ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Γεωργάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας

…Ιούλιος 2018 και το κέντρο της Λάρισας ένα απέραντο εργοτάξιο. Στη Μανδηλαρά,στην Ηπείρου,στη Μ.Αλέξανδρου, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο μιας και οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι προ των πυλών.

Τέσσερα χρόνια θα συμπληρώσει η Δημοτική Αρχή και το μόνο που θεωρεί σκόπιμο είναι να αναδιαμορφώσει το κέντρο της πόλης, δίχως ν’ αναλογίζεται ότι Λάρισα νοούνται και οι συνοικίες. Ανύπαρκτος σχεδιασμός, καμία απολύτως μέριμνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες καθημερινά στις γειτονιές τους.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι προβλήματα έκτος του κέντρου υπάρχουν και στα Νταμάρια,στον Αγ. Γεώργιο,στο Θεσσαλικό δυστυχώς όμως τα περισσότερα είναι στη Τούμπα. Μια συνοικία αποκομμένη, στο άλλο άκρο της πόλης που βιώνει την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.

Μια επίσκεψη στη Τούμπα και θα αναρωτηθεί κανείς, αυτοί οι άνθρωποι ζούνε σε άλλη πόλη; Φυσικά και όχι είναι Λαρισαίοι πολίτες. Οι κάτοικοι της επανειλημμένως έχουν κάνει παρεμβάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής υπήρξε θετική, με τις υποσχέσεις που δώσανε για την επίλυση τους να παραμένουν ανεκπλήρωτες μέχρι και σήμερα.

Το γήπεδο της συνοικίας της Τούμπας επί των οδών Ευρυμέδοντα και Ανωνύμου έχει αφεθεί στη τύχη του. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν την Τεχνική Υπηρεσία  ζητώντας την αναδιαμόρφωση του ώστε να είναι ασφαλές και κατάλληλο για τα παιδιά τους. Η αναδιαμόρφωση περιελάμβανε ένα επιπλέον γήπεδο βόλεϊ, περίφραξη σε όλο το μήκος και πλάτος καλύπτοντας και το γήπεδο ποδοσφαίρου, με πρόσθετο φωτισμό, παγκάκια και μικρούς κάδους σκουπιδιών. Δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη.

Δίπλα από το  γήπεδο υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν και πάλι ενημερωθεί αλλά κανείς δεν έχει αναλάβει τον καθαρισμό του. Αποτέλεσμα αυτού, ποντίκια και φίδια να είναι καθημερινή θέα  σ’ ένα σημείο που παίζουν μικρά παιδιά!

Ο μεγάλος κοινόχρηστος δημοτικός χώρος δίπλα από την 303 Π.Ε.Β. που βρίσκεται επί των οδών Κουκουλίτσιου, Φαίδρας έως και Μινδάρου ένα απέραντο χάος, όπου μέσα Ιουλίου παραμένει ακόμη ακαθάριστος από τα ξερά χόρτα όπως και ακούρευτα χόρτα που καλύπτουν τα υποτυπώδη πεζοδρόμια της συνοικίας Τούμπας, παρότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στη σύσκεψη για τις πυρκαγιές ανέφερε με έμφαση ότι δεν υπάρχει δημόσιος χώρος ακαθάριστος!!

Πόση ασυνέπεια χαρακτηρίζει τη Δημοτική Αρχή; Πως γίνεται να ζητάει από τους πολίτες να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους και η ίδια να μην συμμορφώνεται με τις δικές της αποφάσεις και εξαγγελίες. Ο Δήμος διαθέτει προσωπικό, μηχανήματα και με ελάχιστο κόστος σε μια ημέρα όλο αυτό θα είχε λυθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός.

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η απαλλοτρίωση για τη διάνοιξη της οδού Ενιππέως κάτι που  υποσχέθηκε ο Δήμαρχος στο Δ.Σ. στις 22/03/2018 ότι θα γίνει άμεσα και το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Η “παρακμιακή” παιδική χαρά στην οδό Πολυξένη Ζήλου και Καλαμά με ακούρευτα χόρτα είναι επικίνδυνη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους.

Το δημοτικό οικόπεδο που θα στεγάσει την καινούρια πλατεία αλλά και το δημοτικό σχολείο συνεχίζει να μπαζώνεται από διάφορους ασυνείδητους με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια απέραντη χωματερή.

Πολλά είναι τα παράπονα ακόμα και από τους επαγγελματίες της συνοικίας, καθώς στην οδό Κάρλας έως Πολυξένης Ζήλου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ούτε αποχέτευση ομβρίων. Οι πεζοί περπατούν μέσα στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ τα καταστήματα πλημμυρίζουν από τις νεροποντές.

Τέλος, επιτακτική ανάγκη είναι η στέγαση των στάσεων λεωφορείου για τους κατοίκους της συνοικίας, αφού κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέσα σε πυλωτές γειτονικών σπιτιών μέχρις ότου έρθει το λεωφορείο. Οι φωτογραφίες που σας επισυνάπτω μαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης.

Κύριε Δήμαρχε, τα έργα στο κέντρο της πόλης χρειάζονται, έργα όμως απαιτούνται και στις συνοικίες της Λάρισας για να επιλυθούν τα προβλήματα των κατοίκων, ιδιαίτερα σε μια συνοικία όπως είναι η Τούμπα. Δυστυχώς σας ακούσαμε να υπόσχεστε στους κατοίκους της Τούμπας πολλά και τέσσερα χρόνια μετά, είμαστε ακόμη στο μηδέν. Δεν νομίζετε ότι έχετε την υποχρέωση να πράξετε έστω και το ελάχιστο για αυτούς τους ανθρώπους;

Όταν κάποιος εκλέγεται Δήμαρχος, εκλέγεται για όλη την πόλη. Λάρισα, δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά και οι συνοικίες της. Αυτό, ο κ. Καλογιάννης θα έπρεπε να το γνωρίζει.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com