Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που μια επιστολή του αείμνηστου γιατρού και συλλέκτη Γ.Ι. Κατσίγρα έμελλε να αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Λάρισας.
Ο σπουδαίος Λαρισαίος με την επιστολή του έκανε γνωστή την επιθυμία του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του στην πόλη θέτοντας μοναδικό όρο τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, με τον αείμνηστο δήμαρχο Αρ. Λαμπρούλη να τον ενημερώνει ένα μήνα αργότερα για την ομόφωνη αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου.
Από τις 14 Δεκεμβρίου του 1981 χρειάστηκε να φτάσουμε στη χρονιά ορόσημο 2003, όταν και εγκαινιάστηκε το κτίριο της Πινακοθήκης, ενώ αντίγραφο της ιστορικής εκείνης επιστολής εκτίθεται στον προθάλαμο της επανασχεδιασμένης μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα.
Αξιέπαινη η διοίκηση της Πινακοθήκης, που με σημερινή της ανάρτηση ανατρέχει στην ιστορία, μην ξεχνώντας τον Λαρισαίο συλλέκτη και το δώρο του στην πόλη και τον πολιτισμό της σημειώνοντας τα εξής:
“Ήταν 14 Δεκεμβρίου 1981, όταν ο ιατρός και συλλέκτης Γεώργιος Ι. Κατσίγρας αποστέλλει επιστολή προς τον Δήμαρχο Λάρισας Αριστείδη Λαμπρούλη, εκφράζοντας την επιθυμία του να δωρίσει στην πόλη την αξιολογότατη συλλογή του. Μοναδικός όρος που θέτει είναι η ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης ως νομικού προσώπου και η πρόβλεψη κτιρίου για τη στέγασή της.
Πράγματι, ένα μήνα μετά ο Δήμαρχος Α. Λαμπρούλης ενημερώνει τον Γ. Κατσίγρα για την ομόφωνη αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου. Στα τέλη του 1983 ιδρύεται νομικό πρόσωπο «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα», και το 2003 εγκαινιάζεται το νέο κτίριο της Πινακοθήκης στη συνοικία Νεάπολη Λάρισας.
Ο Γεώργιος Κατσίγρας τιμήθηκε από την πολιτεία για την πολύπλευρη δραστηριότητά του στην ελληνική κοινωνία και για τη συμβολή του στην προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη θεσμική και ιστορική λειτουργία της Τέχνης. Τιμήθηκε για την προσφορά του ως γιατρός, τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, για την αισθητική και καλλιτεχνική του παιδεία, αλλά και για τη σπουδαία δωρεά στην πόλη που τον ανέδειξε, γεγονός που προδίδει σπάνιο χάρισμα και ευγένεια ψυχής”.
Ε.Π.