ΕΦΟΔΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Υγείας  

«Προτίθεσθε να συνδράμετε τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, ώστε να μπορούν οι οδοντίατροι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς σε συνθήκες ασφάλειας;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «η πρωτοφανών διαστάσεων πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, ιδιαιτέρως, όμως, σε όσες είναι αναγκασμένες, να συνεχίζουν το έργο τους εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας, βεβαίως, και τους ανάλογους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεσή τους σε αναγκαστικές επαφές με το κοινό. Ο κλάδος των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων, εξαιτίας της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) από τις 13 Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας, εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες προς τους οδοντιάτρους ώστε να δέχονται τα πλέον έκτακτα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού γίνεται σύσταση για τη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, χειρουργικής μάσκας και καλυπτικού κεφαλής, μακρυμάνικης αδιαβροχοποιημένης ποδιάς, γαντιών μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας (20.03.20 και 29.03.20), αλλά και από σχετική επιστολή της ΕΟΟ (18.03.20) προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι οδοντίατροι δεν διαθέτουν σε επάρκεια τα παραπάνω υλικά και ζητούν από την Πολιτεία την λήψη άμεσων μέτρων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι οδοντίατροι χρειάζονται απαραιτήτως, για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών, τροφοδοσία με υγειονομικό υλικό –ιδιαιτέρως μάσκες, αντισηπτικά επιφανειών, υγρά απολύμανσης εργαλείων, γάντια και στολές ατομικής προστασίας μιας χρήσης».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «είναι περιττό να επαναλάβουμε τη σημασία που έχει για τη δημόσια υγεία η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των οδοντιάτρων σε συνθήκες ασφάλειας για τους ίδιους και τους ασθενείς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ