουν εκτός από το δέντρο και ολόκληρο το δάσος.

Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας και η μετατροπή της υγείας σε ακριβό εμπόρευμα είναι διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Πολιτική που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτως κρίσης ή μνημονίων. Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικά, οι συγκυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ από το 2011 έως το 2015 είχαν μπλοκάρει τους διορισμούς μόνιμων γιατρών και προχωρούσαν με το σταγονόμετρο σε προσλήψεις  επικουρικών. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015 έως το 2018 προχώρησε σε ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ιατρών που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες οργανικές ανάγκες για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Είναι λοιπόν προσβολή για τους άνεργους ειδικευμένους γιατρούς να μιλάνε παλιά και νέα κυβερνητικά κόμματα για γιατρούς που πλεονάζουν. Οι ειδικότητες που φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη ανεργία είναι της Ακτινολογίας και της Μικροβιολογίας, δηλαδή οι ειδικότητες για τις οποίες γίνεται αυτό το καιρό συζήτηση. Τεράστιες  όμως είναι και οι ελλείψεις βασικών υλικών και αντιδραστηρίων καθώς ο προϋπολογισμός του ΠΠΓΝΛ από 110εκ προ κρίσης έχει φτάσει στα 40εκ. Είναι υποκριτικό λοιπόν το ενδιαφέρον των διαφόρων βουλευτών  (επερωτήσεις, δηλώσεις βουλευτών κλπ), αφού τα κόμματα αυτά  είναι που οδήγησαν το δημόσιο σύστημα υγείας στην σημερινή κατάσταση.

Ευθύνες φέρει και η διοίκηση του νοσοκομείου που υλοποιεί πλήρως την κυβερνητική πολιτική των περικοπών, ενώ από την άλλη μέσω του αφηγήματος των πλεονασματικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων προσπαθεί να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτή που βιώνουν καθημερινά , οι ασθενείς και το προσωπικό των νοσοκομείων,. Επίσης  εφαρμόζει «λύσεις» που απλά ανακυκλώνουν το πρόβλημα όπως είναι η μετακίνηση γιατρών από άλλες δομές υγείας μεταφέροντας απλά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε άλλη δομή.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση και πλήρη στελέχωση με ιατρικό και λοιπό προσωπικό των τμημάτων Ακτινοδιαγνωστικής και Μικροβιολογίας. Την πλήρη κάλυψή όλων των αναγκών των Νοσοκομείων της Λάρισας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νομοθετικού  εκτρώματος που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μας απωλειών.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός, κανείς συμβασιούχος. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.

Μοναδική διέξοδος για μας ο οργανωμένος αγώνας και η συλλογική διεκδίκηση. Τίποτα δε χαρίζεται. Όλα με αγώνες κατακτιούνται!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ