Ανακοίνωση της διοίκησης της Ομοσπονδίας με αφορμή διάταξη των υπουργείων Παιδείας και Αμυνας
Με την ψήφο όλων των κομμάτων της Βουλής, το άρθρο 21Α του Ν.4553/6-7-2018 που έρχεται να συμπληρώσει το σχετικό άρθρο 21 του Ν.2946/2001, δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς, συζύγους στρατιωτικών, να αποσπώνται με αίτησή τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα
της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει 20 χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγος τους. Η παραπάνω διάταξη προστέθηκε άρον άρον στον Ν. 4553/6-7-2018, νόμο άσχετο με την εκπαίδευση, χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση.
Το Υπουργείο Παιδείας με την 118746/Ε2/13.7.2018 εγκύκλιό του, προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έσπευσε εν μέσω των συνεδριάσεων των Π.Υ.Σ.Π.Ε. για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος (που με προγενέστερη εγκύκλιό του όρισε να γίνουν μέσα στον Ιούλιο, πέρα από κάθε πρακτική και λογική) να ακυρώσει τον προγραμματισμό που το ίδιο σχεδίασε δίνοντας οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης.
Εφαρμογή που, πέρα από την ουσία των όσων ορίζει η διάταξη, στο χρονικό αυτό σημείο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Π.Υ.Σ.Π.Ε. κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών, αφού με βάση τις ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις στις περισσότερες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας» σημαίνει πρακτικά ή απώλεια του δικαιώματος λειτουργικής παραμονής στα σχολεία, εκπαιδευτικών που κατέχουν οργανική θέση σε αυτά προς όφελος των συζύγων στρατιωτικών ή τοποθέτησή των συζύγων στρατιωτικών στα σχολεία ακόμη και ως επιπλέον προσωπικό. Στο απίθανο ενδεχόμενο να συμβαίνει το δεύτερο, ικανοποιείται το πάγιο αίτημά μας για την ύπαρξη επιπλέον εκπαιδευτικών στη διάθεση των σχολείων με σκοπό την κάλυψη έκτακτων αναγκών, καταλαβαίνουμε, όμως, όλοιπολύ καλά πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.
Αν ισχύσει το πρώτο μιλάμε για απαράδεκτη, αν όχι παράνομη ρύθμιση, που δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί.
Σε κάθε περίπτωση πέρα από την ορθότατη ρύθμιση «Σε περίπτωση, δε, που η σχολική μονάδα είναι σε νησί, τότε η/ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σχολική μονάδα εντός του ίδιου νησιού», η ρύθμιση για τοποθέτησή σε σχολείο που απέχει έως είκοσι (20) χλμ. από τη συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα αποτελεί, σαφέστατα, προνομιακή μεταχείριση που παραβιάζει κατάφορα την, συνταγματικά κατοχυρωμένη, αρχή της ισότητας.
Αποτελεί δε αληθινή πρόκληση προς χιλιάδες εκπαιδευτικούς το ότι στην αιτιολογική έκθεση της διάταξης γίνεται επίκληση στο άρθρο 21 του Συντάγματος και στην ανάγκη αποφυγής πρακτικών «που διασαλεύουν τον συνταγματικά προστατευόμενο θεσμό της οικογένειας».
Πώς αλήθεια προστατεύει η πολιτεία τον θεσμό της οικογένειας στις περιπτώσεις όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν, αν και παντρεμένοι, για σειρά ετών σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα ανά την επικράτεια; Πώς τον προστατεύει στην περίπτωση των χιλιάδων, μετακινούμενων κάθε χρόνο, αναπληρωτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια; Πώς συνδράμουν, έστω, όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται αναγκαστικά (για να προστατεύσουν την οικογένειά τους) από νομό σε νομό σε τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις με προσωπικό οικονομικό κόστος ή (αν το θυμάται κανείς στο Υπουργείο Παιδείας) και με κόστος την ίδια τους τη ζωή (τελευταίο περιστατικό των εκπαιδευτικών από τη Λάρισα που σκοτώθηκαν το 2011 κατά τη μετακίνησή τους από νομό σε νομό, αφήνοντας πίσω τους τρία ορφανά, γιατί δεν πήραν απόσπαση).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης (διατήρησή της μόνο στο μέρος που αφορά τα νησιά). Ζητά επίσης την θέσπιση διατάξεων που θα προστατεύουν τις οικογένειες και των εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών κατά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών (κατά προτεραιότητα απόσπαση – τοποθέτηση για συνυπηρέτηση κλπ.). Όσο για τις κατά παρέκκλιση αποσπάσεις συζύγων στρατιωτικών να ισχύουν μόνο στην περίπτωση υποχρεωτικής μετακίνησης του/της στρατιωτικού – ένστολου. Ζητάμε επίσης, όπως το είχαμε πράξει και στην επιτροπή του Υπουργείου για τις υπηρεσιακές μεταβολές) την επανεξέταση του συνόλου των περιπτώσεων για τις οποίες προβλέπεται παρέκκλιση – προτεραιότητα στις αποσπάσεις – τοποθετήσεις.