Μια ρομαντική κωμωδία που παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου, παρουσιάστηκε με απόλυτη επιτυχία, σε σκηνοθεσία Έλενας Γράβαλου, από μαθητές του ΓΕΛ Τυρνάβου το διήμερο 3 και 4 Μαΐου στο κινηματοθέατρο Μαξίμ. Οι ήρωες ενός εξαιρετικά απαιτητικού έργου που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα γραμμένο
από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον αποδόθηκαν με σχεδόν επαγγελματική δεξιοτεχνία και υποκριτικό δυναμισμό από τους μαθητές-ερασιτέχνες ηθοποιούς .
Σε μια εξαιρετική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, μια γιορτή σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα η εξαιρετική ομάδα των ταλαντούχων μαθητών «μίλησαν» στους θεατές, κέρδισαν τον θαυμασμό τους και απέσπασαν το ζωηρό χειροκρότημα τους. Με δεδομένη τη διαπίστωση ότι η κωμωδία, είναι ένα πολύ δύσκολο είδος θεάτρου, γιατί αν δεν παιχτεί με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να καταφέρει να κάνει το κοινό να γελάσει, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε…τραγωδία![1] το αβίαστο γέλιο των θεατών καθ όλη τη διάρκεια της παράστασης αποτελεί ένα ακόμη αδιάσειστο επιχείρημα για την επιτυχία των παραστάσεων της θεατρικής ομάδας του ΓΕ.Λ Τυρνάβου.
Ο Λελέκης Θάνος, στον ρόλο του δάσκαλου Λ. Τολτσίνσκι πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Έπιασε μια καταπληκτική δουλειά σ’ ένα ειδυλλιακό και όμορφο χωριουδάκι, όπου όλοι οι κάτοικοι είναι ηλίθιοι εδώ και εκατό χρόνια και καταραμένοι να παραμείνουν ηλίθιοι, για άλλα εκατό
Όταν φτάνει, συναντά πρώτα τους βοσκούς Κάτι Κάτι Σνέτσκυ και Κάτι Κάτι Τρέτσκυ των οποίων οι ρόλοι ερμηνεύτηκαν από τους Τέγο Γ. και Παπαγεωργίου Αθ. οι οποίοι χάνουν συνέχεια τα πρόβατα τους, και στη συνέχεια τους χασάπηδες, Σλόβιτς (Ξιφτερά Ν.) και Κλόβιτς (Φώτου Στ.), τον ταχυδρόμο, Μίσκιν (Μπέζα Αλ.) τον δικαστή (Κέβιν Αλ.) τους πωλητές ψαριών… αρωματικών, Γιέντσνα ( Μπουσμπούκη Ρ.) και Φέντσο (Τσατσελάρι Κ.) και τις υπηρέτριες, Φένυα (Ταμπάρα φ.) και Μαρία (Σιούλα Μ.).
Την πόλη βασανίζει εδώ και 200 χρόνια μία κατάρα που τους κάνει όλους ηλίθιους και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, μαθαίνει πως αν αποτύχει εντός 24 ωρών να εκπαιδεύσει τη Σοφία, (Ράμμου Φ.) κόρη του Νικολάι Ζουμπρίτσκι (Ζυγούλη Α.) και της Λένυα Ζουμπρίτσκι (Κατσαρού Α.) ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα, θα γίνει και ο ίδιος ηλίθιος. Δυστυχώς, όμως, είναι αργά για τον ίδιο, μιας και ερωτεύεται την μαθήτρια του, Σοφία (Ράμμου Φ.) την οποία διεκδικεί από τον Γκρεγκόρ Μιχαήλοβιτς Μπρεζνόφσκι Φιοντόρ Γιουσέκεβιτς (Κουγιαγκά Γ.).
Τελικά ο δάσκαλος ξεπερνά όλα τα εμπόδια τα οποία βάζει ο κόμης, παντρεύεται τη Σοφία, η κατάρα λύνεται και οι κάτοικοι παύουν να είναι ηλίθιοι. Γίνονται σπουδαίοι επιστήμονες, δραστήριοι έμποροι, αλλά και διεφθαρμένοι δικαστές και νεόπλουτοι όπως άλλωστε συμβαίνει σε μια κανονική κοινωνία… Μόνο ο δάσκαλος παραμένει ίδιος, γιατί έτσι είναι οι δάσκαλοι[2]!
Άξιοι συγχαρητηρίων οι μαθητές του ΓΕΛ Τυρνάβου, οι οποίοι χάρισαν όχι μόνον άφθονο γέλιο στους θεατές, ερμηνεύοντας τους χαρακτήρες ενός αριστουργήματος της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας ,αλλά κατάφεραν μέσα από το ξεδίπλωμα του υποκριτικού τους ταλέντου να οδηγήσουν τους θεατές να αντιληφθούν τη δύναμη της γνώσης και της ενημέρωσης αλλά και το ρόλο της βλακείας και της άγνοιας στη ζωή και τη λειτουργία μιας κοινωνίας και να προβληματίσουν το κοινό για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και την χειραγώγηση των ανθρώπων.
Άξια συγχαρητηρίων και η Έλενα Γράβαλου, που σκηνοθέτησε την παράσταση και κατάφερε με τις γνώσεις της και την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά, να παρουσιάσει με ερασιτέχνες ηθοποιούς μια θεατρική παράσταση εφάμιλλη εκείνων που ανεβαίνουν από επαγγελματίες ηθοποιούς.
Άξιος συγχαρητηρίων και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ΓΕ.Λ Τυρνάβου, που στήριξαν ηθικά και υλικά τη θεατρική ομάδα του σχολείου.
[1]Δρ. Νικόλαος Α. Παντελίδης
[2] https://www.reader.gr/tehni/oi-ilithioi-se-skinothesia-petroy-filippidi
Κείμενο Κων. Πατσή