Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019 το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας πραγματοποιεί πρόγραμμα Erasmus KA1 με τίτλο : «Το σχολείο είναι για όλους». Η πρώτη επιμόρφωση, που είχε ως θέμα την Πρώιμη Σχολική Εγκατάλειψη, ”Early School Leaving”, πραγματοποιήθηκε ήδη στην Πράγα της Τσεχίας.
Την πρώτη ομάδα εκπαιδευτικών που επιμορφώθηκαν αποτελούσαν οι καθηγήτριες Καλπακίδου Δέσποινα, φιλόλογος, Καλφούντζου Σταυρούλα, τεχνολόγος και Πατσιατζή Δέσποινα, θεολόγος.
Στα πλαίσια του επιμορφωτικού σεμιναρίου οι συμμετέχουσες γνώρισαν τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ερεύνησαν τα αίτια της σχολικής εγκατάλειψης και πρότειναν λύσεις, ώστε το σχολείο να γίνει πιο ευχάριστο και ελκυστικό για τους μαθητές. Παρουσίασαν αναλυτικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, δέχτηκαν και έκαναν κριτική τονίζοντας ότι παρά τις αδυναμίες του η χώρα μας παράγει πολύ καλούς επιστήμονες.
Παράλληλα διερευνήθηκαν σε βάθος τα αίτια της πρώιμης σχολικής εγκατάλειψης και οι επιμορφούμενες εκπαιδευτικοί, που ήταν συνολικά 15, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες – Ιταλία, Ρουμανία, Λετονία – αναστοχάστηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ποσοστό σχολικής εγκατάλειψης στη χώρα μας είναι από τα μικρότερα, γεγονός που κατά την εκτίμηση της ελληνικής ομάδας οφείλεται στην ενωμένη ελληνική οικογένεια και στην κουλτούρα παιδείας που έχουμε ως λαός. Τέλος οι ομάδες αναμείχθηκαν και έπαιξαν ρόλους ενσυναίσθησης, ώστε να προσεγγίσουν το θέμα με βιωματικό τρόπο ενώ στο ερώτημα πώς φαντάζονται το ιδανικό σχολείο η ελληνική ομάδα πρότεινε το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Τα σκολειά χτίστε», “Build Schools”, εξηγώντας στην ομήγυρη το βαθύτερο νόημα της θέσης του ποιητή, που ονειρεύεται ένα όμορφο αισθητικά σχολείο σε συνδυασμό με εμπνευσμένους δασκάλους. Ένα σχολείο που θα είναι πράγματι ευχάριστο και ελκυστικό για τους μαθητές.
Το συμπέρασμα συνεπώς, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση της πρώτης ομάδας είναι ότι ο βιωματικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης επιμόρφωσης, η άψογη οργάνωση και η ευρηματικότητα των θεμάτων σε συνδυασμό με την ανταλλαγή εμπειριών με τους εκπαιδευτικούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό τους σε γνώσεις, μεθόδους και πρακτικές που θα αξιοποιηθούν στα πλαίσια της τάξης.
Μετά την επιστροφή τους οι καθηγήτριες παρουσίασαν το χρονικό αυτής της πενθήμερης επιμόρφωσης στο Σύλλογο Διδασκόντων του 6ου Γυμνασίου, σε ειδική εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση των συναδέρφων και τη διάχυση των καλών μεθόδων και πρακτικών σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας, καθώς ο απώτερος στόχος αυτής της δράσης και όλων των άλλων που θα ακολουθήσουν είναι η γενικότερη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας προς όφελος των μαθητών μας. Ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου η συγκεκριμένη παρουσίαση, για την ενημέρωση γονέων και μαθητών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου που επιθυμεί να λάβει γνώση αυτής της πρώτης δράσης, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 3 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.