«Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ‘‘Success Story’’ για την υπόθεση της Ελλάδας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα στην πατρίδα μου διήρκησαν 8 χρόνια, όταν άλλες χώρες βγήκαν απ’ αυτά μέσα σε 3 χρόνια! Στα χρόνια αυτά διαλύθηκε η μεσαία τάξη και φτωχοποιήθηκαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Πέρα, λοιπόν, από τις ευθύνες ελληνικών κυβερνήσεων, ευθύνες έχει και η ΕΕ, οι εταίροι από τους οποίους δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική, δεν ακούσαμε ένα συγνώμη γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε ως πειραματόζωο της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς και υπεύθυνο υλοποίησης του Ελληνικού Οικονομικού Προγράμματος κ. Ντέκλαν Κοστέλο, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε σε αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών που κλήθηκαν από το Γραφείο της ΕΕ στην Αθήνα να μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχουν σημαντικές ενημερωτικές συναντήσεις με Επιτρόπους και στελέχη της ΕΕ.
Για το αποθεματικό “μαξιλαράκι”, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κοστέλο, υποστήριξε ότι «η χρήση του θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές. Ήδη τα επιτόκια εξόδου στις αγορές είναι απαγορευτικά για τη χώρα, άνω του 4%, όταν η Κύπρος δανείστηκε με 2,4% και η Πορτογαλία με 1,5%». Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν σημείωσε ότι «από τη στιγμή που το ΔΝΤ θεωρεί ότι αυτά δεν αρκούν και μακροχρόνια δεν είναι βιώσιμο το χρέος, δυσχεραίνεται η ομαλή έξοδος της χώρας στις αγορές».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η εποπτεία δεν είναι ίδια όπως στις άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, αλλά έχουμε σύστημα αυξημένης εποπτείας».
Σχετικά με την επισήμανση ότι η Ελλάδα πάει πολύ άσχημα στην προσέλκυση επενδύσεων και επιβάλλεται η άρση των εμποδίων στο επιχειρείν, αναρωτήθηκε αν «οι θεσμοί, η τρόικα, έκαναν καλά τη δουλειά τους». Όπως είπε «σας θυμάμαι άτεγκτους να ζητάτε ακριβή προσήλωση στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της διαρκείας ζωής στο φρέσκο γάλα, που με ανάγκασε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελέγξατε αν είχε αποτελεσματικότητα το μέτρο, αν έπεσε η τιμή του γάλακτος στο ράφι ή όλα έγιναν για τις “λίμνες γάλακτος” που έχετε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έπρεπε να μπορούν να φτάσουν στον νότο; Για το γάλα δείξατε σπουδή, για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα γιατί δεν δείξατε;».
Τέλος επισήμανε ότι «τα 8 χρόνια της κρίσης οδήγησαν σε δημογραφική συρρίκνωση. Είχαμε εκροή του πλέον παραγωγικού και δυναμικού τμήματος του πληθυσμού. Σχεδόν 500 χιλιάδες μορφωμένα παιδιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης και δύσκολα θα επιστρέψουν. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων. Κι αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στις προβλέψεις ανάκαμψης. Ήδη, το ΔΝΤ αναθεωρεί λόγω δημογραφικού τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες» και ζήτησε συνολικότερη δημογραφική πολιτική από την Ευρώπη.
Σύσταση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής
Στην ενημέρωση από την Γενική διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Παρασκευή Μίχου για το μεταναστευτικό, ο τομεάρχης της ΝΔ υποστήριξε ότι «αυτό θα είναι ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικό θέμα των ευρωεκλογών. Ήδη σε επίπεδο κρατών-μελών το μεταναστευτικό σε πολλές περιπτώσεις έχει αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι πολίτες θεωρούν άτολμη και αδύναμη την ΕΕ να επιβάλει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό στις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο αλληλεγγύης που τους αναλογεί». Μίλησε για την «ανάγκη επίσπευσης της σύστασης της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής», ενώ με αφορμή «τις σκιές και τα ερωτηματικά για τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από ΜΚΟ» έκανε λόγο για «πιο αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων».
Στην συζήτηση που ακολούθησε με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, για το μέλλον της Ευρώπης, ο Θεσσαλός πολιτικός εστίασε στην ανάγκη «να μην υπάρξουν περικοπές στη νέα ΚΑΠ λόγω brexit, καθώς οι αγροτικές επιδοτήσεις λειτουργούν συμπληρωματικά στο ισχνό αγροτικό εισόδημα».
Στην ενημέρωση από τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικές αλλαγής -ιδιαίτερα στις χώρες του νότου- που έχουν ως συνέπεια ακραία καιρικά φαινόμενα, φωτιές και πλημμύρες, συνεχάρη τον Κύπριο Επίτροπο για το έργο του και την προώθηση του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που είναι πια σε υποχρεωτική και όχι εθελοντική βάση των κρατών-μελών.
Το βράδυ, η ελληνική αντιπροσωπεία παρακάθισε σε δείπνο με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά το οποίο ανέλυσε εκτενώς την πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.