Το Σάββατο, στο πολιτιστικό κέντρο Babino Polje στο νησί Μιλιετ (Κροατία), έκανε την έναρξη και επίσημα το διεθνές λογοτεχνικό πρόγραμμα κυκλικών διαμονών “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” .
Το πρόγραμμα ξεκινά με τη συμμετοχή τριών χωρών, Ελλάδα με την πόλη της Λάρισας, η Σλοβενία με τη Λουμπλιάνα και η Κροατία με το νησί Μλιέτ. Αφορά στην λογοτεχνική επικοινωνία νέων ποιητών και την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να παράξουν λογοτεχνικό έργο σε διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα δια μέσου της φιλοξενίας των ποιητών στις τρεις πόλεις.
Ivan Srsen,Συγγραφέας και εκδότης της Sandorf, Κροατία
Ελένη Αναστασοπούλου, Συγγραφέας και Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδευσης Θεσσαλίας
Θάνος Γώγος, Ποιητής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Θράκα
Aksinja Kermauner, Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων Σλοβενίας και καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Σλοβενιας
και η συντονίστρια της Εταιρίας Συγγραφέων Σλοβενίας, Agata Šimenc.
Στην ημερίδα παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο δήμαρχος του Μλιέτ, Divo Market, εκπρόσωποι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και αρκετοί κάτοικοι του νησιού.
Η Ελένη Αναστασοπούλου στην εισήγηση της παρουσίασε το σημαντικό πολιτιστικό προφίλ της Λάρισας, προκαλώντας το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην πόλη. Έκλεισε, με την παιδαγωγική κι εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος και με αναφορές στο ποίημα του Καβάφη Ιθάκη με αφορμή τον τίτλο του πρότζεκτ «Το καταφύγιο του Οδυσσέα».
Ο ποιητής Θάνος Γώγος εκπροσωπώντας την νέα γενιά των ποιητών της χώρας μας, μίλησε για την ιδιαιτέρως υποστηρικτική στάση του Δήμου της Λάρισας απέναντι στους νέους λογοτέχνες και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς και για την εμψυχωτική και ενισχυτική διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε στη δράση του λογοτεχνικού περιοδικού Θράκα και την προβολή δια μέσου του περιοδικού, νέων αλλά και καταξιωμένων λογοτεχνών.
Ο πρώτος φιλοξενούμενος λογοτέχνης στο Μιλιέτ, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος
παρουσίασε το έργο του στο ακροατήριο σε μια συνομιλία σε τρεις γλώσσες Ελληνικά-Κροατικά και Αγγλικά με τον συγγραφέα και μεταφραστή Mirco Bozic.
Η ημερίδα έκλεισε σε κλίμα αισιοδοξίας, ικανοποίησης και προσδοκιών για τα πολιτιστικά και επικοινωνιακά αποτελέσματα μεταξύ των λογοτεχνών αλλά και ανάμεσα στις τρεις -αρχικά- πόλεις.