ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στη Βουλή

Τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής διέβλεψε μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τιτλοφορείται «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Όπως εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, από τη μία η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πραγματικά κίνητρα στο υγιές συνεταιρίζεσθαι και να μειώσει το κόστος παραγωγής κι από την άλλη η δυνατότητα που δίνεται να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά ακόμη και σε παραγωγικές εκτάσεις, θα οδηγήσει πολλούς αγρότες στο να φύγουν από την ενεργό παραγωγή, με σημαντικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα.

«Το μεγαλύτερο λάθος που έχετε κάνει ως κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα και κάνετε ότι δεν το έχετε αντιληφθεί, εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, είναι να δίνετε τη δυνατότητα στα φωτοβολταϊκά να τοποθετούνται παντού. Ποιος θα παράγει τότε; Θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους οι αγρότες. Κι εδώ είναι το οξύμωρο: Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν φωτοβολταϊκά σε αρδευόμενα, παραγωγικά χωράφια κι από τη στιγμή που το κόστος παραγωγής δε μειώνεται, αλλά και δεν δίνονται κίνητρα για υγιείς συνεταιρισμούς, μην περιμένετε από τους αγρότες να παράγουν. Και θα το δείτε αυτό φέτος στο ΟΣΔΕ. Μερικοί θέλουν να εκτρέψουν τον Αχελώο, αλλά να αρδεύεται τι; Το φωτοβολταϊκό;»

«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ»

Μιλώντας για το νομοσχέδιο στον πυρήνα του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη πως «ήταν προτιμότερο να πείτε ότι δεν πιστεύετε στο θεσμό του συνεταιρισμού, παρά να φέρετε για ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Μία μεγάλη απόδειξη είναι και η τροπολογία που προτείναμε και αναφέρεται στη δυνατότητα την οποία έχουν οι εκκαθαριστές να εκμισθώνουν περιουσιακά στοιχεία συνεταιρισμών που έχουν πτωχεύσει. Να προχωρούν δηλαδή στην κατά προτεραιότητα μίσθωση σε υγιείς όμορους συνεταιρισμούς, που είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν. Αναφέρατε ότι αυτή η τροπολογία είναι περιττή. Αν είναι έτσι, γιατί σήμερα δεν αξιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία αυτών των συνεταιρισμών; Θα μου πείτε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εκκαθαριστή. Θα σας θυμίσω ότι νομοθετούμε για εκκαθάριση αγροτικών συνεταιρισμών κι όχι εμπορικών εταιριών που έχουν αποκλειστικό σκοπό και στόχο την κερδοφορία. Η εκκαθάριση του συνεταιρισμού πρέπει να επιτυγχάνει και τον κοινωνικό σκοπό. Άρα η απάντησή σας δεν είναι αρκετή. Μπορείτε ακόμη και τώρα να το σκεφθείτε, για να δώσουμε στους υγιείς συνεταιρισμούς κίνητρα ύπαρξης, που δυστυχώς δε τα έχουμε δει».

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδυτών που εισαγάγει το νομοσχέδιο στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Κόκκαλης έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Ας πούμε ότι εμείς δε θέλουμε τους επενδυτές. Γιατί όμως η πλειοψηφία των φορέων είναι κατά αυτής της πρότασης που φέρνετε στο νομοσχέδιο; Δείτε τι λένε μεγάλοι υγιείς συνεταιρισμοί».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com