ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ – ΚΟΥΡΕΜΠΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Εμφιάλωση και ετικέτα για το τσίπουρο των διήμερων παραγωγών

Ενας εποικοδομητικός διάλογος χωρίς εντάσεις αναπτύχθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη και του προέδρου του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπέ με τους εκπροσώπους των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τυρνάβου και των γύρω δήμων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δ.σ. δήμου Τυρνάβου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων της περιοχής, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον υπουργό τα ζητήματα που τους απασχολούν ζητώντας απαντήσεις και λύσεις.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σ. Ταμπόσης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του προγράμματος Ντεμίνιμις στα ροδάκινα ζητώντας να συμπεριληφθούν όλες οι ποικιλίες ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την αχλαδοκαλλιέργεια. Παράλληλα μίλησε και για επενδυτικά προγράμματα, ενώ ζήτησε στήριξη των συνεταιρισμών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγος αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα της αμπελοκαλλιέργειας ζητώντας αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα αναμπέλωσης ώστε να μην αποκλειστούν αμπελουργοί που έχουν υποβάλει φακέλους, μίλησε για την πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος των νέων φυτεύσεων, ενώ κατέθεσε πρόταση να ξεκινήσει ο ΑΟΣ Τυρνάβου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, την επισήμανση, αξιολόγηση και αναπαραγωγή των κλώνων (ή του κλώνου) εκείνου που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστ. Τσικριτσής εκπροσωπώντας όλους τους Αγροτικού Συλλόγους της περιοχής αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, ενώ ζήτησε μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο κ. Tσικριτσής κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στον υπουργό.

Αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τους κτηνοτρόφους, ζήτησε ο Αθ. Νασίκας εκπροσωπώντας τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο δήμου Τυρνάβου, ενώ κάλεσε τον υπουργό να μην επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία για τη CETA.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής, με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ Χρ. Σουλιώτη, να ζητά ουσιαστικές αποζημιώσεις στη βιομηχανική τομάτα, ενώ αίσθηση προκάλεσε μιλώντας για τις εισαγωγές οσπρίων που απειλούν τους Ελληνες καλλιεργητές.

Στο θέμα του τσίπουρου των διήμερων παραγωγών αναφέρθηκαν ο πρώην διευθυντής του Οινοποιείου Αστ. Παπράς και η οινολόγος του συνεταιρισμού Αν. Παναγιώτου, με τον κ. Παπρά να μιλά για μικρά εμφιαλωτήρια και την κ. Παναγιώτου να ζητά να αντιμετωπιστεί το τσίπουρο σαν καθαρά αγροτικό προϊόν.

Απαντώντας ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα Ντεμίνιμις θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδάκινων και των νεκταρινιών, ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα για τα αχλάδια. Παράλληλα επεσήμανε ότι το υπουργείο έχει καταθέσει επιστημονικά τεκμηριωμένο φάκελο στην Ε.Ε. για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και αναμένει την έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης αυτών των καλλιεργειών.

Επανέλαβε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών μέσα από κίνητρα που δόθηκαν και που πρόκειται να δοθούν στους συνεταιρισμένους αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια η κυβέρνηση άρχισε να δίνει ουσιαστικές λύσεις σε ζητήματα φορολόγησης των αγροτών μελών συνεταιρισμών αλλά και να προωθεί αναπτυξιακά προγράμματα.

Ο κ. Αραχωβίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην “άγρια” όπως τη χαρακτήρισε φορολόγηση των αγροτών από τις κυβερνήσεις της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνταν από το 1ο ευρώ, ακόμη και για τις ενισχύσεις ή και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, κάτι που άλλαξε από το 2015.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τις ενεργειακές κοινότητες και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πωλείται στη ΔΕΗ για να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ρεύματος αγροτικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων, άσχετα από το σημείο παραγωγής της.

Για το θέμα του τσίπουρο τόνισε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει το τσίπουρο που παράγεται από τους παραγωγούς θα πρέπει να διακινείται εμφιαλωμένο με ετικέτα, για να αποφευχθούν φαινόμενα εμπορίας από άσχετους με το αμπέλι παραγωγούς τσίπουρου ή διακινητές.

Τέλος τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Κουρεμπές προανήγγειλαν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ βάσει αναλογιστικής μελέτης που θ εκπονηθεί άμεσα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ