ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Σε κινητοποίηση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες μια μεγάλη μερίδα αλλοδαπών εργατών γης στον Τύρναβο οι οποίοι διεκδικούν αύξηση στο ημερομίσθιο ώστε να εισπράττουν 33,6 € ημερησίως, 7ωρη εργασία καθημερινά και πληρωμή υπερωριών όταν εργάζονται απογευματινές ώρες.

Παράλληλα όμως με την απόφαση τους για κινητοποίηση όπως καταγγέλλεται οι διοργανωτές της κινητοποίησης σε προκηρύξεις τους είχαν τοποθετήσει στο κείμενό τους και το σφυροδρέπανο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ που δεν είχε καμία ενημέρωση για την ενέργειά τους με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σβήσουν το έμβλημα.

Την ίδια ώρα κάποιοι από τους διοργανωτές επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες να εμπλέξουν στην κινητοποίηση τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο ζητώντας να πάρει θέση στο αίτημα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει προηγουμένως κάποια συνάντηση ή συνεννόηση με τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου.

Πάντως και ενώ οι παραπάνω ενέργειες των διοργανωτών της κινητοποίησης προκάλεσαν πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, εκείνο που ενόχλησε σφόδρα πολλούς αγρότες στον Τύρναβο ήταν η προσπάθεια που έκαναν οι απεργοί να πείσουν τους ομοεθνείς συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, αφού, όπως καταγγέλλουν αγρότες, κάποιοι σταματούσαν αγροτικά τυρναβιτών αγροτών επιχειρώντας να πείσουν τους εργάτες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση ή επισκέπτονταν χωρίς άδεια χωράφια στα οποία εργάζονταν ομοεθνείς τους ζητώντας επιτακτικά να σταματήσουν τη δουλειά. Μάλιστα κάποιοι αγρότες απευθύνθηκαν στο Α.Τ. Τυρνάββου ζητώντας την παρέμβασή τους ενώ κάποιοι σκέφτονται να στραφούν και νομικά κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιημένοι αλλοδαποί εργάτες δεν απευθύνθηκαν ούτε στο εργατικό κέντρο της Λάρισας για να ζητήσουν συμπαράσταση στο αίτημά τους ούτε επισκέφθηκαν την Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσουν το ημερομίσθιο που δικαιούνται.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τους εποχιακούς εργάτες γης ο αγροτικός σύλλογος Τυρνάβου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Ο αγροτικός σύλλογος είναι το νόμιμα εκλεγμένο συνδικαλιστικο όργανο των αγροτών το οποίο παλεύει και μάχεται καθημερινά για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Δεν είναι επαγγελματικό και εργοδοτικό σωματείο όπως ο Σ.Ε.Β. ώστε να καθορίζει το ύψος του μισθού των εργατών.

Ποτέ δεν ήταν ενάντια στην εργατική τάξη και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Οι εποχιακοί εργάτες γης είναι αλληλένδετοι με την αγροτική παραγωγή, μια αγροτική παραγωγή η οποία δοκιμάζεται καθημερινά και από τις φυσικές καταστροφές αλλά και εξαιτίας των χαμηλών τιμών, οι οποίες είναι δυσανάλογες με το κόστος παραγωγής που παραμένει υψηλό.

Οι αντίπαλοι μας είναι κοινοί, είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ευρωπαϊκή ένωση και εκφράζονται μέσα από τα μνημόνια .

Δεν είναι ο αγροτικός σύλλογος ο αρμόδιος φορέας ο οποίος θα δώσει λύση στο αίτημα της μισθοδοσίας των εποχιακών εργατών γης. Οι αρμόδιοι φορείς είναι άλλοι και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούν.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ