Τα πυρά της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκέντρωσε η ψήφιση του «Κλεισθένη Ι», ενώ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου τα μέλη της παράταξης αναφέρθηκαν και σε θέματα που αφορούν την Περιφέρεια.
«Εν μέσω ενός αποπροσανατολιστικού κουρνιαχτού μεταξύ Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ, όπως και των στελεχών τους στις Περιφέρειες και Δήμους, για το σύστημα εκλογής των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, το Ν/Σ «Κλεισθένης Ι», με το οποίο εγκαινιάζεται από την κυβέρνηση, ένας νέος γύρος αντιλαϊκών αλλαγών στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.
Με αυτή τη «φασαρία» τα αστικά κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συγκάλυψαν τη συμφωνία τους με την ουσία του νέου νόμου, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης Περιφερειών και Δήμων. Άλλωστε η όλη πορεία τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, απέδειξε ότι στην κύρια πολιτική γραμμή εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, μια χαρά τα βρίσκουν. Δεν είδαμε π.χ. καμία δυσκολία να συνευρεθούν με την κυβέρνηση στα “αναπτυξιακά συνέδρια”, τα στελέχη της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που τώρα «έσκιζαν» τα ρούχα τους για το εκλογικό σύστημα», υποστήριξαν οι ομιλητές, τονίζοντας πως με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση επιδιώκει μεταξύ άλλων «να ενσωματώσει ριζοσπαστικές διαθέσεις, ηγεμονία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ αστικών κομμάτων για την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής και να “αποκτήσει” περισσότερες δυνάμεις στην Τοπική Διοίκηση».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τα μέλη της ΛΑΣΥ αναφέρθηκαν και σε σειρά επερωτήσεων της παράταξης που αφορούσαν στην οδό Βόλου ,τις αρνητικές συνέπειες της επιχειρηματικής επένδυσης για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Άγραφα, αλλά και την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.
“Το ΚΚΕ, καταψήφισε τον «Κλεισθένη Ι», εκτός από τα άρθρα 28 και 56, που αναφέρονται στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου, ενώ κατέθεσε και τροπολογία για την διαγραφή χρεών απόρων, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργων, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές, προς τους δήμους, που όμως δεν την αποδέχθηκε η κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, απορρίπτουμε και την παλιά και τη νέα κόπια των αντιδραστικών αλλαγών στην τοπική-περιφερειακή διοίκηση, γιατί είναι εκ’ προοιμίου αντιλαϊκές. Ούτε έφεραν, ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή, όσο η εξουσία είναι στα χέρια του κεφαλαίου.
Μ’ αυτή τη θέση που αφορά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται, το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση σε περιφερειακή και τοπική διοίκηση, επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές. Διεκδικούμε άμεσα αιτήματα, κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
Γι’ αυτό και πρέπει στις εκλογές να ενισχυθεί η δύναμη των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, για να γίνει πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, υπέρ των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων.
Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», κατέληξαν οι ομιλητές.
Ειρήνη Παπουτσή