ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η παρέμβαση της Στέλλας Μπίζιου στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής 

«Απλότητα,  Ελευθερία, Ευελιξία,  Δικαιοσύνη  και  Ανταποδοτικότητα. Αν επιχειρήσει κάποιος να περιγράψει το νέο ασφαλιστικό αυτές θα ήταν οι πλέον χαρακτηριστικές λέξεις. Πέντε λέξεις που αποτυπώνουν τη δομή και τους στόχους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο το Υπουργείο Εργασίας.

Αυτό το  νομοσχέδιο φιλοδοξεί να αφήσει πίσω όλες τις παθογένειες που τόσο ταλαιπωρήσαν το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα και πολύ περισσότερο τους ασφαλισμένους και στόχο έχει να αποτελέσει εργαλείο για πολλές δεκαετίες στο μέλλον».

Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας στη κοινοβούλιο η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου επί της συζήτησης για το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης.

«Κορυφαία ρύθμιση είναι ότι καταργείται το βάναυσο, αναχρονιστικό και  απαράδεκτο σύστημα υπολογισμού εισφορών μη μισθωτών του προηγούμενου Νόμου. Ένα σύστημα σχεδιασμένο να εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, την παραγωγική τάξη των Ελλήνων. Ένα  σύστημα που έμοιαζε περισσότερο με  φορολογικό παρά με ασφαλιστικό», υποστήριξε η Λαρισαία πολιτικός αναλύοντας πως με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις, αποδεσμεύεται πλέον το φορολογητέο εισόδημα από τις εισφορές.

Η κα Μπίζιου στάθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία της στις έξι ανοιχτές ασφαλιστικές κατηγορίες που προβλέπει το νέα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο «ο  καθένας μπορεί να επιλέξει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα και όχι με τα χρόνια ασφάλισης. Από τις έξι ασφαλιστικές κλίμακες  μόνο η πρώτη εξ αυτών είναι υποχρεωτική. Οι υπόλοιπες πέντε είναι προαιρετικές», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διατάξεις που αφορούν τους αγρότες.

«Θετικό πρόσημο έχει το παρόν ΝΣ για τον πρωτογενή τομέα  της χώρας, για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, καθώς ο τόσο ευαίσθητος αυτός κλάδος της οικονομίας μας εντάσσεται σε ένα ειδικό, ευνοϊκό και προστατευτικό πλαίσιο  ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση εισάγεται για τους αγρότες που είναι ετεροεπαγγελματίες. Προσωπικά εκλέγομαι σε έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό, το Νομό Λάρισας. Γνωρίζω καλά τα προβλήματα, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Γνωρίζω επίσης καλά πως η χώρα μας δεν θα μπορέσει να κάνει το βήμα στο μέλλον, αν δεν προστατευτεί και στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει έμπρακτα τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο  και με το νομοσχέδιο αυτό το αποδεικνύουμε, για μια ακόμη φορά», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Μια πραγματική καινοτομία που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο συναλλαγής των πολιτών με τον ασφαλιστικό τους φορέα είναι η δημιουργία του εθνικού φορέα ασφάλισης, του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ, στον  οποίο θα υπάγονται όλα τα ταμεία. Με το σύστημα αυτό, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή με την ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων και την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης. Ο κάθε πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι πιο φιλικός στον χρήστη για υπηρεσίες όπως η διαδικασία απονομής σύνταξης, η ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων» σημείωσε η κα Μπίζιου, η οποία κατέληξε λέγοντας πως «όσοι βρισκόμαστε μέσα στην ιστορική αυτή αίθουσα, έχουμε την υποχρέωση  να δουλέψουμε για τη γενιά που εγκατέλειψε τη χώρα, αλλά και για τις επόμενες που πρέπει να οραματιστούν και να ονειρευτούν στην χώρα μας. Πρέπει  με την πολιτική μας στάση και συμπεριφορά να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να τους αποδεικνύουμε κάθε μέρα πως αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος της πολιτικής μας. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί  πυλώνα αυτών των πολιτικών πράξεων».