ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ

Το σχόλιο του Χρ. Κέλλα για την επίσκεψη Γαβρόγλου στη Λάρισα

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στη Λάρισα και την περιοδεία του σε Θεσσαλία και Λαμία, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας με παρέμβασή του, σημειώνει:

«Για μια ακόμη φορά, στον απόηχο της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα επικοινωνιακό και χωρίς ουσία τέχνασμα, προκειμένου να συνεχίσει το ισοπεδωτικό της έργο και στην Παιδεία.

Ο κ. Γαβρόγλου έρχεται στη Λάρισα, για να “συζητήσει” εκ των υστέρων, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής διαβούλευση, το Σχέδιο Νόμου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με  τα  ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αδιαφορώντας για τις προτάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Επί της ουσίας το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πρόχειρο, ακοστολόγητο και δεν περιλαμβάνει νομικά, θεσμικά και τεχνικά εχέγγυα για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει γίνει γνωστό  το πόρισμα των επιτροπών του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, που έχει συστήσει το Υπουργείο.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαλύεται και μαζί του καταργούνται όλα όσα επετεύχθησαν με πολυετείς και εργώδεις προσπάθειες στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας και της διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας, ενώ απαξιώνεται η πληθυσμιακή βάση και οι παραγωγικές δυνατότητες του Νoμού μας και αγνοούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, που αποτελεί την “καρδιά” της αγροτικής οικονομίας και της περιφέρειας.

Στο νέο Πανεπιστήμιο η Λάρισα δεν θα αποτελεί τη διοικητική του έδρα, αλλά ένα παράρτημα, έχοντας απωλέσει το σύνολο των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων του ΤΕΙ, που μεταβιβάζονται στο Πανεπιστήμιο.

Προσφάτως, δε, οι αρχές του ΤΕΙ επεσήμαναν ότι: «Το θεσμικό μέρος της πρότασης είναι αντισυνταγματικό και προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και το Διοικητικό Προσωπικό, διότι υιοθετείται άνιση μεταχείριση έναντι των αντίστοιχων κατηγοριών άλλων ΤΕΙ (ν. 4521/2018 – Πανεπ. Δυτικής Αττικής και ν. 4559/2018 – Πανεπ.  Ιωαννίνων), ενώ επιβάλλεται ως Πρυτανική Αρχή, αυτή του σημερινού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταλύοντας κάθε δημοκρατικά νόμιμη εκλογή των Πρυτανικών Αρχών, καταργώντας και αφανίζοντας τις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές των δύο ΤΕΙ».

Όσον αφορά το τεχνικό μέρος της πρότασης, ανέφεραν ότι: «Καταργείται αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και όλη η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας», υπογραμμίζοντας την αναντιστοιχία Τμημάτων και Σχολών, τη σημασία της ίδρυσης Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, το καθεστώς λειτουργίας του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο καθώς και την ανάγκη λειτουργίας της Σχολής Γεωπονίας με έδρα τη Λάρισα.

Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα προς τον κ. Υπουργό ότι δεν συναινούμε σε ένα σχέδιο, που, εκτός από ελλειμματικό νομικά και δυσλειτουργικό πρακτικά, είναι άδικο για τη Λάρισα και δεν δίδει καμία προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του Υπουργείου αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς από ατυχείς επιλογές, που μπαχαλοποιούν τη δημόσια εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας με ολοκληρωτική ευθύνη της κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσω, δε, ότι μόλις προ ολίγων εβδομάδων έφεραν και ψήφισαν στη Βουλή τον νόμο για την “Αναδιοργάνωση των Δομών της Εκπαίδευσης”, – που δεν προάγει την αξιοκρατία, αλλά έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του κομματικού κοινού του ΣΥΡΙΖΑ – μέσω του οποίου εγκατέστησαν μία υδροκέφαλη, δυσλειτουργική και απρόσωπη υπερδομή, απομακρυσμένη από τις σχολικές μονάδες, που παραπέμπει σε αναχρονιστικά συγκεντρωτικά οργανωτικά μοντέλα της δεκαετίας του ’80.

Δεν έχει δοθεί, ακόμη, καμία σαφής και σταθερή κατεύθυνση σχετικά με το νέο Λύκειο, που επαγγέλλεται ο Υπουργός και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Γιατί άραγε;

Ανικανότητα και σύγχυση ή αναξιοκρατία και εξυπηρέτηση “ημετέρων”;

Μήπως όλα μαζί;».