ΓΡΑΦΕΙ Η Κωνσταντινιά Πατσή, Γραμματέας πρ. Συντονιστικής Επιτροπής ΔΑΚΕ Καθηγητών Λάρισας – Υποψήφια με τη ΔΑΚΕ Καθηγητών Λάρισας
Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι είχε αρχίσει να εκτονώνεται η κατάσταση στη ΔΑΚΕ Λάρισας, τα σχήματα φαντάσματα φαίνεται ότι κατατρέχουν τον πρόεδρο της Ε.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών και συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του στον τύπο. Με αφορμή την τελευταία δημοσίευση του με τίτλο «Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική λειτουργία στη ΔΑΚΕ Λάρισας» υποχρεώνομαι να επισημάνω τα
εξής:
- Στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο πρόεδρος οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, την παράταξη στο διχασμό και όχι στην ειρήνευση με εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
- Στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης αποδείχτηκε περίτρανα ότι κανένας δε μπλόκαρε τη συνεδρίαση της «Συντονιστικής Επιτροπής» αντίθετα, κάποιοι άλλοι μπλόκαραν τις συνεδριάσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας με τις συνεχείς απουσίες τους.
- Στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο αιρετός, κ. Κωνσταντίνος Κοντσιώτης, πρότεινε πριν χρόνια (καταγεγραμμένη η άποψη του σε δύο (2) συνέδρια της ΔΑΚΕ) και πάρθηκε μάλιστα και σχετική απόφαση για τη σύγκληση συνεδρίου για τη διατύπωση αρχών και θέσεων της ΔΑΚΕ Καθηγητών, τις οποίες απαρέγκλιτα τηρεί καθόλη τη συνδικαλιστική του πορεία. Η προαναφερθείσα απόφαση ουδέποτε υλοποιήθηκε. Τι λέει γι αυτό ο πρόεδρος;
- Η δυσκολία στη λειτουργία των Τοπικών Οργανώσεων κάθε συνδικαλιστικής παράταξης δεν προκαλεί αυτονόητα την επέμβαση της Κεντρικής ΔΑΚΕ. Δικαιολογημένο ως ένα σημείο το ενδιαφέρον της Ε.Ε. ΔΑΚΕ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η πρόθεση της θα ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης κι όχι η αυταρχική επιβολή απόψεων. Τη λύση τη δίνουν οι συνάδελφοι στη Γενική Συνέλευση.
- Ο ορισμός της επταμελούς Τ.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών Λάρισας έγινε από την Ε.Ε. ΔΑΚΕ και όχι από την Γ.Σ. της Τ.Ε. ΔΑΚΕ, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τις δηλώσεις του προέδρου.
- Για μια εικοσαετία τουλάχιστον υπήρχε αρχή στη ΔΑΚΕ Καθηγητών Λάρισας ότι ο πρώτος σε ψήφους της παράταξης, στις εκλογές της ΕΛΜΕ αυτοδίκαια διεκδικεί τη θέση που αναλογεί στην παράταξη (αντιπροσωπευτικό – αναλογικό Προεδρείο). Και βέβαια, περιττό να αναφέρω ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι αυτό στον κανονισμό λειτουργίας της ΔΑΚΕ Καθηγητών. Είναι θέμα ηθικής τάξης που αφορά καθαρά αποφάσεις τοπικών οργανώσεων κι έτσι αντιμετωπίζεται. Αν στο παρελθόν και στη ΔΑΚΕ Λάρισας, ο πρώτος σε ψήφους, συνάδελφος, Κώστας Κωστόπουλος, δεν έγινε πρόεδρος, ήταν γιατί δεν το επιθυμούσε, όπως δήλωσε και ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση.
- Η διεύρυνση της Τ.Ε. ΔΑΚΕ Λάρισας από επταμελή σε ενδεκαμελή, έγινε κατόπιν προτροπής της Ε.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών, της Τ.Ε. ΔΑΚΕ Λάρισας, αλλά αποτελούσε και αίτημα του ιδίου του αιρετού, ο οποίος πρότεινε την διεύρυνση της. Το σχήμα φάντασμα, όπως αποκάλεσε ο πρόεδρος τη Συντονιστική Επιτροπή, λειτουργούσε με τη συμμετοχή 15 ατόμων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση και τα αποτελέσματα της είναι γνωστά τοις πάσι.
- Όσον αφορά την προκήρυξη εκλογών για τη συμπλήρωση της Τ.Ε., μέχρι το ενδέκατο μέλος, ποιος πήρε την απόφαση και με ποια πλειοψηφία;
- Δηλώνει ότι Εφορευτική επιτροπή «σαφώς και υπήρχε. Ήταν το Προεδρείο της Τ.Ε. ΔΑΚΕ Λάρισας. Επιπροσθέτως, η διαδικασία ελεγχόταν για τη νομιμότητά της από τα δύο μέλη της Ε.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών που ήταν παρόντα». Αναρωτιέμαι, από πού προβλέπεται αυτό και αν είναι πιο δημοκρατική η επίβλεψη από τον ορισμό εφορευτικής επιτροπής από τη Γ.Σ.; Από ποιό άρθρο του κανονισμού προκύπτει ο έλεγχος για τη νομιμότητά της εκλογικής διαδικασίας από μέλη της Ε.Ε ΔΑΚΕ Καθηγητών ;
- Οι Λαρισαίοι συνάδελφοι που κάτι θα ξέρουν παραπάνω ξέχασαν να ενημερώσουν τον πρόεδρο ότι, όταν ήρθε η ώρα να υπογραφούν οι αιτήσεις μελών στη ΔΑΚΕ Λάρισας, οι συνάδελφοι που αποχώρησαν (για λόγους ηθικής τάξης αρνούμαι να σχολιάσω τον χαρακτηρισμό με ελαφρά πηδηματάκια!!!) ήταν ψηφοφόροι και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ με μακρόχρονη κι επιτυχή παρουσία στη ΔΑΚΕ Λάρισας, αυτοί που με τους αγώνες τους έφτασαν την παράταξη στη Λάρισα στο 45%. Και ο λόγος της αποχώρησης, δεν ήταν η άρνηση τους να εγγραφούν, αλλά η άρνηση τους με την εγγραφή τους να νομιμοποιήσουν αντιδημοκρατικές διαδικασίες.
- Όσον αφορά τους συναδέλφους που αποχώρησαν από τη διαδικασία, ο συνάδελφος, Κ. Κοντσιώτης δεν έχει μία παράξενη αίσθηση των Μαθηματικών, αλλά τη σωστή. Φυσικά και αποχώρησαν περισσότεροι από 80 συνάδελφοι, όπως ισχυρίζεται.
- Στη ΔΑΚΕ Λάρσας δεν υπάρχουν «μουσαφίρηδες». Οι μόνοι μουσαφίρηδες στη γενική συνέλευση – με την κυριολεκτική σημασία του όρου –ήταν οι δύο πρόεδροι.
Παραμένουν αναπάντητα όμως, τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα :
ü Ποιος έδωσε στον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Καθηγητών την αρμοδιότητα ή αν θέλετε την εξουσία να ορίσει εκείνος τον υποψήφιο της ΔΑΚΕ Καθηγητών Λάρισας για το προεδρείο της ΕΛΜΕ Λάρισας για την επόμενη χρονιά, όπως δεσμεύτηκε στη Γενική Συνέλευση;
ü Τι λέει για την προαναφερθείσα παρέμβαση η Ε.Ε. ΔΑΚΕ Καθηγητών;
ü Μήπως είναι άλλες οι προθέσεις της επέμβασης του προέδρου;
ü Μήπως πρέπει τα κίνητρα της παρέμβασης του να αναζητηθούν στις προσωπικές του επιθέσεις στον αιρετό , όπως τον αποκαλούσε;
Αναφέρθηκε ο πρόεδρος επανειλημμένα στους δύο συναδέλφους που ταλαιπωρούνταν υπηρετώντας σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (πρόβλημα που για εκείνους λύθηκε με την εκλογή τους στο Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε. Λάρισας). Είναι βέβαιο, ότι η δήλωση αυτή απογοήτευσε πολλούς καλόπιστους συναδέλφους της Λάρισας , γιατι δεν έγινε από τον πρόεδρο –ως έπρεπε-αναφορά στις ενέργειες της παράταξης ή του κλάδου γενικότερα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που διαλύει οικονομικά και ψυχολογικά τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που μετακινούνται καθημερινά , όπως θα ταίριαζε στο ρόλο του και στη θέση του.
Οι καθηγητές που στις εκλογές τίμησαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, απαιτούν πρώτα από πρόεδρο της παράταξης την ενασχόληση του με τα ζητήματα του κλάδου κι αδιαφορούν παντελώς για θέσεις και καρέκλες κι επιμένουν ότι η παρέμβαση του θεωρείται αποτυχημένη, αφού όχι μόνον κατάφερε από τη μια να αποχωρήσει από την αίθουσα της γενικής συνέλευσης η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που στηρίζουν τη ΔΑΚΕ Λάρισας, αλλά κι ενόψει της διαδικασίας εκλογής προέδρου της ΕΛΜΕ να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις στη θετική ψήφο των οποίων ελπίζουμε για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΛΜΕ Λάρισας από τη ΔΑΚΕ Καθηγητών.