Όταν τα ελληνικά ταξιδιωτικά σάιτ εκθειάζουν και αποθεώνουν τη Λάρισα. Ένα αφιέρωμα στην πόλη από όλες τις πτυχές της
Η Λάρισα είναι γνωστή ως η πόλη του καφέ, όχι μόνο για τις αλυσίδες που επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα (από εδώ ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των Mikel, Bruno, Sicily, CafeMe και Detox), αλλά και με τον αριθμό των café που λειτουργούν, αφού υπολογίστηκε πως αντιστοιχεί… μια καφετέρια ανά 119 άτομα.
Από την πλατεία Ταχυδρομείου ως την πλατεία Σάπκα (που όλοι αποκαλούν Κεντρική) και το αρχαίο θέατρο, και στα πεζοδρομάκια ανάμεσά τους, οι επιλογές είναι αμέτρητες και παντού… ξέρουν από καλό καφέ.
Με το φρούριό της
Στην καρδιά της Λάρισας, οι πεζόδρομοι αρχίζουν να ανηφορίζουν προς τον λόφο του φρουρίου, η διαδρομή προς το οποίο περνά από πολλά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, όπως το Μπεζεστένι, τα λουτρά και ο Άγιος Αχίλλειος. Στην κορυφή, την «Ακρόπολη» της Λάρισας, βρίσκεται το λεγόμενο φρούριο, με μεγάλες πλατείες να το περιβάλλουν και ένα μοντέρνο café με τεράστια αυλή κάτω από τα δέντρα. Από την πίσω πλευρά, προς τον Άγιο Αχίλλειο, το φρούριο απολαμβάνει θέα προς τον Πηνειό και το γνωστό… γλυπτό – αλογάκι της Λάρισας. Στο δίκτυο πεζοδρόμων που ανηφορίζουν προς το φρούριο βρίσκονται και τα πιο παρεΐστικα ταβερνάκια της πόλης.
Με το αρχαίο της θέατρο
Στα «πόδια» του λόφου, στο τέρμα της οδού Βενιζέλου, βρίσκεται το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά θέατρα, που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν η Θεσσαλία αποτελούσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας. Το αρχαίο θέατρο βγήκε στο φως την τελευταία εικοσαετία και πλέον σώζονται 21 σειρές εδωλίων.
Με τη Γιορτή του Πηνειού
Κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουνίου, η ζωή της πόλης μεταφέρεται στο «λιμανάκι» που διαμορφώθηκε στην κοίτη του Πηνειού, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο. Συναυλίες, θέατρο δρόμου, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές εκθέσεις, αγορά τοπικών προϊόντων, αθλητικές δράσεις και φυσικά βόλτες στις όχθες του ποταμού και στα γεφυράκια των Νυμφών συγκαταλέγονται στις εμπειρίες του Φεστιβάλ, που πρωτοξεκίνησε πριν 18 χρόνια με στόχο να ξαναφέρει τους Λαρισαίους κοντά στο ποτάμι τους.
Με το Αλκαζάρ
Από τις πιο πράσινες βόλτες της πόλης, ο περίπατος στο Αλκαζάρ είναι αναζωογονητικός, καθώς περνά από το μεγαλύτερο αστικό άλσος της περιοχής, με ανοιχτούς χώρους άθλησης, με υπαίθριο κηποθέατρο που φιλοξενεί συνεχώς συναυλίες και παραστάσεις τα καλοκαίρια και φυσικά (τι άλλο;) καφετέριες.
Με τα μουσεία και τα μνημεία της
Το νέο «καμάρι» της Λάρισας είναι το Διαχρονικό της Μουσείο, χτισμένο στο λόφο Μεζούρλο, λίγο έξω από το κέντρο. Τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από ανασκαφές στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, καθώς και από δωρεές, παραδόσεις και επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, μέσα από τις οποίες πραγματοποιείται η αφήγηση της πορείας της Θεσσαλίας στον χρόνο. Για πιο σύγχρονη θεσσαλική τέχνη θα κατευθυνθείτε στη Δημοτική Πινακοθήκη στη Νεάπολη, ενώ για μια λαογραφική περιήγηση στις παραδόσεις του τόπου θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στο Μπεζεστένι, θα δείτε την σκεπαστή υφασματαγορά της οθωμανικής περιόδου, σε ένα γοητευτικό πέτρινο κτίριο του 16ου αιώνα, ενώ εδώ είναι συγκεντρωμένα και άλλα ιστορικά κτίρια και χώροι πολιτισμού.
Με την αγάπη της στο ποδήλατο
Πέρα από τον λόφο του φρουρίου, η πόλη της Λάρισας είναι… επίπεδος κάμπος, με δρόμους που ενδείκνυνται για πετάλι και ένα καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Δείτε εδώ έναν χάρτη με τις καλύτερες διαδρομές και ποδηλατοβόλτες από τους Ποδηλάτες Λάρισας.
Με τα φοβερά ταβερνάκια της
Παραδοσιακά ταβερνάκια στο φρούριο, τσιπουράδικα στο κέντρο, brunch στους πεζοδρόμους και τις πλατείες, παντού… τρώμε καλά. Στο Ελιά και Κάπαρη και στην Ακαμάτρα στο φρούριο δοκιμάζουμε ελληνική κουζίνα, στο Las Ramblas και το Estrella φοβερά brunch καλούδια, στο Brothers In Law στην πλατεία Ταχυδρομείου εξαιρετικά burgers και στο Bukowski τσιμπολογήματα με κοκτέιλ.
Με τις παραλίες της
Κι όμως, έχει και η Λάρισα παραλίες και είναι σωτήριες, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η πιο θερμή ελληνική πόλη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λοιπόν, η ζωή μεταφέρεται μισή ώρα έξω από την πόλη, στις ακτές του νομού Λάρισας, στον Αγιόκαμπο και τη Βελίκα, όπου τα beach bars παρατάσσονται και κάνουν πάρτι όλη μέρα. Με τα ορεινά χωριουδάκια γύρω της Από τη μία ο Όλυμπος, με γραφικά ορεινά χωριουδάκια όπως η Ραψάνη και η Κρανιά. Από την άλλη ο Κίσσαβος, με ιστορικούς οικισμούς, όπως τα γραφικά Αμπελάκια. Και φυσικά, πολλοί ακόμα φυσιολατρικοί προορισμοί της Θεσσαλίας βρίσκονται σε απόσταση βολής: Το Πήλιο περίπου μία ώρα μακριά, τα πιερικά χωριά του Ολύμπου όπως ο Παλαιός Παντελεήμονας και η Σκοτίνα επίσης, ενώ προς τα δυτικά συναντάμε τη λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα, για σούπερ σαββατοκύριακα.
Οι κρυμμένοι θησαυροί της Λάρισας
Το αρχοντικό Σβαρτς
Ό,τι και αν έχετε στο μυαλό σας για τα αξιοθέατα της εποχής, το επιβλητικό τριώροφο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς), προέδρου της «Κοινής Συντροφιάς» των Αμπελακίων, το ξεπερνάει. Θεμελιώθηκε το 1787 και αποπερατώθηκε το 1798. Χρειάστηκαν, δηλαδή, 8 χρόνια για να κτιστεί και 3 για να ζωγραφιστεί και να διακοσμηθεί ολόκληρο! Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα αμπελακιώτικης αρχιτεκτονικής, ευρωπαϊκού μπαρόκ και επιρροών από το Μαρόκο και τη Μικρά Ασία, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί.
Στον τεκέ του Χασάν Μπαμπά
Επισκεφθείτε το χωριό Τέμπη: εδώ βρίσκεται ο τεκές του Χασάν Μπαμπά. Είχε τζαμί με μιναρέ, τεκέ, ξενώνα και μαγειρείο. Εδώ λειτουργούσε το φιλοσοφικό τάγμα των μπεκτασήδων δερβίσηδων (φτωχών μοναχών), των οποίων επίσκοπος ήταν ο Χασάν Μπαμπάς, που τον προσκυνούσαν ως άγιο και θεραπευτή.
Το κάστρο της Ωριάς
Βρίσκεται πάνω από το χωριό Αμπελάκια και το σημείο προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή των Τεμπών. Το ταξίδι στο μύθο μπορεί να αρχίσει: Στο κάστρο της Ωριάς, ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της περιοχής, ο μύθος θέλει την όμορφη βασιλοπούλα, την «Ωραία», να πέφτει στο κενό από τα κατακόρυφα βράχια του φαραγγιού, του «λάκκου της Ωριάς», για να γλιτώσει από τους Τούρκους. Στο σημείο που έπεσε, φύτρωσε μια ροδιά, η οποία βγάζει κάθε χρόνο τρία κούφια ρόδια… Η αλήθεια είναι ότι το λεγόμενο «κάστρο της Ωριάς» είναι ένας ερειπωμένος πύργος-παρατηρητήριο, κτισμένος πάνω σε κάθετα βράχια, 270 μέτρα πάνω από το στενότερο σημείο της κοιλάδας των Τεμπών. Το παρατηρητήριο είναι στρατηγικής σημασίας, αφού κοιτάζοντας από εδώ δεν σου ξεφεύγει τίποτα.
Πηγές:dinfo.gr, in2life.gr, discovergreece.com