Συνεχίζει τη «μολυσματική» διαδρομή του ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω των κουνουπιών. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που τους προκάλεσε η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου
και 17 προστέθηκαν στον κατάλογο με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη.
Συνολικά, από το τέλος του περασμένου Μαϊου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.
Ενδεικτικό του φορτίου που συνεπάγεται για τον πληθυσμό αλλά και το σύστημα υγείας η κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού είναι πως σήμερα 22 άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον ιό και έχοντας εμφανίσει τη λοίμωξη, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, με τους τους επτά να βρίσκονται, σε σοβαρή κατάσταση, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές εστίες του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από τα καταγεγραμμένα κρούσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι βασικές βρίσκονται στην Αττική. Από τα 77 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, τα 31 είναι στην Αττική.
Αξιοσημείωτη παρουσία έχει ο ιός όμως και στη Βόρειο Ελλάδα, με τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, του Κιλκίς να μετράνε συνεχώς νέα κρούσματα.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη τήρηση εφαρμογής μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια – τα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου με το τσίμπημά τους μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους- και εφιστούν την προσοχή. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός) καθώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.
aftodioikisi.gr