Παρέμβαση της Ευ. Λιακούλη στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ
«Παρότι η κυβέρνηση αρέσκεται να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις ‘’κανονικότητα’’ και ‘’επιτελικό κράτος’’ η κατάσταση δεν εξομαλύνεται απαραίτητα, ούτε η πραγματικότητα αλλάζει προς το καλύτερο» είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ν. Λάρισας, στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή,
με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του».
«Γιατί ούτε η ‘’κανονικότητα’’, ούτε το ‘’επιτελικό κράτος’’ φαίνεται να βοήθησαν π.χ. στο να μην αυξηθεί η εγγεγραμμένη ανεργία, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους παρουσίασε αύξηση ποσοστού της τάξης του 14% (!) – με τους ανέργους να ανέρχονται σε 1.128.421, αυξημένοι κατά 129.000 άτομα – σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018!», υπενθύμισε η βουλευτής, ενώ συμπλήρωσε πως:
«Ο ν. Λάρισας, ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, που αποτελεί και την «ατμομηχανή» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, παρότι χτυπήθηκε σκληρά και αυτός – όπως οι περισσότεροι – από την κρίση, άντεξε σε σχέση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ακριβώς, λόγω της δυναμικής αγροτικής παραγωγής του», και μάλιστα παρά τα συνεχή προσκόμματα που του δημιουργεί η Πολιτεία:
«Πώς, για παράδειγμα, να υπάρξει ανάπτυξη και εξωστρέφεια στη Λάρισα, όταν ακόμη ασχολούμαστε με το υπέρμετρο κόστος του νερού, το καθεστώς των γεωτρήσεων, το άλυτο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα καστανοπερίβολα, το άδικο σύστημα αποζημιώσεων από καιρικές συνθήκες για αμυγδαλοπαραγωγούς, αμπελοκαλλιεργητές, φρουτοπαραγωγούς, την διάλυση των αμβυκούχων και των διήμερων παραγωγών χύμα τσίπουρου και τόσα άλλα;».
Στην συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη συνόψισε εμφατικά και επιγραμματικά την άποψη του Κινήματος Αλλαγής για την πρωτογενή παραγωγή και τον ρόλο της, λέγοντας: «Η νέα μεταμνημονιακή οικονομία ή θα δημιουργηθεί με βασικό πυλώνα τον αγροτικό τομέα ή δεν θα υπάρξει καθόλου».
Παράλληλα, υπενθύμισε τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισαν διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, και την κοινωνικής αναβάθμιση αυτής της διαχρονικά παραμελημένης παραγωγικής τάξης:
«Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά υπήρξε το Κίνημα, που εκπροσώπησε με αξιώσεις τον Έλληνα αγρότη και την Ελληνίδα αγρότισσα, βγάζοντάς τους από το περιθώριο, στο οποίο διαχρονικά τους είχε τοποθετήσει η συντηρητική παράταξη. Γιατί είναι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά θεμελίωσαν τον σύγχρονο αγροτικό κλάδο της χώρας».
Ακολούθως, η βουλευτής Λάρισας ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει την απαραίτητη προσοχή στο επικείμενο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν έναν απολύτως απαραίτητο βραχίονα για την ουσιαστική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, θυμίζοντας πως:
«Στη χώρα μας τα τελευταία 104 χρόνια ο νόμος για τους συνεταιρισμούς έχει αλλάξει επτά φορές και έχει υποστεί περίπου 950 τροποποιήσεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα θεσμικό νόμο-πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, με έξυπνη δομή και επιχειρηματική ευελιξία, που θα συμφωνηθεί σε ανοιχτή διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους φορείς και τους αγρότες και θα ισχύσει με ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ». Έναν νόμο γενικό, λιτό, εύκολα εφαρμόσιμο, που να μην τροποποιείται κάθε δύο χρόνια».
Γιατί όπως υπογράμμισε η βουλευτής «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι ένα διαχρονικό αξίωμα, που ισχύει στο ακέραιο και για τον Έλληνα αγρότη και παραγωγό, από την στιγμή που «ο πρωτογενής τομέας αλλάζει ραγδαία παγκοσμίως, ωθούμενος από ποικιλόμορφους παράγοντες, όπως η εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην παραγωγή και τη μεταποίηση, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία αλλά και οι δραματικές, επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη. Σε αυτό το ρευστό τοπίο, ωστόσο, η χώρα μας δεν μπορεί να παραμένει στάσιμη και απροετοίμαστη. Η ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών συνεργατικών σχημάτων είναι μια απολύτως απαραίτητη αρχή, για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και για να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγροδιατροφική αγορά».
«Η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα» τόνισε η πολιτικός από την Θεσσαλία: «τα σύνορα στον πλανήτη και τις αγορές έπεσαν, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και οι αντιθέσεις θεριεύουν. Απέναντι στις πολυεθνικές και τους τσιφλικάδες νέου τύπου ο μικρός παραγωγός δεν έχει καμία ελπίδα… Εκτός κι αν συνεταιριστεί».
Καταλήγοντας, η βουλευτής κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να προσέξουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη πως «αν θέλουμε να κάνουμε βήματα προς έναν εύρωστο αγροτικό τομέα, θα πρέπει να ενισχύσουμε το αδύναμο συνεταιριστικό μας κίνημα, κι όχι με «φερετζέ» το συνεταιριστικό κίνημα να θεσμοθετούμε τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των συνεταιρισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα …».