ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ιωάννης Μπλέκος αντιπρόεδρος του ΕΚΝΛ

Η κοινωνική ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Έδωσε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ζωή μας σε μια σειρά βασικές ανάγκες όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, η προστασία από την φθορά της υγείας μας στην εργασία αλλά και η οικονομική εξασφάλιση όταν τελειώνει ο εργάσιμος βίος (σύνταξη).

Μέσα από τις εισφορές με βάση το εισόδημα του κάθε εργαζόμενου, μέρος του μισθού πήγαινε για την κάλυψη αυτών των αναγκών μας.

Είναι ψέμα ότι δεν έχουν λεφτά  τα ταμεία. Ποια είναι η αλήθεια, από το 1951 έως το 1975 τα λεηλάτησαν δανείζοντας τα αποθεματικά χωρίς επιστροφή στους βιομηχάνους επιχειρηματίες (απώλεια 58 δις ευρώ). Με νόμο μετέπειτα τζογάρονταν το 25% των αποθεμάτων (απώλεια 7 δις τουλάχιστον). Με το PSI άρπαξαν εν μία νυκτί 12 δις ευρώ. Επίσης με τους νόμους με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (4ωρα, εκ περιτροπής κ.α.) ή και με τις ανείσπρακτες εισφορές ( ληξιπρόθεσμα χρέη εργοδοτών στα ταμεία 17 δις ευρώ ). Σύνολο χοντρικά 100 δις ευρώ και απαντάνε περασμένα ξεχασμένα. Εμείς λέμε περασμένα ΝΑΙ ξεχασμένα ΟΧΙ. Δεν είναι δίκαιο το αίτημα να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους; (γιατί στις τράπεζες έγινε;)

Είναι αλήθεια ότι τη 10ετία 2010-2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων από 20% – 60% πάνω από 80 δις ευρώ πήραν από τους συνταξιούχους. Δεν είναι δίκαιο το αίτημα πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Είναι ή όχι ψέμα ή τουλάχιστον παραπλάνηση της κυβέρνησης – ΜΜΕ – μεγαλοδικηγόρων ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα δούν αυξήσεις το 2020.

Τους ενημερώνουμε το εξής:

Α) Από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 8665 δεν θα πάρουν καμία αύξηση, 200.000 συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο εισόδημα από 8.700 έως 14.000 θα δουν μηνιάτικη αύξηση περίπου 12 ευρώ. Εάν όμως δεν κάλυψαν ηλεκτρονικά το 30% του εισοδήματός τους, τότε θα έχουν μείωση όταν ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις, όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα από 15.000 έως 30.000 δεν θα δουν αυξήσεις.

Β) Από την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις όσοι έχουν πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης. Αφορά 300.000 συνταξιούχους. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου θα υπάρξει νέος επανυπολογισμός στις κύριες συντάξεις.

Απ΄αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών συνταξιούχων που έχουν θετική προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν καθόλου αύξηση απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά και μόνο 30.000 με 40.000 θα δουν κάποια αύξηση. Βέβαια σε βάθος χρόνου οι συνταξιούχοι με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης θα είναι το 2%.

Γ) Για τις επικουρικές όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1380 πριν το ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου) θα δουν κάποια διόρθωση στην επικουρική σύνταξη με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβρη του 2019 διότι δεν αλλάζει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων.

Αλλά γίνεται σωστή εφαρμογή του ν.4387/2016 κι αυτή όχι στο σύνολο τους με αποτέλεσμα τα αναδρομικά να μην δοθούν από το 2016 που αφορά 250.000 συνταξιούχους.

Δ) Από το Συμβούλιο της Επικρατείας που συνεδρίασε στις 10/1/2020 αλλά και όλες οι αγωγές και αιτήσεις που έχουν γίνει απλώς θα επιβεβαιώσουν την ορθότητα των περικοπών που έχουν γίνει με όλους τους νόμους μέχρι σήμερα γι΄αυτό και η κυβέρνηση λέει ό,τι θα εφαρμόσει.

Υπάρχει μια ελπίδα για το χρονικό διάστημα 2015-2016 όχι για την αντισυνταγματικότητα, αλλά κακώς γίνονταν παρακρατήσεις αυτό το χρονικό διάστημα στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στις επικουρικές και στη κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης των 200ευρώ.

Δεν είναι αλήθεια η μείωση στον προϋπολογισμό κατά 182 εκ. ευρώ των δαπανών για την υγεία , άρα από πού θα έχουμε καλύτερη υγεία μήπως από τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με το αζημίωτο φυσικά για τους ιδιώτες, ποιος θα πληρώσει αυτά.

Δεν είναι αλήθεια η μείωση στον προϋπολογισμό στις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 192εκ ευρώ στο κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ποιο είναι το ψέμα. Ότι θα καλυφθούν οι απώλειες από την ανάπτυξη από τις καλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας (δηλώσεις πρωθυπουργού). Αυτοδιαψεύτηκε με το νόμο για τη ΔΕΗ όπου οι νέοι εκτός από την νομιμότητα που καταργείται θα πληρώνονται και με 650ευρώ μεικτά όπως επίσης το ισοζύγιο απολύσεων – προσλήψεων γέρνει υπέρ των απολύσεων (αυτή είναι η ανάπτυξή τους). Επίσης ότι και οι προσλήψεις το 44% είναι ευέλικτες μορφές. Δεν είναι επομένως δίκαιο το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτά μερικές σκέψεις για ενημέρωση των εργαζομένων – συνταξιούχων – πλατιών λαϊκών στρωμάτων που χωρίς τη συμμετοχή τους σε ένα κοινό μέτωπο που θα βάζει στο στόχαστρο τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ