ΕΜΕΊΣ ΠΉΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΙΔΙΏΤΗ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΕΣΕΊΣ ΔΊΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΌΤΗΤΑ

Παρέμβαση του Παναγιώτη Σαρχώση πρώην δημάρχου Τυρνάβου 

κ. Δήμαρχε, πρόθεση μου είναι, κάθε φορά να συμβάλω με συναινετική λογική και συνεργασία με όλους, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου που περιγράφει η απλή αναλογική, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα του Δήμου. Τώρα όμως θα διαφωνήσω  με την επιλογή σας να αναθέσετε υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες εφόσον υπάρχει ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.

κ. Δήμαρχε, κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση της καθημερινότητας στο Δήμο.

Προβλήματα με την καθαριότητα υπάρχουν εδώ και μήνες που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων 2019 και συνεχίζουν να υπάρχουν. Μια κατάσταση  που δεν ήταν αναμενόμενη, γιατί τώρα:

  • Υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι απ’ ότι στο παρελθόν.
  • Οι εργαζόμενοι πλέον είναι μόνιμοι και όχι συμβασιούχοι και όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται υπάρχει μεγάλη διαφορά σ΄αυτό.
  • Έχετε την δυνατότητα να προσλάβετε όσους εργαζόμενους θέλετε, όπως ορίζεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) λόγω της πανδημίας και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μακάρι να είχαμε και εμείς τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε εργαζόμενους, όπως εσείς τώρα. Τα μνημόνια μας απαγόρευαν τις προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα  υπήρχαν  πολλές αποχωρήσεις εργαζομένων (συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.). Το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων ήταν συμβασιούχοι, για τους οποίους δώσαμε αγώνα, για να πληρώνονται στην ώρα τους (αναλαμβάνοντας προσωπικά  μεγάλο οικονομικό ρίσκο) και στηρίξαμε τα δικαιώματά τους μέχρι  που τελικά έγινε η μονιμοποίηση τους το 2019. Μέχρι τότε η υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας ήταν μεγάλη, αλλά παρά τα προβλήματα, πήραμε την αποκομιδή της ανακύκλωσης από τον ιδιώτη, από τον Αύγουστο του 2015.

Η αναφορά μας σ’ αυτά, δεν γίνεται απλώς για να καταγραφούν, ούτε για αντιπολιτευτικούς λόγους , αλλά για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και να γίνει απολύτως κατανοητό, το πόσο πιο εύκολο είναι τώρα το πλαίσιο που επιφέρει η (ΠΝΠ) για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τις αναγκαίες προσλήψεις εργαζομένων.

Εσείς όμως επιλέγετε τη λύση της ανάθεσης υπηρεσιών σε ιδιώτη. Δίνετε την εντύπωση πως ταυτίζεστε με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία εδώ και μήνες προσπαθεί  με τα νομοθετικό της έργο, να στήσει γέφυρα ώστε βασικές υπηρεσίες των Δήμων να περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

κ. Δήμαρχε  πρέπει και εσείς να υπερασπιστείτε τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, την σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση του από την Κεντρική Διοίκηση αλλά και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσής του, με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.  Αν ακολουθήσετε  μια τέτοια λογική  στην πολιτική σας θα μας βρείτε δίπλα σας.

Τέλος όταν συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσουμε ψήφισμα για την απόσυρση της νομοθετικής διάταξης του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου με την οποία ουσιαστικά και χωρίς κανένα περιορισμό δρομολογείται η σταδιακή και μετέπειτα πλήρης ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως αυτή της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.