Κοινωνικό μήνυμα του Κ.Υ και του δήμου Τυρνάβου ενόψει των καρναβαλικών εκδηλώσεων
Το δικό τους κοινωνικό μήνυμα, με στόχο την προστασία των επισκεπτών και κυρίως της νέας γενιάς από την υπερβολική χρήση αλκοόλ τις ημέρες των καρναβαλικών εκδηλώσεων και της σχέσης της με την οδήγηση, στέλνουν με αφίσα που κυκλοφόρησε ήδη ο δήμος Τυρνάβου και το Κέντρο Υγείας της πόλης.
Το σύνθημα της αφίσας που φιλοτέχνησε η Μαρία Βαρδιοπούλου είναι: “Αλκοόλ και οδήγηση – μην τα μπερδεύετε”,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Υγείας του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, στο πλαίσιο προαγωγής υγείας, για το έτος 2019, οργανώνει το πρόγραμμα ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απευθύνεται στον μαθητικό πληθυσμό των Γυμνασίων της περιοχής, καθώς και στους γονείς μέσω ενημερώσεων και χρήση ερωτηματολογίων.
Πάνω από 3 εκατομμύρια έφηβοι στον κόσμο είναι αλκοολικοί. Αναμφισβήτητα στην Ελλάδα ισχύει η απαγόρευση της πώλησης ποτών σε νέους κάτω των 17 ετών. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου δεν επιτηρείται καθόλου, με αποτέλεσμα το μέτρο να είναι ουσιαστικά ανενεργό. Η απαγόρευση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα το 0,5%, είναι ένα μέτρο η τήρηση του οποίου κατά περιόδους εποπτεύεται ικανοποιητικά, ενώ σε άλλες περιόδους υστερεί. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη στη Δυτική Ευρώπη θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τη σημασία της αυστηρής εφαρμογής του μέτρου καθώς της δημιουργίας στρατηγικού σχεδιασμού και στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση των συνεπειών του αλκοόλ, ιδιαίτερα στους νέους.
Με βάση τα παραπάνω και για μια πρώτη προσέγγιση, καταρτίσαμε δυο ερωτηματολόγια που με θέμα «Αλκοόλ» το οποίο και θα μοιράσουμε στους μαθητές και στους γονείς. Στόχοι μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και παράλληλα να διερευνήσουμε:
- Σε τι ποσοστό μαθητών έχει διαδοθεί το ποτό.
- Αν γίνεται από τους μαθητές χρήση ποτών μεγάλης περιεκτικότητας σε οινόπνευμα.
- Αν έχει σχέση το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το οικογενειακό περιβάλλον με την χρήση ή μη χρήση ποτών από τους μαθητές.
- Τι είναι αυτό που τους οδηγεί στο ποτό και τι τους αποτρέπει.
- Πόσο επηρεάζουν τα Μ.Μ.Ε. την στάση τους απέναντι στο ποτό.
- Αν γνωρίζουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς.
- Αν η στάση και των δύο φύλων είναι η ίδια ή όχι απέναντι στο αλκοόλ.
- Αν γνωρίζουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση.
Θα θέλαμε να γίνει ομιλία στους μαθητές της 3ης Γυμνασίου και ενημέρωση για τις επιπτώσεις του αλκοόλ.
Επίσης, θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης των στοιχείων από τα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν από τους μαθητές καθώς τους γονείς.
Τέλος, θα γίνει ενημέρωση του πληθυσμού για την αναγκαιότητα της ορθής κατανάλωσης αλκοόλ και της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων (φυλλάδια, αφίσες, ΜΜΕ, ομιλίες).