Κώστας Αγοραστός: Διασφαλίζουμε τη δημόσια υγεία και προστατεύουμε το περιβάλλον
Πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με το πρόγραμμα αυτό, ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να καλεί τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε με επιτυχία παρόμοιο πρόγραμμα κατά τα προηγούμενα έτη και βρίσκεται σε ετοιμότητα για να προωθήσει τον διαγωνισμό για το έργο αυτό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Με το πρόγραμμα αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον και κατά συνέπεια τον ίδιο τον άνθρωπο. Στη Θεσσαλία βρίσκονται τα περισσότερα αιγοπρόβατα και βοοειδή σε όλη την Ελλάδα και μέσω κλήσης σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καλεί τον φορέα διαχείρισης για να παραλάβει το νεκρό ζώο. Κατόπιν πρόκειται να υπάρχουν αναλύσεις και έλεγχος της αιτίας θανάτου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μητρώο και να υπάρχει μια διαχρονική καταγραφή των κρουσμάτων που υπάρχουν, των θανάτων κ.α. Είναι ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα είναι και μια απόδειξη σεβασμού και ενδιαφέροντος απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».
Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό. Τα νεκρά ζώα θα οδηγούνται σε εγκεκριμένη μονάδα αποτέφρωσης αφού πρώτα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια 3 χρόνια και με την υλοποίησή του επιτυγχάνεται:
1) Η απομάκρυνση από το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο χώρα των πτωμάτων νεκρών ζώων καθώς και τυχόν ποσοτήτων ή τροφίμων και υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης και η ορθολογική διαχείριση αυτών έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των ανοικτών εστιών μόλυνσης και την προστασία της Δημόσιας Υγείας
2) Η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του υδροφόρου ορίζοντα
3) Η αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών και βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της χώρας με άμεση ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές των τροφίμων Ζ.Π καθώς και των ζώντων ζώων
4) Βελτιώνεται σημαντικά η εικόνα της Περιφέρειας
5 )Εξυπηρετείται καθοριστικά ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής